Dosarul „sacoşa”: Arest la domiciliu prelungit pentru fostul preşedinte moldovean Igor Dodon

Curtea de Apel a menţinut decizia primei instanţe, Igor Dodon rămâne în arest la domiciliul din Republica Moldova.

22 iun. 2022, 00:11
Dosarul „sacoşa”: Arest la domiciliu prelungit pentru fostul preşedinte moldovean Igor Dodon

Instanţa din Chişinău a decis marţi prelungirea cu 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu pentru fostul preşedinte socialist Igor Dodon, relatează presa de peste Prut.

Acesta a fost reţinut pe 24 mai pentru 72 de ore, după ce procurorii au dispus percheziţii la reşedinţele sale, iar două zile mai târziu a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Soţia lui Igor Dodon, oprită în trafic şi citată de procurori pentru acte de corupţie de procurorii din Republica Moldova
Fostul lider al Partidului Socialiştilor este suspectat de corupţie pasivă, acceptarea finanţării formaţiunii sale politice de către o organizaţie criminală, trădare de ţară şi îmbogăţire ilicită.

Între timp, săptămâna trecută a fost pusă sub învinuire şi soţia sa, Galinei Dodon, care a primit ca măsură preventivă interdicţia de a părăsi ţara timp de 60 de zile.

„Am fost pusă sub învinuire-complice, pentru îmbogăţire ilicită, fără probe”, a declarat Galina Dodon, potrivit unimedia.info, ea acuzând un dosar motivat politic.

Dosarul „sacoşa”: Percheziţii la locuinţa fostului preşedinte al Republicii Moldova.Update: Igor Dodon a fost reţinut

După ce a aflat despre prelungirea arestului său domiciliar, Igor Dodon a susţinut că ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, ar fi implicat în acest proces. „Toţi care acum nu o ascultă pe (preşedinta Republicii Moldova) Maia Sandu şi pe Litvinenco, el conduce acest proces, sunt presaţi, deci era aşteptat acest lucru”, a spus fostul preşedinte.

„Consider acest dosar politic la comanda conducerii de vârf al statului, şi în special a doamnei Maia Sandu care mi-a fost oponentă la două scrutine prezidenţiale. Este un dosar politic, cu regret”, a adăugat Igor Dodon, conform Deschide.md.

Totodată, preşedintele de onoare al PSRM a criticat procurorii care instrumentează cazul, menţionând că aceştia nu ar avea experienţă necesară: „Legea presupune că procurorul anticorupţie trebuie să aibă experienţă de 4 ani, iar dumnealui are în jur de 3 ani”, a spus el. Procurorii responsabili de instrumentarea cauzei au anunţat că se vor conforma deciziei instanţei.

Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana a decis în 26 mai plasarea în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile, a ex-preşedintelui Republicii Moldova, învinuit de patru capete de acuzare: coruperea pasivă, organizarea, dirijarea şi acceptarea cu bună-ştiinţă a finanţării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită.