Dosarul Zilei, episodul 117: Regia nucleară, faliment şi hoţie

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

17 sept. 2014, 06:51
Dosarul Zilei, episodul 117: Regia nucleară, faliment şi hoţie

Astazi discutam despre unul dintre cele mai mari jafuri facute pe seama statului. Falimentul regiei autonome petru activitati nucleare – RAAN – singurul producator de apa grea din regiune. Jaful de la RAAN va intra in cartea de istorie a furtului romanesc deoarece, desi este – si era – o companie de interes strategic, supravegheata de serviciul roman de informatii, a fost capusata politic si falimentata. Acum cateva zile, hotia de la RAAN a fost recunoscuta public de Guvern. Ministrul Energiei, Razvan Nicolescu, a trimis procurorilor DNA un raport de control din perioada 2009- 2013 cu privire la contractele privind procesarea de cărbune energetic. Prejudicul estimat la regia nucleara este de, atentie, peste 700 de milioane de euro. Nicolescu, speriat de amploarea furtului si de faptul ca regia nuclera nu are cum sa fie salvata, a cerut ca situatia sa fie discutata in consiliul suprem de aparare al tarii. Unde, cei de la SRI trebuie sa dea niste explicatii!

Regia a intrat in insolventa in septembrie 2013 in plina guvernare USL, cu datorii de circa 150 de milione de euro, la care s-au adaugat inca 15 milioane in acest an. Cum a fost oare posibil asa ceva? Autorul moral al dezastrului de la regia nucleara este controversatul om de afaceri din Timisoara Georgica Cornu, apropiat al guvernarii PDL. Cornu este deja cercetat intr-un dosar de spalare de bani si evaziune fiscala. El este acuzat ca scoatea banii din grupul de firme CONFORT, cu ajutorul tiganilor de la Strehaia, prin intermediul unor firme fantoma.

Afaceristul Cornu s-a cuplat la banii regiei nucleare in 2009, atunci cand a castigat un contract fantastic pentru realizarea unui instalatii de deseuri la regia nucleara de la Turnu Severin – contract ce valoara 37 de milioane de euro. Insa, Cornu avea nevoie de bani multi, deoarece grupul sau de firme, CONFORT, care avea multe lucrari de asfaltare in zona de vest a tarii, avea deja probleme financiare. Astfel, contractul pentru instalatia de slam a fost majorat cu inca, atentie, 40 de milioane de euro. O asemenea majorare de contract cu peste 100 la suta nu exista in istoria furtului din Romania!!! Compania CONFORT avea mari probleme financiare si pana la urma a intrat in faliment, desi a primit sute de milioane de euro bani de la primariile si institutiile conduse de PDL. In final, in 2013 cand regia nucleara a intrat in faliment, ironia sortii a facut ca tocmai mogulul Georgica Cornu sa devina cel mai mare creditor al companiei de stat. Directorii regiei nuclere i-au semnat acestuia facturi, bilete la ordin si contracte care arata ca firma CONFORT are de recuperat de la regia nucleara suma de, atentie, 200 de milioane de euro. Dupa ce CONFORT a capusat firma de stat a si devenit proprietara ei. In acest moment, mogulul Cornu controleaza compania de stat, avand o creanta de circa 890 de milioane de lei.

Pe langa acest tun colorat in portocaliu, regia nucleara a fost jefuita si prin intermediul contractelor de furnizare a carbunelui. Regia nucleara de la Turnu Severin asigura incalzirea si apa calda a orasului din Mehedinti. Va intrebati probabil, din nou, cum a fost posibil un astfel de jaf? Evident, prin coruptie la scara industriala! O sa va dau doar un mic exemplu, atat cat putem afla noi din presa (nu ce stiu baietii de la SRI). In guvernarea PDL intre 2010 si 2012, directorul regiei nucleare de la Turnu Severin era un anume Adrian Olaru. Olaru detinea compania Euroutilaj Greu – era si director si om de afaceri in timpul liber. Ia ghiciti cu cine facea afaceri firma lui Olaru – Euroutilaj?

Evident, cu societatea CONFORT, cea care a semnat contractele de sute de milioane de euro cu regia nucleara, condusa de acelasi Olaru. Presa locala a relatat ca Olaru si-a ridicat o vila de lux pe clisura Dunarii, unde peisajele sunt de vis. De fapt, cam toti politicienii care au inchis ochii la hotia de la regie si-au facut vile pe clisura. Probabil ca sa le fie mai usor mascatilor sa-i gaseasca atunci cand ii vor duce la puscarie…