DOSARUL ZILEI, epiosdul 56: Ovidiu Nemeş

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

24 apr. 2014, 10:46
DOSARUL ZILEI, epiosdul 56: Ovidiu Nemeş

Liberalii sunt loviti zi de zi de ghinioane si dosare. Mare parte din liderii partidului si baronii locali importanti au probleme cu legea. Anchetele sunt doar la inceput, deoarece fostii frati de la PSD se vor apuca in curand sa dea drumul la dosare penale. PSD-istii stiu exact ce fel de combinatii faceau liberalii cand erau la guvernare. In ce ministere se faceau bani, cine se ocupa de combinatii si afaceri. Nu intamplator, diverse anchete au inceput sa fie derulate in zona ministerului Transporturilor si la ministerul Sanatatii. Crin Antonescu este la fel de ghinionist, oamenii pe care i-a promovat in functii sunt loviti si ei de dosare si trebuie sa faca un pas inapoi. Un exemplu este grupul PNL de la Buzau, coordonat de baronul Cristinel Bagiu si sprijinit de controversatul Daniel Tudor. Tudor este cel care facea interventii pe langa Crin Antonescu pentru a fi pastrat la sefia autoritatii de supraveghere financiara, in importantul domeniu al asigurarilor, unde se invart miliarde de euro.

In nordul tarii, la Maramures, liberalii au mai primit o lovitura sub centura: presedintele organizatiei liberale, Ovidiu Nemes, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu. Executia sefului liberal s-a facut tocmai in ajunul campaniei electorale. Nemes este primarul orasului Sighet, loc cunoscut pentru faptul ca in regimul comunist aici se afla cea mai grea puscarie unde erau incarcerati detinutii politici. Nemes face parte din grupul de apropiati ai lui Crin Antonescu si reprezinta noul val al tinerilor loberali. Cu toate acestea, tanarul politician a inceput sa se comporte in micul orasel de granita ca un adevarat jupan local. El este om de afaceri, are diverse combinatii imobiliare si, printre altele, este proprietar de televiziune locala. Trecutul sau este extrem de tumultos, presa aratand ca in anii 90 acesta avea activitati nu tocmai ortodoxe inafara tarii. Liberalul este acuzat ca, in perioada in care era viceprimar, in 2009, a încheiat un contract prin incredintare directa cu societatea Alien Concept SRL din Oradea, pentru inchirierea a 10 aparate de taxare in parcarile din orasul Sighet. Nemes este acuzat ca a incalcat legea achizitiilor publice, pentru ca ar fi trebuit sa organizeze licitatie pentru aceste parcometre. Interesant este ca, la un moment dat, primaria Sighet a refuzat sa plateasca banii firmei din Oradea. Compania a emis facturi cu penalitati si in final a castigat un proces cu primaria, in care a obtinut plata a circa 100 de mii de euro. Pentru micul oras, suma este imensa. Firma a facut plangerea la DNA, pentru care acum seful PNL Maramures, primarul Nemes, risca de fapt sa-si termine cariera politica.

Situatia liberalilor din Maramures este desprinsa parca din filmele de groaza de la Hollywood, in care protagonistii mor din cauza unor accidente stupide. Astfel, absolut toti liderii importanti ai PNL de la Maramures au avut sau au dosare penale, iar acum a venit randul tanarului de viitor Nemes. Pe vremuri, liberalii conduceau Maramuresul prin intermediul fostului primar de Baia Mare, Cristian Anghel. Anghel era un baron veritabil al PNL, fiind primar timp de 17 ani. Anghel era cel mai vechi primar de mare oras din Romania. In 2010, a fost condamnat la puscarie pentru abuz in serviciu. Dupa ce a iesit din inchisoare, Crin Antonescu l-a desemnat tocmai pe Anghel sa fie principalul consilier al primarului Nemes, seful organizatiei PNL. Ghinionul penal s-a transmis de la Anghel la Nemes. Acelasi ghinion penal l-a avut si actualul primar de la Baia Mare, Catalin Chereches, fost lider al PNL, cercetat si el de procurori intr-un dosar de coruptie. Chereches a fost insa inspirat si a trecut acum cateva luni la UNPR, partidul lui Gabi Oprea, in speranta ca poate- poate va scapa de puscarie. Dosare penale au avut si actualul deputat de Maramures, Mircea Dolha, cel care vrea sa devina presedintele PNL Maramures, dar si fostul deputat Ioan Hoban. Asa cum am spus de multe ori, meseria de politician a devenit cea mai periculoasa din Romania. Insa, ca si in cazul primarului Nemes de la Sighet, politicienii trebuie sa inteleaga ca nu mai pot ocupa functii de conducere fara sa aiba scoala, fara sa aiba experienta, fara sa aiba grija la ce semneaza si fara sa fie, in definitiv, niste oameni corecti. Cei care rad acum de ceea ce spunem noi aici vor afla repede ca, in Romania, lucrurile incep sa se schimbe ireversibil…