Dosarul Revoluţiei: Au fost audiate aproximativ 4.500 din cele 5.834 de persoane vătămate

Publicat: Marţi, 18 Septembrie 2018 15:45 // Actualizat: Marţi, 18 Septembrie 2018 15:45 // Sursa: romaniatv.net

Procurorii au dispus citarea a 5.834 de persoane vătămate/părţi civile sau succesori ai acestora în "Dosarul Revoluţiei", dintre acestea fiind audiate până acum aproximativ 4.500, iar în perioada următoare se va dispune citarea a încă 1.050 de persoane vătămate, anunţă Parchetul General. Instituţia precizează că SRI a pus la dispoziţia Parchetului un volum considerabil de documente relevante pentru clarificarea unor aspecte referitoare la evenimentele din decembrie 1989, care au fost studiate de procurorii militari timp de două luni.

Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în Dosarul Revoluţiei”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare au dispus citarea şi audierea a 5.834 de persoane în calitate de persoane vătămate/părţi civile sau succesori ai acestora, fiind audiate până în prezent aproximativ 4.500 dintre acestea (circa 80% dintre persoanele citate).  

Parchetul General precizează că în perioada imediat următoare se va dispune citarea şi audierea a încă aproximativ 1.050 de persoane vătămate/părţi civile ori succesori ai acestora, urmând ca activitatea de audiere a tuturor acestor persoane (aproximativ 6.890 în total) să se finalizeze în jurul datei de 30 noiembrie 2018.   

"Menţionăm că pentru audierile din această cauză, prin ordonanţă, s-a dispus delegarea procurorilor militari de la unităţile de parchet din subordine şi a organelor de cercetare ale poliţiei judiciare din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, respectiv Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Totodată, precizăm că Serviciul Român de Informaţii a pus la dispoziţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un volum considerabil de documente relevante pentru clarificarea unor aspecte referitoare la evenimentele din decembrie 1989, care au fost studiate de procurorii militari timp de două luni, solicitându-se ataşarea unei părţi dintre acestea la dosar, după declasificarea prealabilă", adaugă Parchetul instanţei supreme.

În 6 iunie, Parchetul anunţa că procurorii militari încep audierea persoanelor vătămate, părţilor civile ori a succesorilor acestora în Dosarul Revoluţiei, numărul celor care urmează să fie audiaţi fiind estimat la 6000, şi că toate persoanele vătămate, părţile civile ori succesorii acestora vor fi citate la sediile parchetelor militare din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara sau la inspectoratele judeţene de poliţie din judeţele în care acestea îşi au domiciliul, respectiv la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Audierile vor fi făcute de către procurorii militari sau organele poliţiei judiciare, în baza ordonanţelor de delegare emise de către procurorii militari de la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Persoanele care vor fi citate sunt rugate să prezinte, cu ocazia audierii, actele medico-legale care atestă vătămările suferite în contextul evenimentelor din decembrie 1989, documentele care atestă calitatea de succesori ai persoanelor vătămate şi părţilor civile, precum şi orice alte documente referitoare la existenţa unor dosare penale sau civile, având ca obiect vătămările suferite şi prejudiciile cauzate în cursul evenimentelor din decembrie 1989", transmite Parchetul, care adaugă că, "având în vedere numărul mare al persoanelor care vor fi chemate pentru audieri, acestea sunt rugate să se prezinte la sediul unităţilor de parchet sau de poliţie indicate în citaţii, numai la data şi ora menţionate", preciza Parchetul.

În dosarul Revoluţiei a fost extinsă urmărirea penală pentru Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
dosar revolutie Înalta Curte Parchet Militar Revolutie 1989
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
19 sep 12:43
Răspunde | Votează email 0 email
Mihai
Gelule, esti intr-o grava eroare: victime au facut agentii KGB, CIA, MI6 si Mosad, nu cei cativa romani care au primit arme.Daca nu ai aflat inca, in '89 a fost LOVITURA DE STAT organizata de cei mentionati mai sus impreuna cu tradatorii din Romania - Iliescu KGB, Brucan CIA, Roman Mosad si altii asemenea lor.
19 sep 10:13
Răspunde | Votează email 0 email
Gelu
Ar trebui audiati toti luptatorii cu certificate de la evenimentele din 1989 si trasi la raspundere pentru victimele revolutiei, pentru ca ei avand arme, cel mai probabil le-au utilizat iresponsabil, incalcand regimul armelor si munitiilor, fara sa aiba habar despre regulamentele militare si fiind coordonati haotic... Asa ar putea sa se faca multa lumina si crimele de atunci ar incepe sa aiba autori...
19 sep 08:13
Răspunde | Votează email 0 email
Mihai
Faptul ca nu-mi postati comentariul dovedeste clar ca am dreptate: Iliescu este fugit in Iasrael de 2 ani, iar voi sunteti niste Vanduti.Nu-mi trebuie o alta confirmare.
1
EUR
4.7326
RON
19 Jul
noapte 18 °
zi 32 °
Ultimele joburi adaugate
24 H