DOSARUL ZILEI, episodul 101: Securiştii români şi mafia italiană

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

21 iul. 2014, 06:36
DOSARUL ZILEI, episodul 101: Securiştii români şi mafia italiană

V-am prezentat pe larg zilele trecute elemente din cel mai greu dosar ce vizeaza activitatea mafiei italiene in Romania. Cosa Nostra spala bani in Romania dar, in paralel, aducea gunoaie din Italia cu vaporul, pe care le ascundeau in gropile de gunoi detinute la noi in tara. Romania a devenit astfel in ultimii 5 ani cosul de gunoi al Europei. Omul din umbra mafiei care controleaza operatiunea este Masimo Ciancimino – fiul fostului cap mafiot Don Vito Ciancimino. Fiul folosea la Bucuresti doi locotenenti pentru a-si dirija afacerile cu gunoaie: Sergio Pileri si Victor Dombrovschi, fost general in Serviciul de Informatii Externe. Pileri si Dombrobschi au fost arestati zilele trecute la cererea procuraturii italiene. 

Massimo Ciancimino a folosit afacerile cu gunoaie pentru a ascunde si spala averea estimata la 400 de milioane de euro, mostenita de la tatal sau. Pentru a beneficia de protectie in Romania, Masimo Ciancimino si-a dat afacerile pe mana unei grupari formata din fosti generali de Securitate. Relatiile acestor generali in mediul politic si influenta lor extraordinara au facut ca afacerile mafiotilor italieni sa fie protejate timp de 10 ani. O sa va prezint o lista a acestor ofiteri de Securitate, afacerile pe care l-au derulat si legaturile lor directe sau indirecte cu mafia. In 2004, soldatul familiei Ciancimino acest Sergio Pileri primeste binecuvantarea sa cumpere groapa de gunoi de la Glina, de langa Bucuresti.

Pileri ar fi platit circa 100 de milioane de euro. Proprietarii gropii erau, cel putin in acte, generalul Dombrovschi si avocatul Mircea Andrei. Initial, groapa de la Glina fusese detinuta de un anume Viorel Gheorghiu, fost deputat PSD si ginerele controversatului Bebe Ivanovici, baronul de la Ilfov. Baronul Bebe Ivanovici pusese bazele afacerii de la Glina. Gheorghiu, avocatul Andrei si Dombrovschi sunt vechi tovarasi de afaceri. Aici povestea se complica.

Gheorghiu este asociat si cu generalul de armata Gheorghe Carp, fost consilier al presedintelui Iliescu si cel care in 1990 a infiintat Serviciul de Informatii al Ministerului de Interne- “doisunsfert”. Generalul Carp este nasul de cununie al lui Gheorghiu. Avocatul Mircea Andrei nu era nici el un baiat de pe strada.

Andrei era colaboratul apropiat al colonelului SRI Ion Badea, fostul sef al Unitatii de Analiză a SRI. Badea a fost angajatul mogulului- puscarias Sorin Ovidiu Vantu. La randul lui, avocatul Andrei a inceput sa-i “rezolve” treburile juridice “parintelui FNI” iar in 2008 a ajuns senator PDL. In gasca de securisti apropiata de Dombrovschi si de avocatul Andrei (cei care au vandut groapa de gunoi mafiei) se-nvartea si generalul SIE Nicolae Iană. Iană a lucrat si el pentru Vantu si pentru Liviu Luca, asociatul lui SOV de la Petromservice.

In schema intra si colonelul SRI Gheorghe Dumitrache de la Ploiesti. Dumitrache este socrul lui Liviu Luca. Toti acesti baieti veseli si partial penali sunt originari din judetul Prahova. Ca lucrurile sa fie si mai clare, un alt jucator in echipa securistilor este si fostul colonel SRI Corneliu Paltanea, arestat pentru afaceri cu combustibili tot la la Prahova. Paltanea fusese supravegheat inca din anul 2004 de colegii sai de la SRI pentru legaturi cu, atentie, Sergio Pileri, locotenentul mafiei italiene. Cercul de relatii se inchide perfect. Mafia italiana, prin intermediul lui Pileri, a cumparat si groapa de gunoi de la Ploiesti.

Gruparea securistica descrisa aici a facut in ultimii 10 ani afaceri profitabile pe seama Statului. Fostul senator PDL, avocatul Mircea Andrei, generalul Dombrovschi si fostul deputat Viorel Gheorghiu au detinut compania Gaz Sud SA, cea care furniza gaz metan comunelor din jurul Bucurestiului, in baza unui contract preferential cu societatea de stat Romgaz. Colonelul SRI Badea era angajatul gaz Sud SA. In 2007, acestia au vandut actiunile companiei. Avocatul Andrei a incasat din vanzare suma de, atentie, 20 de milioane de euro. Declaratiile de avere ale fostului senator sunt halucinante- detinea sute de hectare de teren, case si apartamente si conturi de milioane. Nu intamplator, senatorul PDL Mircea Andrei a ajuns omul de casa al Elenei Udrea si se lauda cu sustinerea presedintelui Basescu.

Recent, mogulul Vantu, fostul protector al senatorului avocat Andrei a fost condamnat la 6 ani de inchisoare in dosarul Petromservice. Procurorii de caz stiu ca societatea Petromservice a fost reprezentata ani de zile tocmai avocatul senator Andrei. Daca va fi chemat la DNA, fostul avocat al lui Vantu va avea ce povesti. Fireste, prima data va trebui sa spuna cum l-a cunoscut pe locotenentul mafiei Cosa Nostra… Sergio Pileri. Daca a uitat, ii poate aduce aminte doamna Luiza…