DOSARUL TRANSFERURILOR: Declaraţia care aruncă în aer totul: greii din fotbal, în mare pericol

Gheorghe Plugaru a declarat că în perioada de un an în care a fost membru al Consiliului de Administrație al FC Dinamo București nu s-a discutat în nicio ședință de vreun transfer al vreunui jucător de fotbal, chestiunile discutate fiind mai degrabă administrative. Oficialii de la Dinamo declaraseră în faţa instanţei că ei nu făceau decât să respecte deciziile CA. 

02 dec. 2013, 17:04
DOSARUL TRANSFERURILOR: Declaraţia care aruncă în aer totul: greii din fotbal, în mare pericol

Zotta a vorbit despre transferul lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray Istanbul. El a spus că nu a văzut contractul de transfer, însă și-a recunoscut semnătura pe un contract între AFC Rapid și Ioan Becali, în vederea recuperării unei sume de bani în urma vânzării lui Bratu.

La termenul de luni au mai fost audiați fostul președinte al lui Dinamo București, Mircea Stoenescu, fostul președinte a lui FC Argeș, Gabriel Sicoe, foștii membri ai Consiliului de Administrație de la Dinamo, Cristian Iftimoaie și Gheorghe Plugaru, și fostul trezorier de la Gloria Bistrița, Marius Petrina.

Gheorghe Plugaru a declarat că în perioada de un an în care a fost membru al Consiliului de Administrație al FC Dinamo București nu s-a discutat în nicio ședință de vreun transfer al vreunui jucător de fotbal, chestiunile discutate fiind mai degrabă administrative.

Fostul președinte de la Dinamo Mircea Stoenescu a vorbit despre transferul lui Paul Codrea și a menționat că nu a făcut decât să îndeplinească hotărârile CA al clubului Dinamo.

„Suma de 70.000 de dolari din transferul lui Codrea era un beneficiu important pentru clubul Dinamo. El încă era junior și nu ajunsese la valoare maximă, astfel că suma de transfer a fost foarte bună”, a declarat Mircea Stoenescu.

Următorul termen al procesului va avea loc pe data de 18 decembrie.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis pe 20 mai să trimită spre rejudecare la CAB dosarul transferurilor, după ce a admis recursul declarat de DNA, dar și recursurile formulate de Gheorghe Popescu, Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Jean Pădureanu, Gheorghe Nețoiu și frații Ioan și Victor Becali și a trimis dosarul spre rejudecare.

Pe 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel București l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pe patronul clubului Rapid George Copos.

CAB a mai decis atunci condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare a finanțatorului de la Gloria Bistrița, Jean Pădureanu, la patru ani de închisoare a fostului director al Clubului de Fotbal Oțelul Galați, Mihai Stoica, la șapte ani de închisoare cu executare a fostului finanțator al FC Dinamo București, Cristian Borcea, la opt ani de închisoare cu executare a fostului impresar Ioan Becali, la șapte ani de închisoare cu executare a impresarului Victor Becali, la trei ani de închisoare cu suspendare a fostului angajat al firmei „Becali sport” Gică Popescu și la trei ani de închisoare cu suspendare a fostului acționar la Clubul de Fotbal Dinamo Gheorghe Nețoiu.

Totodată, CAB a hotărât obligarea celor opt inculpați la plata unor despăgubiri către ANAF și către cluburile sportive implicate, precum și instituirea sechestru asigurător pe averile acestora pentru recuperarea prejudiciului. Toți cei opt oameni din fotbal au declarat recurs.

Pe 2 octombrie 2008, DNA i-a trimis în judecată pe George Copos, președinte și patron al Clubului de Fotbal Rapid București, Mihai Stoica, fost director al Clubului de Fotbal Oțelul Galați, Jean Pădureanu, președinte al Clubului de Fotbal Gloria Bistrița, Gheorghe Popescu, fost angajat al firmei „Becali sport”.

Toți au fost acuzați de înșelăciune, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată Gigi Nețoiu, fost acționar la Clubul de Fotbal Dinamo, pentru înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani, Cristian Borcea și frații Ioan și Victor Becali, impresari, toți acuzați de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

DNA susține că faptele săvârșite de cei opt inculpați au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obținuți din transferuri fiind „spălați” prin intermediul unor firme off-shore.

Rechizitoriul întocmit de procurori se referă la 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Conform probatoriului administrat, între Copos, Borcea, frații Becali, Pădureanu, Popescu și Nețoiu ar fi avut loc transferuri bancare din sumele sustrase, banii fiind virați reciproc în conturile personale, fără justificare.