DOSARUL ZILEI, episodul 14: „Acarul” MITICĂ de la CFR

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

03 feb. 2014, 07:35
DOSARUL ZILEI, episodul 14: „Acarul” MITICĂ de la CFR

Gruia Stoica, baronul Cailor Ferate din Romania, a cazut in plasa DNA. Actiunile procurorilor sunt doar inceputul unor investigatii ample asupra modului in care companiile feroviare din Romania au fost jefuite cu bestialitate in ultimii 10 ani. Dosarul Gruia Stoica este inceputul sfarsitului pentru baronii CFR din politica si afaceri. Astazi va prezint documente explozive din dosarele DNA, care probeaza cum au fost sifonate sute de milioane de euro din conturile companiei CFR Calatori.

Acest domn, intis la plaja, este Calin Mitica, multimilionar in euro din afaceri cu locomotive si vagoane. El este un fel de Gruia Stoica de la Cluj. Mitica detine companiile de reparatii vagoane Remarul 16 Februarie si SIRV Brasov SA. Inainte de a ajunge mare industrias, Calin Mitica s-a ocupat cu fier vechi, activitate strans legata de calea ferata. In 2012, Curtea de Conturi a descoperit o pierdere de, atentie, 200 de milioane de euro in contabilitatea companiei CFR Calatori. Cum s-a ajuns aici ? CFR Calatori a cumparat de-a lungul anilor sau a reparat vagoane si locomotive la preturi umflate cu pompa. Culmea, vagoanele si locomotivele supraevaluate nu sunt bune de nimic si ruginesc in gari. Haideti sa vedem un prim exemplu: in 2010, CFR Calatori a semnat un contract de furnizare a 11 locomotive disel second hand cu societatea Remarul Cluj, detinuta de Calin Mitica.

Curtea de Conturi arata ca licitatia a fost aranjata prin caietul de sarcini si ca societatea Remarul a livrat locomotive necorespunzatoare tehnic. Valoarea contractului a fost de 18 milioane de euro. O evaluare independenta, comandata in 2012, arata ca valoarea locomotivelor a fost umflata cu 6, 6 milioane de euro. Din cauza problemelor tehnice, pe parcursul a 2 ani, locomotivele livrate de baronasul feroviar Calin Mitica au stat blocate in gara 400 de zile. Mergem mai departe, cu un tun si mai mare: acest document arata ca societatea Remarul a incasat 23 de milioane de euro pentru a livra 8 trenuri de mici dimensiuni (trenuri cu 3 vagoane) companiei CFR Calatori. Aceste mini- trenuri au fost cumparate de compania Remarul din Franta, de la societatea nationala de transport calatori, care atentie le-a vindut la fier vechi, deoarece fusesera date in exploatare in anii 50. Compania Remarul le-a vopsit, le-a reparat si le-a livrat CFR Calatori. Specialistii feroviari spun ca, la aceasta afacere, CFR Calatori a pierdut circa 10 milioane de euro. Evident, mini- trenurile baronasului feroviar Mitica nu au functionat si au adus pierderi companei de transport feroviar. Mai grav insa, este faptul ca trenurile aduse din Franta contin din fabricatie o substanta numita azbest, considerata ca fiind cancerigena. Va prezint inca un document scandalos: aceasta este o lista cu banii incasati de la CFR Calatori, in ultimii 10 ani, de companiile baronasului Calin Mitica, calculul final arata o suma astronomica, de circa 250 de milioane de euro. Acum, putem sa ne intrebam: cum ajung Calin Mitica sau Gruia Stoica sa faca afaceri feroviare de sute de milioane de euro si sa puna pe butuci intregul sistem feroviar din Romania? Raspunsul este simplu: prin politicienii care ii protejeaza si cu ajutorul directorilor companiilor CFR, care le-au dat contractele.

Calin Mitica are o relatie de amicitie cu presedintele PDL Vasile Blaga. Acesta din urma l-a promovat in 2005 pe un anume Alexandru Noaptes ca director la CFR Calatori. Noaptes s-a imprietenit cu baronasul Calin Mitica si de aici lucrurile au mers ca unse. Mitica si Noaptes au fost trimisi in judecata de procurorii DNA pentru o afacere la fel de controversata: Mitica a vandut CFR-ului 7 locomotive importate din Germania, pe care le-a cumparat cu 700 mii de euro si le-a revandut cu 1, 5 milioane de euro, dupa ce le-a reconditionat la fabrica Remarul. In aceasta fotografie, Calin Mitica sta la masa cu un anume Emil Sabo, angajatul sau la grupul de firme Transferoviar. Sabo a fost la randul lui un colaborator apropiat al fostului ministru de Interne Vasile Blaga. Pentru serviciile pe care i le-a facut, Blaga l-a promovat pe Sabo in functia de director al companiei nationale de investitii in guvernarea PDL si apoi tocmai director al companiei CFR Infrastructura, unde Mitica avea interese directe. Cercul de relatii se inchide cu faptul ca fiica lui Vasile Blaga, Agathe, a fosta angajata baronasului feroviar Mitica iar ginerele lui Blaga face afaceri cu acesta. In final am sa reproduc partial un refren dintr-un cantec al CFR-istilor: Fura frate fara rusine! Fura Caile Ferate Romane!