Dosarul nuclear iranian: UE prelungeşte cu trei zile suspendarea unor sancţiuni împotriva Teheranului

Uniunea Europeană (UE) a prelungit vineri, până la 13 iulie, înghețarea anumitor sancțiuni împotriva Teheranului, acordându-le astfel negociatorilor pe marginea programului nuclear iranian un răgaz suplimentar pentru a putea ajunge la un acord istoric, în timp ce discuțiile par a bate pasul pe loc.

10 iul. 2015, 16:15
Dosarul nuclear iranian: UE prelungeşte cu trei zile suspendarea unor sancţiuni împotriva Teheranului

Această măsură este menită să ‘acorde mai mult timp pentru negocierile în curs’ de la Viena, a anunțat, într-un comunicat, Consiliul European, care reprezintă 28 de țări membre.

UE a înghețat în ianuarie 2014 anumite sancțiuni împotriva Iranului, ca semn de bunăvoință în cadrul acestor negocieri.

Sancțiunile înghețate de UE în cadrul acestor negocieri vizează sectoarele-cheie ale economiei iraniene, precum produsele petrochimice, comerțul cu aur și metale prețioase, precum și transferurile financiare. Această suspendare răspunde unui angajament al Teheranului de a îngheța o parte dintre activitățile sale nucleare aflate sub supravegherea inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Citeşte şi Iranul anunţă că este posibil un acord în privinţa controversatului program nuclear al Teheranului

Marile puteri din grupul 5+1 (China, SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia și Germania) și Iranul s-au reunit de peste două săptămâni în capitala austriacă, în încercarea de a încheia un acord în acest dosar care împovărează relațiile internaționale de mai mult de 12 ani.

Negocierile, începute în urmă cu aproape doi ani și care, inițial, ar fi trebuit să se încheie la 30 iunie, la Viena, au fost deja prelungite în două reprize de la această dată, din cauza persistenței unor dezacorduri fundamentale. Ultimul termen fixat este, teoretic, vineri seara.

Șeful diplomației britanice Philip Hammond a avertizat deja vineri după-amiază că miniștrii trebuie să se întâlnească sâmbătă, în încercarea de a ‘depăși ultimele obstacole’. Negocierile avansează, însă rămân ‘extrem de încete’, a explicat Hammond.