DOSARUL ICA. DNA a cerut MAJORAREA pedepsei pentru DAN VOICULESCU. Cererile avocaţilor, respinse de complet

Dezbaterile în dosarul privind privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA) se vor relua marţi la Curtea de Apel Bucureşti, după ce judecătorii au respins luni cererile avocaţilor privind administrarea unor probe. DAN VOICULESCU a stat aproximativ trei ore la CAB, la plecare acesta declarând că este pregătit pentru o condamnare la închisoare. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a cerut audierea lui Ilie Sârbu, Traian Băsescu şi Dacian Cioloş. Toate cerererile avocaţilor inculpaţilor în dosarul ICA au fost respinse.

04 aug. 2014, 08:10
DOSARUL ICA. DNA a cerut MAJORAREA pedepsei pentru DAN VOICULESCU. Cererile avocaţilor, respinse de complet

Procesul lui Dan Voiculescu se va relua marţi, de la ora 10,00. Luni, timp de aproape 11 ore, magistraţii au analizat toate cererile făcute de avocaţi, care au solicitat inclusiv audierea preşedintelui Traian Băsescu, dar şi a lui Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş, ambii foşti ministri ai Agriculturii. Magistraţii au respins însă toate solicitările, inclusiv cererea de recuzare a completului de judecată. 

Marţi avocaţii vor susţine pledoariile finale. Va urma ultimul cuvânt al inculpaţilor, fiind posibil ca acesta să fie şi ultimul termen al procesului.

La sfârşitul şedinţei de judecată de luni procurorul DNA a cerut pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii din dosar, inclusiv pentru Dan Voiculescu, în cazul căruia procurorul a solicitat aplicarea prevederilor din noul Cod penal, unde infracţiunea de care este acuzat acesta are o limită maximă de 10 ani închisoare.

UPDATE 22:00. Şedinţa a fost suspendată. Dezbaterile se reiau marti, de la ora 10.00. 

UPDATE 21,58. Judecatoarea Camelia Bogdan respinge o noua cerere de recuzare ca inadmisibila.

UPDATE 20.42: Curtea de Apel Bucureşti a respins ca inadmisibila cererea de recuzare a judecatorilor.

UPDATE 20,14. Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut recuzarea judecatorilor Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, pe motiv că aceştia sunt incompatibili. Mateut contesta faptul ca acesti judecatori au instituit sechestrul pe averea lui Voiculescu si tot ei judeca o contestatie impotriva sechestrului.

UPDATE 19,19. Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au respins luni cererea avocatului lui Dan Voiculescu de audiere, în calitate de martor, a preşedintelui Traian Băsescu, în dosarul privind privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA).

De asemenea, instanţa a respins şi cererea lui Mateuţ de audiere a foştilor miniştri ai Agriculturii Dacian Cioloş şi Ilie Sârbu, cu privire la o hotărâre de guvern din anul 2002, prin care s-a dispus transformarea ICA din institut aflat în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole în societate comercială în subordinea ADS.

Judecătorii au respins şi majoritatea cererilor făcute de ceilalţi inculpaţi din dosar, privind efectuarea unor expertize tehnice şi financiare necesare pentru evaluarea activelor şi acţiunilor ICA la momentul privatizării, dar şi cu reaudierea unor martori, printre care se aflau funcţionari din Ministerul Agriculturii şi Agenţia Domeniilor Statului.

În plus, magistraţii nu au fost de acord nici ca Flavius Pop şi Corneliu Popa, inculpaţi şi ei în acest dosar, să fie suspuşi testului poligraf.

Singurele probe admise de judecători au fost acte medicale depuse de o parte din inculpaţi, precum şi mai multe înscrisuri.

UPDATE 18,00 Instanta a ramas in pronuntare pentru a decide daca admite sau respinge noile probatorii ridicate de avocati

UPDATE 18.00 Circa 40 de cereri de expertize si audieri de noi martori au fost făcute, potrivit hotnews.ro. Procurorul DNA a cerut respingerea acestora pe banda rulanta. Miza tergiversarii este una uriasa: potrivit sefei DNA, faptele de care este acuzat Voiculescu se prescriu in luna decembrie 2014.

UPDATE 17.00 Procesul continuă. Un avocat a cerut audierea ca martor a lui Dacian Cioloş, fost ministru al Agriculturii, dar şi a actualului ministru, Daniel Constantin.

UPDATE 15.50 Avocaţii lui Dan Voiculescu cer tot felul de documente şi expertize, inclusiv sesizarea Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilordar şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

15.00 După plecarea lui Dan Voiculescu, avocatul Gheorghiţă Mateuţ a solicitat audierea fostului ministru al Agriculturii din Guvernul Năstase, Ilie Sâbu. Potrivit hotnews.ro, temeiul audierii il constituie o Hotarare de Guvern din 2002 initiata de Ministerul Agriculturii, care a dispus transformarea ICA dintr-un Institut aflat in subordinea Academiei de Stiinte Agricole (ASAS) intr-o societate comerciala aflata in subordinea Agentiei Domeniilor Statului (ADS), facand astfel posibila privatizarea ICA din 2003. Mateut a mai cerut şi audierea fostului ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş, dar şi a lui Traian Băsescu.

:::::::::::::

Dan Voiculescu, însoţit de avocatul Gheorghiţă Mateuţ, a ajuns în jurul orei 11.00 la Curtea de Apel Bucureşti.

Întrebat dacă luni este ziua Z, Voiculescu a răspuns: „Oameni buni, eu zic ca judecată să fie în sala de judecată şi discuţiile cu presa să fie unde vreţi voi. Eu am să intru în acum şi când am să ies, vă promit că vă răspund la toate întrebările. „Fiecare zi e importantă în viaţa mea, nu cred că astăzi este deosebită„, a adăugat Voiculescu.

Omul de afaceri a plecat de la CAB în jurul orei 14.30, în timp ce în sala de judecată continuau audierile, moment în care a vorbit despre un posibil verdict final privind condamnarea sa la închisoare.

Dacă e ultimul cuvânt, ultimul cuvânt l-am cam spus. Dacă e vorba de o condamnare, îmi iau hainele şi mă duc, nici o problemă”, a spus Voiculescu.

Preşedintele fondator al PC a adăugat că sunt foarte mulţi oameni, despre care are o „părere proastă”, care se bucură, din motive „personale, de competiţie, de invidie şi răutate”, când cineva este în dificultate. „Eu constat că în România e foarte rău că ne bucurăm de răul altuia. Poate ar fi momentul, dacă scăpăm şi de Băsescu în noiembrie, să ne bucurăm de bucuriile altora”, a spus Voiculescu.

Gheorghe Mencinicopschi, inculpat în dosar alături de Voiculescu, a declarat, înainte de a intra în sala de judecată, că el este „nevinovat”.

Mi-e aşa silă de tot ce se întâmplă… încât nu am citit nici pronunţarea… n-am citit nimic„, a declarat Mencinicopschi.

Sorin Pantiş, condamnat  şi el pe fond în dosarul ICA, a declarat, la intrare, că prejudiciul de 60 milioane euro a fost calculat greşit în acest dosar.

Cred că este ziua în care va începe demonstraţia faptului că tot acest proces a debutat cu nişte calcule bazate pe fals economic, pe minciună, pe erori grave şi pe o incompentenţă crasă, incompetenţa specialiştilor DNA. Este momentul în care sper să înceapă să se dovedească că aşa-zisul prejudiciu este rolul unui delir economic al specialistului DNA. Este începutul procesului, după părerea mea”, a spus Pantiş.

DAN VOICULESCU: Traian Băsescu nu vrea să plece până nu mă vede CONDAMNAT

La termenul de luni, instanţa i-a audiat pe Jean Catalin Sandu şi Nicolae Săvulescu, ambii afirmând că sunt nevinovaţi.

„Există o confuzie în rechizitoriu. Eu am fost numit reprezentant ala ADS în AGA al ICA. Eu nu am participat la luarea unei decizii legată de patrimoniul ICA, nu aveam atribuţii să verific contractul de superficie din 2003. Referitor la acuzaţia de conflict de interese, menţionez că eu, atunci, nu eram funcţionar public. Precizez că nu ştiu să fi existat un protocol cu Ministerul Agriculturii şi ICA cu privire la privatizarea institutului. Aceasta s-a făcut în baza unei hotărâri de guvern”, a spus Sandu.

La ultimul termen al procesului din 1 iulie, avocaţii lui Voiculescu au încercat să obţină înlocuirea celor doi judecători care se ocupă de acest dosar, Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, însă cererile lor de recuzare au fost respinse.

Tot atunci, Dan Voiculescu a fost audiat de judecători, el susţinând în instanţă că nu sunt probe directe sau indirecte care să îl incrimineze în dosarul ICA şi că procurorul de caz de la DNA a intimidat martorii în timpul anchetei.

Între timp, Dan Voiculescu şi Sorin Pantiş au depus separat cereri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care solicitau mutarea dosarului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti la altă instanţă din ţară, invocând presiunea mediatică asupra acestui dosar şi lipsa de imparţialitate a judecătorilor Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea.

Dan Voiculescu a cerut DNA să modifice condiţiile controlului judiciar

Cum cererile de strămutare au fost respinse de instanţa supremă, dosarul se reia luni la Curtea de Apel Bucureşti.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC ‘Bioprod’ SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC ‘Benefica’ SA Bucureşti (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti a dat sentinţa în acest dosar, Dan Voiculescu fiind condamnat la cinci ani închisoare, iar Gheorghe Mencinicopschi a primit şase ani închisoare cu executare.

Declaraţiile lui Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Dan Voiculescu: