DOSARUL ZILEI, EPISODUL 10: Baronii penali ai PNL

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

28 ian. 2014, 13:43
DOSARUL ZILEI, EPISODUL 10: Baronii penali ai PNL

Clasa politica este plina de dosare penale. In acest moment se poarta un razboi nevazut intre politicieni, pe de-o parte, si procurori si judecatori, de cealalta parte. La mijloc stau baietii destepti din serviciile de informatii, care pot inclina balanta in acest conflict. Ieri, v-am prezentat lista baronilor certati cu legea din PSD. Cel mai mare partid din Romania este decimat de dosare si acuzatii. Insa, se poate si mai rau. Partidul liberal condus de Crin Antonescu este la fel de ciuruit. Aproape toti oamenii de incredere ai presedintelui Antonescu au probleme cu legea, fie acuzatii penale, fie sunt suspectati de incompatibilitati sau conflicte de interese.

Zilele acestea, fostii ministrii liberali Tudor Chiuariu si Relu Fenechiu isi asteapta verdictele in instanta. Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare in dosarul Transformatorul, in care este acuzat ca a vandut unei companii de stat diverse echipamente electrice vechi. Cariera sa politica este incheiata. Actualul senator PNL Chiuariu isi asteapta verdicul in dosarul Posta Romana, dupa ce initial a fost achitat de judecatorii de la Inalta Curte. Chiuariu este acuzat ca a transferat un imobil din proprietatea Postei Romane in beneficiul unei companii private. Cei doi ministrii sunt in vizorul justitiei de pe vremea guvernarii Tariceanu. Cand au ajuns din nou la putere, in 2012, liberalii au primit, din nou, lovituri dure din partea procuraturii. In vara, fostii ministrii Victor Paul Dobre si Teodor Atanasiu au fost acuzati ca s-au implicat ilegal in organizarea referendmului pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Dobre – in calitate de ministru al Administratiei iar Atanasiu – ca lider al PNL in Transilvania. Atanasiu, alaturi de un anume Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apararii, ar fi platit interlopi ca sa voteze la referendum.

La scurt timp, alti lideri ai PNL, apropiati de Crin Antonescu, au fost ciuruiti de Justitie. Agentia Nationala de Integritate i-a scos din jocul politic pe Eduard Hellvig – fostul ministru al Dezvoltarii din primul Guvern Ponta si pe Dan Mihalache – secretarul general adjunct al Guvernului. Cei doi au fost acuzati ca au desfasurat activitati la firme private, in timp ce erau demnitari. Hellvig si Mihalache au fost nevoiti sa paraseasca Guvernul. Apoi, rand pe rand, au cazut, unul dupa altul, ministrul Culturii, Mircea Diaconu – alt apropiat al lui Crin Antonescu, precum si ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi. Ultimul a fost lovit atat de procuratura cat si de Agentia Nationala de Integritate. Actorul Micea Diaconu a pierdut procesul cu Agentia de Integritate, care l-a acuzat ca a ocupat simultan pozitiile de director de teatru si cea de senator, lucru interzis de lege. La fel, ministrul Silaghi a fost acuzat de agentia de integritate ca nu-si poate justifica o mare parte din bani. Silaghi a fost nevoit sa se retraga din Guvern. A castigat initial un prim proces cu ANI, dar cand era pregatit sa revina ca ministru al Transporturilor, DNA l-a pus sub acuzare pentru luare de mita. Silaghi este suspectat ca a luat 200 de mii de euro spaga de la controversatul rege al asfaltului, Nelu Iordache.

Un alt apropiat al lui Crin Antonescu a fost scos din Guvern, dupa ce o serie de acuzatii mai vechi s-au transformat intr-un dosar penal. Este vorba de fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu. Generalul este suspectat ca si-a cumparat o casa subevaluata de la ministerul Apararii. Dezastrul a continuat pentru liberali si in 2013, odata cu condamnarea senatorului liberal Gigi Becali la inchisoare si cu punerea sub acuzatie a lui Sorin Rosca Stanescu, sfatuitorul apropiat al presedintelui PNL. SRS nu ar fi declarat sume de bani depuse in conturi din strainatate. Alti lideri locali ai PNL au cazut si ei prada justitiei: Emilian Francu – primarul de la Ramnicu Valcea a fost arestat pentru luare de mita. In mod miraculos, a fost condamnat cu suspendare si a revenit la primarie. Baronul liberal Mircea Molt, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara se judeca si el pentru conflict de interese. Un alt lider de organizatie liberala, Dian Popescu, de la Gorj, a fost retinut de procurori 24 de ore si pus sub invinuire pentru abuz in serviciu. Pe lista liberalilor cu probleme intra si primarul Zalaului, Radu Capalnasiu – acuzat de incompatibilitate si senatorul Akos Mora de la Mures, care trebuie sa fie dat afara din Parlament, pentru ca a pierdut procesul cu ANI, tot pentru acuzatii de incompatibilitate.

In final, o veste si o concluzie (trista sau vesela, fiecaruia dupa cum ii place): 1. anul acesta vom vedea mai multe arestari si dosare de politician ca niciodata in ultimii ani – si 2. meseria de politician este din ce in ce mai riscanta…