DOSARUL MICROSOFT. Fostul ministru Gabriel Sandu a fost reţinut pentru 24 de ore

Fostul ministru al Comunicaţiilor în guvernul Boc, Gabriel Sandu, a primit de la procurori o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, informează România TV.

27 oct. 2014, 20:19
DOSARUL MICROSOFT. Fostul ministru Gabriel Sandu a fost reţinut pentru 24 de ore

În paralel, continuă audierile în acest dosar, procurorii audiindu-i pe primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi pe oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae.

Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, va fi reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA şi va fi prezentat instanţei cu mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Potrivit avocatului său, Pinalti este acuzat de trafic de influenţă şi de spălare de bani.

Gheorghe Ştefan a fost adus, luni dimineaţă cu mandat, la DNA pentru a fi audiat în dosarul Microsoft.

„Pentru Gheorge Ştefan la ora aceasta nu avem decât că, prin ordonanţă, se pune în discuţie infracţiunea de trafic de influenţă şi spălare de bani. Am fost anunţaţi deja că va fi reţinut şi că urmează să se desfăşoare activităţi care au ca scop final arestarea preventivă. Se discută de transferuri de 4 milioane de euro, operaţiuni financiare făcute în vederea susţinerii acestui proiect de licenţe Microsoft”, a declarat, luni avocatul Cătălin Dancu.

Gheorghe Ştefan nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul DNA.

Ulterior, şi fostul ministru al Telecomunicaţiilor, Gabriel Sandu, a fost adus la DNA cu mandat pentru a fi audiat în dosarul Microsoft.

Tot luni dimineaţă au fost aduşi la DNA şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru.

Gheorghe Ştefan ar fi primit 3 milioane de euro pentru implicarea sa în problema contractelor dintre Guvern şi Microsoft, potrivit declaraţiei unui martor, redată de procurori. În declaraţie se arată:

„În cursul anului 2008 sau 2009, în contextul finalizării contractului dintre Guvernul României şi Microsoft, Florică Claudiu a apelat la Dinu Pescariu, despre care era cunoscut că avea o relaţie bună cu Dorin Cocoş pentru a-l susţine în cadrul licitaţiei ce urma a se realiza.

Ştiu că Pescariu Dinu a intermediat legătura dintre Florică Claudiu şi Dorin Cocoş. În perioada respectivă au fost organizate diverse întâlniri între Florică Claudiu şi Gabriel Sandu, fie la Ministerul Comunicaţiilor, fie în alte locaţii. Aceste întâlniri au fost intermediate de Dorin Cocoş. La unele dintre întâlniri a participat şi Gheorghe Ştefan, despre care se discuta că avea o oarecare autoritate asupra lui Gabriel Sandu.

Ulterior adjudecării licitaţiei de către firma D.Con.Net., Dorin Cocoş a stabilit modul în care trebuie distribuite sumele transferate de la D.Con.Net către Barringwood Investment Ltd. Cred că această societate era controlată de Dinu Pescariu. Ştiu că printre beneficiarii acestor sume se regăseau Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. Firmele în care urma să se facă plata i-au fost indicate lui Florică Claudiu de fiecare dintre persoanele mai sus menţionate, la fel şi persoanele de contact.

Din discuţiile purtate am înţeles că plata efectuată către Nicolae Dumitru (sau firma acestuia) a fost făcută în considerarea faptului că dânsul a emis o scrisoare de garanţie absolut necesară contractului.

Tot din discuţiile purtate am înţeles că sumele remise lui Dorin Cocoş au fost în cea mai mare parte remise în numerar, banii fiind retraşi numerar din Elveţia de Pescariu Dinu şi înmânaţi personal de acesta lui Dorin Cocoş.

Din câte am auzit, Dorin Cocoş a primit aproximativ 8-9 milioane euro, iar Gheorghe Ştefan circa 3 milioane de euro. Tot în jur de 3 milioane a primit şi Gabriel Sandu. Cred că banii pentru Gabriel Sandu au fost viraţi în off-shore.

Din cunoştinţele mele Dorin Cocoş, Dinu Pescariu şi Gheorghe Ştefan nu aveau firme prin intermediul cărora să presteze servicii IT. Cred că în privinţa lui Dinu Pescariu se discuta despre o sumă de circa 3.000.000 euro”.

În dosarul licenţelor Microsoft sunt cercetaţi nouă foşti miniştri: Dan Nica, ministru al MCTI în perioada 2000 – iulie 2004 şi în prezent membru al Parlamentului European; Adriana Ţicău, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004; Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010; Daniel Funeriu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2009 – 2012; Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 – 2005; Mihai Tănăsescu, ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 – 2004; Şerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003 şi în prezent senator; Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009 şi în prezent senator; Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada septembrie 2010 – februarie 2012 şi în prezent deputat.