Dosarul Zilei, episodul 66: Baronii de Hunedoara VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

14 mai 2014, 07:46
Dosarul Zilei, episodul 66: Baronii de Hunedoara VIDEO

Clasa politica profund corupta distruge modernizarea Romaniei. Suntem dupa 8 ani de prezenta in Uniunea Europeana cea mai saraca si vulnerabila tara, stam cel mai prost la salarii, pensii si nivel de trai. Reusim sa supravietuim dintr-un motiv simplu: romanii sunt obisnuiti sa traiasca modest. Reforma clasei politice se amana de la un ciclu electoral la altul: baronii politici din partide controleaza voturile iar partidele au nevoie de banii si resursele lor. O statistica economica arata ca peste jumatate din judetele tarii depind de baroni, de sefii de consilii judete si de primarii marilor orase, deoarece administratia locala (consiliile judetene si primariile) sunt principalii angajatori din provincie. Adica baronul iti da locul de munca si decide asupra vietii tale!

Un caz clasic de baronizare este micul judet Hunedoara, din vestul tarii. Desi Hunedoara este extrem de saraca, aici fiind unul din fostele centre miniere al tarii, judetul este controlat, paradoxal, de partidul national liberal, prin vocea baronului Mircea Molot, care ocupa functia de presedinte al consiliului judetean. Ce legatura exista intre liberalism si somaj, care atinge cote alarmante in Valea Jiului sau in zona orasului Calan? De ce voteaza cei mai saraci locuitori din Transilvania sigla PNL? Este clar ca alegerile nu au legatura cu ideologia politica si ca voturile sunt controlate de forta si influenta liberalului Molot, aflat de, atentie, 10 ani la conducerea judetului Hunedoara.

Peste cateva zile, baronul Molot se pregateste sa mai dea o lovitura electorala. Acum, in zona orasului Calan si in regiuniile istorice Tara Hategului si Tinutul Padurenilor, se organizeaza alegeri pentru functia de deputat. Acest colegiu parlamentar a apartinut dinozaurului politic Dan Radu Rusanu, unul dintre liderii PNL. Rusanu a fost arestat in dosarul de coruptie de la autoritatea de supraveghere fiscala, ocazie cu care si-a pierdut functia. Liberalul Rusanu era seful direct al lui Molot. Rusanu era adevaratul tatic al zonei inca din anii 90. El traia de fapt la Bucuresti, unde are afacerile si familia, insa o data la 4 ani mergea in Tara Hategului pentru a fi ales deputat sau senator. Iar oamenii nevoiasi plecau fruntea si il votau parlamentar. Dupa ce a intrat la inchisoare, Rusanu l-a desemnat pe un anume Sorin Stefoni sa candideze in locul sau pentru functia de deputat. Stefoni este un oportunist politic clasic. Rusanu l-a facut secretar de stat la ministerul Muncii. In 2012, Stefoni fusese ales primar in comuna Densus dar dupa 5 luni si-a dat demisia pentru a primi importanta functie de secretar de stat. A lasat drumurile pline de noroi din Hateg pentru masinile de lux de la Bucuresti. Acum Stefoni vrea sa ramana la Bucuresti inca 2 ani si jumatate, unde viata de deputat este curata si luxoasa. Asistam inca o data la un film prost in care alegatorii sunt pacaliti. Cheia acestor alegeri din Tara Hategului nu este insa acest Stefoni. Pentru ca in Romania nu voteaza alegatorii ci retelele de partid. Asa ca tot baronul Hundoarei Molot va decide cine iese deputat.
Liberalul Molot este unul dintre jupanii partidului condus de Crin Antonescu, desi este anchetat in cateva dosare penale si trimis in judecata pentru incompatibilitate. Averea lui Molot este nesimtita in comparatie cu viata de zi cu zi a locuitorilor din Hunedoara. Detine peste 100 de hectare de teren, plus doua vile, iar in comuna Certeju de Sus are in proprietate un conac si 84 de hectare de teren, un adevarat domeniu de vanatoare. In plus, Molot are un dosar si pentru colaborare cu Securitatea lui Ceausescu. La nivel local sunt de notorietate afacerile cu bani publici pe care la face ginerele sau, un anume Robertto Venter. Ginerele a luat bani de Consiliul Judetean Hunedoara condus de tata socru Molot pentru lucrari de constructii si a fost implicat in proiectului european pentru modernizarea şi reabilitarea reţelelor de canalizare şi apă din Deva şi Hunedoara. Acest proiect este anchetat acum de procurori si de oficialii europeni. Zilele baronului Molot la conducerea Hunedoarei par a fi numarate, deoarece zilele acestea se va lua o decizie in dosarul sau de incompatibilitate, deschis de agentia de integritate. Molot mai este judecat de curtea de apel Timisoara pentru acuzatii de conflict de interese. Una peste alta, pana va fi scos cu forta de la sefia judetului Hunedoara, Molot, la fel ca alti baroni, a declarat ca numai Dumnezeu il poate face sa plece din functia de presedinte….