Dosarul zilei, episodul 118: PNL, milioane de euro cu primăria Timişoara

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

18 sept. 2014, 07:46
Dosarul zilei, episodul 118: PNL, milioane de euro cu primăria Timişoara

Mergem astazi la Timisoara sa vedem cum merg afacerile politice a celor de la Partidul National Liberal. Merg bine spunem noi, pentru ca liberalii controleaza primaria Timisoara si incaseaza, evident tot de la primarie, milioane de euro. Pe post de primar al orasului de pe raul Bega se afla prea cinstitul Nicolae Robu. Robu a castigat cu ceva emotii primaria Timisoarei in 2012. Dupa alegeri, liberalii au inceput sa-si faca loc la masa bogata a primariei controlata timp de 14 ani de camarila fostului primar Ciuhandu. Foamea in opozitie fusese mare, asa ca prima data liberalii s-au orientat spre lucrarile de constructii si la serviciile de curatenie si intretinere a spatiilor verzi din oras. Unde se fac bani repede si usor. Asadar, in octombrie 2013 compania Rogera SRL a castigat in aceeasi zi 19, 5 milioane de lei (peste 4, 3 milioane de euro) pentru a asigura la Timisoara serviciile de intretinere a parcurilor si spatiilor verzi. Aparent, nimic ciudat. Compania este detinuta de familia Anheliuc. Afacerea Rogera a fost gandita initial pentru a presta servicii de curatenie catre Caile Ferate Romane – CFR, in vagoanele de tren si in statiile CFR. Datele oficiale arata ca, incepand cu 2009, compania Rogera a devenit gunoierul sef al regionalei CFR Timisoara, incasand de la compania de stat milioane de euro prin diverse contracte. Conform relatarilor din presa, pana in 2012, patronii Rogera erau sponsori ai partidului democrat liberal. Dar pentru ca traim in Romania, dupa ce USL a venit la putere, familia Anheliuc a trecut oficial la PNL.

Aici insa vine bomba! Afacerea este condusa oficial de juniorul Razvan Anheliuc inca din anul 2011 cand, atentie, de abia terminase liceul. Cum se face ca un junior de 20 de ani administreaza o afacere de milioane de euro, bani castigati numai din contracte cu statul? Ei bine, Anheliuc- junior este seful de cabinet al senatorului PNL de Timis Ben-Oni Ardelean si seful tinerilor liberali din judet. Presa a relatat ca juniorul afacerist liberal a fost exmatriculat de la Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor. Evident, el nu mai avea nevoie de lectiile profesorilor odata ce a dat de gustul politicii impletite cu afaceri din bani publici. Cu asa sef, tinerii liberali din Timisoara au ce invata. Prima lectie: puneti mana pe banii primariei lui Robu!

Evident, primarul liberal tace cand vine vorba de afacerea Rogera! Intamplator, in guvernarea USL milioane de euro au fost pompate catre firma Rogera de la compania nationala de cai ferate- CFR SA, regionala Timisoara. Unde, director era un anume Mircea Benec, omul pus in functie, evident, tot de PNL. Primaria Timisoara este insa generoasa cu liberalii! Pe aceeasi idee de afacere politica a mers si europarlamentarul Cristi Busoi, adevaratul sef al PNL Timis.

Finul lui Busoi, un anume om de afaceri din Bucuresti pe nume Marius Militaru a castigat si el lucrarile de taiere, corectie si defrisare a arborilor din Timisoara. Exista si asa ceva! O chestie serioasa pentru care primaria lui Robu plateste 1 milion de dolari! Deci liberalii tineri sunt cu iarba, altii cu arborii si, evident, cei mai putin norocosi se ocupa de reparatii si modernizari pentru primaria Timisoara, unde costurile si bataia de cap sunt mai mari. Astfel, liberalul Dumitru Dinulescu, vicepresedintele PNL Timis si omul de incredere al primarului Nicolae Robu trebuia sa traiasca si el. Dinulescu incaseaza si el cateva milioane bune pentru pentru modernizarea infrastucturii rutiere, a iluminatului si a retelelor de telecomunicatii din Timisara. Liberalul Dinulescu lucreaza in parteneriat cu firmele afaceristului Georgica Cornu, anchetat in diverse dosare penale pentru evaziune fiscala.

La fel de intamplator, Cornu l-a sprijinit in timpul campaniei electorale pe primarul Robu prin intermediul televiziunii sale locale, desi Georgica – asfaltatorul fusese un apropiat al PDL. Cum va spuneam, in toate aceste povesti despre sifonat banii pe linie politica, primarul Timisoarei, Robu, ditamai sef al PNL la nivel national, joaca rolul omului nevinovat si nestiutor. Asta, spun eu, pana cand procurorii ii vor bate la usa si il vor invita la o cafea…