Dosarul lui Voiculescu, amânat din cauza uneia dintre judecătoarele bănuite de corupţie

Tribunalul Bucureşti a amânat marţi pentru 5 aprilie judecarea dosarului privind privatizarea ICA, după ce magistratul care a intrat în sală în locul judecătoarei Viorica Dinu, arestată preventiv pentru luare de mită, a arătat că trebuie stabilit un nou complet care să judece în fond această cauză, transmite Mediafax.

19 mart. 2013, 13:49
Dosarul lui Voiculescu, amânat din cauza uneia dintre judecătoarele bănuite de corupţie

Dosarul în care Dan Voiculescu şi alte 12 persoane sunt acuzaţi de fapte de corupţie privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare i-a fost repartizat judecătoarei Viorica Dinu după trimiterea cauzei de la instanţa supremă.

În 15 martie, judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, au fost arestate preventiv pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, declara pentru Mediafax că dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) va fi judecat la termenul stabilit, fiecare secţie având asigurat un complet de permanenţă, pentru situaţii neprevăzute. Completul de permanenţă asigură judecata în orice dosar atunci când situaţia o cere.

La termenul de marţi al dosarului privind privatizarea ICA, în sala de şedinţă a venit judecătorul Raul Alexandru Nestor, care a arătat că, din punct de vedere administrativ, cauza nu a fost repartizată corespunzător, astfel că se impune din nou repartizarea către un complet de judecată format dintr-un judecător care să soluţioneze cauza pe fond.

Astfel, judecătorul a stabilit un nou termen pentru 5 aprilie, dată până la care a dispus trimiterea unor adrese către Consiliul Local al Sectorului 6 şi Camera Notarilor Publici în legătură cu decesul lui Gheorghe Domnişoru, unul dintre inculpaţi. Magistratul a cerut ca în adresa trimisă să se solicite Consiliului Local al Sectorului 6 să anunţe instanţa în legătură cu numele şi prenumele soţiei şi fiului major al acestuia, pentru introducerea lor în cauză pe latură civilă, Camera Notarilor Public urmând să comunice dacă a fost deschisă masa succesorală.

Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare a ajuns din nou la Tribunalul Bucureşti, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în 6 februarie, retrimiterea la această instanţă a dosarului, întrucât Voiculescu nu mai este senator.

Cauza ajunsese la începutul lunii ianuarie 2013 la instanţa supremă, după ce Tribunalul Bucureşti îşi declinase competenţa de soluţionare în favoarea ICCJ ca urmare a faptului că Dan Voiculescu a câştigat un mandat de senator.

În 28 ianuarie, Dan Voiculescu a demisionat din funcţia de senator, la mai puţin de o săptămână după ce depusese jurământul. El şi-a motivat gestul prin faptul că în ultima perioadă au existat „speculaţii” cu privire la faptul că imunitatea parlamentară pe care o presupune statutul de senator ar împiedica „actul de justiţie” în cazul dosarului său.

Demisia sa a determinat din nou mutarea procesului de la instanţa supremă, competentă să judece parlamentari, la Tribunalul Bucureşti. Voiculescu a recurs la un gest similar la finalul legislaturii trecute.

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată alături de alte 12 persoane în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro

Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, este acuzat de „folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată”.

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. El este acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.