Dosarul şpăgilor de la PSD Arad ia amploare. Firul anchetei ajunge la Dragnea şi Dăncilă. Stenograme din dosarul şpăgilor din vămi

Publicat: Miercuri, 11 Decembrie 2019 10:18 // Actualizat: Miercuri, 11 Decembrie 2019 16:35 // Sursa: romaniatv.net

Nume grele apar în dosarul spăgilor din vămile din Banat care ajungeau la PSD. Fostul preşedintele PSD Liviu Dragnea, fostul premier Viorica Dăncilă, fostul ministru al Internelor Mihai Fifor, fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc, dar şi liderul PSD Giurgiu Niculae Bădălău sunt pomeniţi de liderii PSD Arad în interceptările depuse la dosarul şpăgilor de la PSD Arad. 

Dosarul şpăgilor de la PSD Arad scoate la lumina discuţii incredibile dintre protagoniştii pretinselor fapte de corupţie, în speţă ale şefilor organizaţiei PSD Arad, dar şi a şedilor Direcţiei Regionale de Poduri şi Drumuri.

Discuţiile ambientale surprinse de anchetatorii DNA Timişoara îi arată pe cei nominalizaţi panicaţi de unele schimbări de şefi ce urmau să aibă loc în DRPD şi vorbeau fără perdea despre sferele lor de influenţă din partid, despre modalităţi de intervenţie pentru menţinerea omenilor agreaţi. Potrivit ştiripesurse.ro, din interceptări rezultă că Viorica Dăncilă, fost premier şi  preşedinte al PSD, urmărea numirea altei persoane la sefia şi directoratul DRDP Timiş şi se pomeneşte inclusiv despre Liviu Dragnea la care se spune că s-ar fi trimis bani dintre cei produşi prin pretinsele fapte de mită ale celor angajaţi "pe pile".

Citeşte şi: Dosarul şpăgilor din vămi. DNA: Şefii instituţiilor locale, obligaţi să plătească taxă lunară la casieria PSD Arad 

Liviu Dragnea, beneficiarul şpăgilor colectate de angajaţii DRDP?

Astfel, în dosar, unul dintre cei vizaţi de anchetă, Bogdan Munteanu, este cel care afirmă că ar şti de la preşedintele PSD Arad, Gheorghe Căprar, că bani din pretinsele fapte de corupţie ar fi ajuns la Liviu Dragnea.

"In ziua de 19.06.2019, organele de anchetă au procedat la audierea în calitate de suspect a lui Munteanu Bogdan, la vremea respectivă şef al Departamentului Venituri din cadrul D.R.D.P. Timişoara, care a recunoscut în totalitate faptele reţinute în sarcina sa, arătând că, într-adevăr, pentru a fi numit şi mentinut în această funcţia de conducere este necesar să colecteze sume de bani » * de la subalterni sau din alte activităţi licite, pentru a fi predate la Organizaţia Judeţeană a P.S.D. Arad sau lui Căprar Dorel Gheorghe, preşedintele organizaţiei, care, la rândul său, pretindea că le depune la partid sau le remite direct preşedintelui P.S.D. la nivel naţional de la vremea respectivă, Liviu Nicolae Dragnea".

Cristian Horogea, șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II: vor urma şi alte schimbări din funcţii generate de influenţa politică a lui Mihai Fifor

Fostul secretar general al PSD şi vicepreşedinte al PSD Arad Mihai Fifor este pomenit şi el în înregistrări atunci când vine vorba de schimbări din funcţii.

"Căprar Dorel a fost de părere că decizia de schimbare din funcţie provine de la senatorul Fifor Mihai, care la vremea respectivă îndeplinea funcţiile de Vicepremier şi Ministru de Interne: ,Asta voi trebuie să gândiţi mă cum facem, că nu-mi place cum se mişcă lucrurile, în sensul că atacul nu e neapărat de la el, e susţinut de Mişu, şi atacul nu ştiu dacă e neapărat la tine, atacul e la Mişu, şi noi tot am insistat, bă bă, bă las-o!", arătând că nu este de acord cum procedează acesta: „Ce mizerie, ce ură!" Horgea Cristian a completat în acel moment, arătând că vor urma şi alte schimbări din funcţii generate de influenţa politică a lui Fifor Mihai: cum e clar că ne va lua pe rând, ce am discutat noi ieri", discutau colaboratorul DNA Bogdan Muntean şi deputatul Căprar.

Astfel, se arată în dosar, "Munteanu Bogdan a evidenţiat dificultăţile financiare prin care trece, reiterând ideea că au obligaţia de a remite acele sume de bani, mai ales că Dorel Căprar nu le-a pretins astfel de sume în mod frecvent: „Nu mi-e ... nu mi-e uşor, dar ţi-am zis, pe de altă parte nici el... Zen nu ne-a spus în fiecare zi sau în fiecare săptămână ...".

În acest context un alt inculpat din dosar, Cristian Horgea a adăugat atunci că suma pe care Dorel Căprar trebuia să o procure este de 5.000 de euro, restul (4.000 de euro) fiind local, astfel încât este necesar ca Dorel Căprar să îşi dea acordul („semnătura") cu privire la schimbările intervenite în cadrul acestor instituţii.

Totodată, Ispravnic Cristian a mai precizat că este posibil ca rivalii lui Căprar Dorel din partid, Fifor Mihai (vicepreşedinte P.S.D. Arad) şi Tripa Florin (secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al P.S.D. Arad) să încerce să-i ştirbească această autoritate: „Nu mie. La Zen se spune ...La Zen ar trebui să-i spună: «Bă vezi că schimb la tine în parohie», adică aşa-i corect! Ca să-l anunţe. Şi vorba aia, şi dacă numeşte im alt arădean, normal ar trebui semnătura lui. Semnătură ă ... la ei înseamnă să vorbească. II accept pe ăla sau nu ... Vreau să-l schimb pe Ispravnic, Ok., pe cine pui în loc? Pe acela! Ok. îi de acord Zen? Aici îi problema. Ai înţeles ? Poate nu-l mai întreabă pe Zen. Nu-l mai întreabă pe Zen, aicea-i altă problemă, întreabă pe Fifor sau pe Tripa, înţelegi ?"

Colaboratorul DNA a remarcat cât de mari sunt interesele celor cu funcţii de conducere din cadrul Organizaţiei Judeţene a PSD Arad, scriu anchetatorii, în ceea ce priveşte controlul asupra instituţiilor publice locale: „Se joacă dur, foarte dur!", iar Ispravnic Cristian a arătat că aşa este, adăugând că, în momentul în care Căprar Dorel îşi va pierde influenţa politică în cadrul partidului, toţi funcţionarii publici promovaţi şi protejaţi de acesta îşi vor pierde funcţiile: „Foarte dur. Da, când pică Zen am zburat toţi ca potărnichile. Mă refer funcţii. Eu, Flori, clar! Care ni- s oamenii lui Zen numiţi în funcţii mă refer, da?"

În cadrul aceleiaşi discuţii, Ispravnic Cristian a mai afirmat că doar directorii din cadrul C.N.A.I.R., pot fi schimbaţi şi numiţi prin decizia directorului general, cu aprobarea consiliului de administraţie, nu şi celelalte posturi de conducere din cadrul D.R.D.P.: „Ba, cred că ştia că e greu, ştia că numai directorii îi poate f... (trivial n.ns.) prin C.A., în rest....", ceea ce denotă că acesta cunoaşte dispoziţiile art. 20 alin. 1 lit. c din Statutul C.N.A.I.R., care prevede că directorul general C.N.A.I.R. „numeşte, suspendă sau revocă directorii executivi ai C.N.A.I.R. şi le fixează salariile, cu acordul consiliului de administraţie", pentru restul funcţiilor fiind aplicabile dispoziţiile art. 25 din Statut, care precizează că acestea se ocupă prin concurs sau examen.

Pe un alt plaier al discuţiei Cristian Horgea i-a spus atunci lui Cristian Ispravnic că vor reuşi să contracareze influenţele celor din Caraş Severin, întrucât în acest demers se implică şi deputatul Tripa Florin: „Nu, asta se rezolvă bine ... Că ... am vorbit şi cu Florin."

În dosar se mai arată că Ispravnic Cristian a afirmat atunci că Tripa Florin ar putea să îşi exercite influenţa asupra lui Cuc Răzvan prin intermediului vicepremierului Mihai Fifor, la care ei, făcând parte din gruparea din jurul lui Dorel Căprar, nu pot apela direct: „Mă, da' Florin de ce nu-i dă un telefon la pretenu' lui, dacă-i aşa de ... săritor, să rezolve problema?!" Horgea Cristian a explicat că tocmai aceasta a făcut, i-a solicitat lui Florin Tripa să îşi exercite influenţa prin intermediul vicepremierului Fifor Mihai, iar acesta i-a cerut să îl contacteze telefonic a doua zi pentru a-i reaminti. Horgea Cristian a mai precizat că l-a apelat pe Tripa Florin în acea dimineaţă pentru a-i reaminti, iar acesta i-a promis că îşi va exercita influenţa: „Păi, eu i-am explicat situaţia. Şi o zis să-l sun dimineaţă la zece să-i aduc aminte. L-am sunat, o zis: - N-am uitat ... - Vorbesc. Ii spun la Mihai, zice."

În după amiaza aceleiaşi zile, se arată în actele dosarului, Horgea l-a sunat din nou pe deputatul Florin Tripa pentru a afla dacă s-a întâlnit cu persoanele asupra cărora trebuia să îşi exercite influenţa, astfel cum au stabilit: „Ciao, Florin! Ce faci? ... Acuma te urci în avion?... Ai reuşit să îi zici?" Tripa Florin a răspuns afirmativ, arătând că a reuşit să se întâlnească cu acea persoană, că şi-a exercitat influenţa asupra acesteia şi că i s-a promis că problema va fi rezolvată: „Da. Păi bă ... el o zis că-i o.k.. Mai povestim ... io, când aterizez, bine?".

Opt persoane cercetate în LIBERTATE în dosarul şpăgilor încasate la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, în interesul PSD Arad

Instanța a respins propunerea de arestare preventivă a celor opt persoane reţinute de DNA în dosarul şpăgilor încasate la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, în interesul PSD Arad. Astfel, toate persoanele vor fi cercetate în stare de libertate.

Este vorba despre ISPRAVNIC CRISTIAN ILIE, director general regional al Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara și vicepreședinte al PSD Arad, HORGEA CRISTIAN, șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II și vicepreședinte al PSD Arad. MIUŢESCU ELISABETA, angajată în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac II, DIMA CRISTIAN, angajat în cadrul Agenției de Control și Încasare Nădlac II, LUCACIU MIRCEA ANDREI, șef la Departamentul Venituri din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, PASCU PATRICIU-MIREL, șef la Departamentului Juridic din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara și vicepreședinte al PSD Arad, BĂEȚAN VASILE-ALIN, inginer în cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, şi STOENESCU ANCA-PATRICIA, la data faptei șef al Inspectoratului Școlar Județean Arad, în sarcina căreia s-a reținut s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu.

Pentru trei dintre acestea s-a instituit măsura controlului judiciar: Cristian Ilie Ispravnic, Cristian Horgea și Elisabeta Miuțescu. Celor trei li s-a impus interdicția de a comunica ceilalți inculpați din dosar, precum și cu martorii. 

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
11 dec 15:24
Răspunde | Votează email 0 email
BUDICA S
Daca au fost in PDasa calitat de omeni caree au ajuns parlamentari ,atunci acest partid mai bine ar disapare.Sunt revoltat ca am fost inselat in cee ce credeam.Acest fapt cu dare de mita si santaj daca se
dovedeste devarat ,atunci adio PSD.!
1
EUR
4.7786
RON
23 Jan
noapte 0 °
zi 8 °
Ultimele joburi adaugate
24 H