DOSARUL ZILEI, episod 122: Afaceriştii acoperiţi din politică

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

25 sept. 2014, 06:41
DOSARUL ZILEI, episod 122: Afaceriştii acoperiţi din politică

Ce tara nebuna cu politicieni si mai nebuni! Astazi o sa discutam despre acoperitii din politica! Insa nu despre ofiterii acoperiti ci despre afaceristii deghizati in oameni politici! Va pot spune cu mana pe inima ca niciun parlamentar din Romania nu traieste din veniturile de 1000 de euro luna! Este imposibil! Insa, majoritatea sunt sau au devenit oameni de afaceri sub acoperire! Zi de zi, in loc sa se duca la parlament sa faca legi, acoperitii- afaceristi bobineaza la Bucuresti diverse businessuri si combinatii. Cele mai bune afaceri se fac evident cu banii Statului. Cazul de astazi il are in centru pe senatorul Ion Toma de la Ialomita. Toma este un rechin batran; are experienta in tapatul contractelor publice; un om cu relatii grele in justitie si in institutiile de control. Senatorul Toma este oficial unul dintre cei mai bogati parlamentari ai tarii, imbogatit insa din afaceri cu statul in timp ce ocupa functia publica.

Senatorul Toma detine compania de constructii SCADT SA Olt. Toma presteaza de toate: construieste scoli, blocuri, introduce apa si canal, face drumuri, pietruieste uliti, tot ce are nevoie o primarie, un minister sau un oras. Am luat urmele afacerilor senatorului Toma in judetul Ialomita, unde presa locala a relatat ca senatorul primeste direct sau indirect (prin subcontractare) lucrari de la primariile din judet. Oficial insa, senatorul Toma, desi are obligatia legala, nu si-a facut publice in declaratia de avere contractele din Ialomita. De fapt, sentorul Toma, incepand din 2012, nu si-a mai depus nicio declaratie de avere si interse, incalcand astfel legea. Fac pe aceasta cale o sesizare cat se poate de oficiala baietilor destepti de la agentia nationala de integritate- ANI sa vada ce se petrece cu declaratia senatorului Toma. La Olt, Toma a bagat groaza in primari.

Astfel, 10 primari de comune din colegiul sau de senator au semnat contracte cu firma SCADT SA, adica cu firma senatorului, care era si seful lor politic! E greu sa-ti refuzi seful! Mai mult, in intervalul 2008- 2012 senatorul Toma a incasat din contracte cu Statul suma ametitoare de peste 30 de milioane de euro! Toma a luat bani de exemplu de la Ministerul Educatiei (peste 20 de milioane de lei), de la primaria Brasov (3, 2 mil lei), de la Agentia Nationala de Locuinte (2, 3 milioane lei) si de multe, foarte multe primarii de comune si orase. Ultima declaratie de avere a senatorului din 2012 – aceasta este !!! – demonstreaza lacomia acestuia. Dupa ce aceste afaceri au inceput sa iasa la lumina, Toma si-a mutat baza operatiunilor, cum va spuneam, in judetul Ialomita, unde activeaza acum in forta alaturi de prietenul sau baronul rosu Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Ialomita.

Daca sunteti tentati sa credeti ca senatorul Toma este cumva un caz special va inselati. Sute de parlamentari trag bani de la stat pe rupte! Toma este insa un senator special, pentru ca la varsta lui de 64 de ani este exponentul vechiului sistem de putere ce miroase a ceausim!!! Crescut la scoala vechiului PCR, Toma are relatii grele si in justitie. De exemplu, firma lui de constructii a ridicat in Paradisul Verde de langa Bucuresti vilele de lux ale familiilor Barbulescu si Silinescu. In cartierul de lux, gard in gard, se afla vilele fostelor judecatoare Lidia Barbulescu si Silinescu Gherbovan. Barbulescu a fost judecator la Inalta Curte de Justitie si provine din judetul Olt, ca si senatorul Toma.

Firma lui Toma a construit cele doua vile la un pret exceptional, asa cum merita doua foste judecatoare. Fireste, vilele au fost trecute pe numele celor doua fiice ale judecatoarelor (Alina Barbulescu si Alina Bojin), pentru ca nu-i asa, smecherii din sistemul de justitie, stiu sa se protejeze. Ma intreb, cat va mai fi protejat senatorul Toma? De acelasi sistem ticalosit, care parca nu vrea sa moara!!!