Dosarul Hexi Pharma, răsturnare de situaţie. Dezinfectanţii vânduţi în spitalele din România erau conformi

Răsturnare de situaţie în dosarul Hexi Pharma. Prima expertiză chimică făcută în scandalul dezinfectanţilor vânduţi în spitalele din România arată că aceştia erau conformi şi că respectau reţetele aprobate de autorităţi.

24 aug. 2021, 23:23
Dosarul Hexi Pharma, răsturnare de situaţie. Dezinfectanţii vânduţi în spitalele din România erau conformi
Dosarul Hexi Pharma, răsturnare de situaţie. Dezinfectanţii vânduţi în spitalele din România erau conformi

Dosarul Hexi Pharma, răsturnare de situaţie. Potrivit unui raport de expertiză chimică, dezinfectanţii vânduţi spitalelor din România respectau reţetele aprobate de autorităţi. Pentru a afla dacă au fost sau nu diluate substanțele, mai trebuie să se pronunțe un expert contabil.

Dosarul Hexi Pharma, răsturnare de situaţie

„Atât substanţele active, cât şi concentraţia acestora sunt identice în Avize şi Fişele cu date de securitate”, arată raportul de expertiză chimică, potrivit EVZ. 

Potrivit acestuia, concentraţia substanţelor păstrau concentraţia aprobată de autorităţi. Aceasta este doar una dintre cele cinci concluzii ale expertului chimic care a analizat, la cererea judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, biocidele produse de Hexipharma.

Raportul a costat 22.000 de lei şi reprezintă doar jumătate din ceea ce ar putea lămuri pe deplin dacă acuzaţiile de înşelăciune sunt sau nu fondate.

Citeşte şi Cazul Hexi Pharma revine. Dezinfectanţi diluaţi şi fără substanţa activă, pe piaţa din România. Ce spune ministrul Sănătăţii

Flori Dinu, director general Hexi Pharma, le-a explicat jurnaliştilor care este miza acestei expertize şi ce ar trebui să urmărească ea.

„Trebuie să urmărească dacă ceea ce s-a introdus ca materie primă în concentraţiile respective se regăseşte şi în produsele finale. Dacă produsul final a avut concentraţia de pe etichete”, a explicat directorul general Hexi Pharma.

Fosta conducere a Hexipharma are posibilitatea ca în câteva săptămâni să formuleze obiecţiuni la această expertiză. Este primul document de acest gen făcut după demararea acestei investigaţii, în urmă cu mai bine de cinci ani.

Înainte ca magistraţii Curţii de Apel să dea verdictul final, mai este nevoie şi de o expertiză contabilă.

Dinu Flori a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tribunalul Bucureşti a condamnat în prima instanţă şefii companiei Hexipharma: directorul general Flori Dinu a primit trei ani de închisoare, iar Mihail Leva, directorul chimic, trei ani şi opt luni.

Între timp însă, din cele 340 de spitale care s-au constituit părţi civile în proces, doar 120 mai susţin că au fost înşelate de Hexipharma şi vor să primească despăgubiri. Iniţial, au fost cerute 125 de milioane de lei. Acum, pretenţiile s-au redus la mai puţin de un sfert, potrivit stirilor ProTV.

Citeşte şi Ministerul Sănătății, reacție în scandalul dezinfectanților diluați: „Au fost aplicate 185 de sancțiuni”


loading...