DOSARUL MINERIADEI din iunie 1990. ICCJ decide marţi dacă ION ILIESCU va fi din nou anchetat

Înalta Curte de Casaţie şi justiţie va decide, marţi, dacă procurorii pot începe din nou anchetarea lui Ion Iliescu, pentru faptele din 1990, legate de Mineriada din 13-15 iunie. Dosarul mineriadei din iunie 1990 a fost redeschis, după ce procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul acelor evenimente, instanţa supremă urmând astfel să hotărască dacă va confirma decizia.

07 feb. 2015, 13:18

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus, joi, infirmarea a trei rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale din anul 2009, care au legătură cu Mineriada din 1990, precum şi redeschiderea urmăririi penale în acest caz.

Redeschiderea urmăririi penale urmează să fie supusă, conform legii, confirmării unui judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Decizia urmează să se ia marţi, conform informaţiilor afişate pe site-ul ICCJ:

 

Procurorii ar urma astfel să stabilească dacă Ion Iliescu se face vinovat de chemarea minerilor la Bucureşti, relatează România TV. Minerii au ucis atunci şase manifestanţi şi au rănit câteva sute, potrivit datelor oficiale.

De altfel, fostul preşedinte a fost acuzat în anul 2006 de omor calificat şi omor deosebit de grav, dar şi de complicitate la tortură.

Dosarul MINERIADEI din 13 – 15 iunie 1990, REDESCHIS de Parchetul ICCJ. Ion Iliescu, AUDIAT

Trei ani mai târziu, însă, procurorii l-au scos de sub urmărire penală.

La un sfert de secol de la Mineriadă, ancheta se redeschide, iar Ion Iliescu ar putea răspunde pentru că a adus minerii în Capitală, dar şi pentru că le-a mulţumit acestora că l-au scăpat de protestatari.

Redeschiderea dosarului vine după ce Curtea Europeană a drepturilor omului a subliniat importanţa statului român de a face dreptate victimelor, indiferent cît timp a trecut de la săvârşirea faptelor.

Pentru evenimentele de acum 25 de ani ar putea răspunde şi Virgil Măgureanu, fost şef al SRI şi fostul general Victor Atanasie Stănculescu. Procurorilor le rămâne să stabilească de ce se fac vinovaţi aceştia, dar şi dacă faptele nu sunt cumva prescrise.

ION ILIESCU, reacţie la redeschiderea Dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Parchetul General a început urmărirea penală împotriva lui Ion Iliescu în iunie 2007, fiind acuzat de omor deosebit de grav. În decembrie 2007, procurorul general, Laura Codruţa Kovesi a infirmat însă rezoluţia de începere a urmăririi penale pe motiv că s-au comis erori de procedură, iar ancheta în acest dosar continuă.

În martie 2009, procurorii DIICOT au decis scoaterea de sub urmarire penală a fostului preşedinte Ion Iliescu în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care era învinuit de subminarea puterii de stat, acte de diversiune şi comunicare de informaţii false.