DOSARUL ZILEI, episodul 119: Ruşii finanţează afaceriştii portocalii

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

22 sept. 2014, 06:34
DOSARUL ZILEI, episodul 119: Ruşii finanţează afaceriştii portocalii

Interesele rusesti penetreza Romania in forta, cu tenacitate si foarte- foarte multi bani. Cine crede ca razboiul din Ucraina este doar o reglare de conturi istorica intre rusi si ucrainieni este inocent. Incepand de azi o sa punem pe masa documente si informatii in exclusivitate despre „invazia financiara” de la Moscova. Rusi controleaza la vedere trei mari investitii in domeniul energiei de la noi din tara: ALRO Slatina si companiile petroliere Lukoil si Gazprom. Gigantul Gazprom este prezent in Romania prin intermediul sucursalei din Bulgaria numita Nis Petrol. Despre Lukoil se stie ca in ultimii ani a castigat aproape toate licitatiile publice pentru furnizare de combustibili pentru institutii si companii de stat. Lukoil detine o rafinarie cumparata de la Stat in 1998, are cel mai scazut pret la carburanti si a devenit oficial sursa de benzina a Statului. Lukoil este controlata de oligarhul rus Vagit Alekperov si de fosti ofiteri KGB. Legaturile companiei cu Moscova sunt solide si recunoscute.

Gigantul Gazprom, forta economica din mainile lui Putin, actioneaza mai elaborat. Oficial, Gazprom vrea sa dezvolte in Romania o simpla retea de benzinarii, o chestiune suspecta deoarece Gazprom se ocupa de afaceri de zeci de miliarde de euro. A vinde benzina endetail in Romania este o afacere minuscula. Insa Gazprom a primit in Romania si licente de exploatare a gazelor neconventionale – adica a gazelor de sist. Cu alte cuvinte, Gazprom face concurenta americanilor de la Chevron interesati sa investeasca in domeniu. Rusii ii supravegheaza astfel pe americani.
Operatiunile la vedere ale rusilor sunt dublate de miscari subterane. O astfel de operatiune este sprijinirea oamenilor de afaceri romani prin contracte directe si banoase. Banii rusilor sunt folositori pentru cei care au probleme financiare cauzate de criza economica si lipsa investitiilor Guvernului. Am sa va prezint un document in exclusivitate din 14 ianuarie 2014 – acesta este – din care reiese ca Gazprom (prin sucursala Nis Petrol) a garantat un imprumut bancar in valoare de 6, 3 milioane de euro pentru compania de constructii ACOMIN Deva. De ce ar fi facut acest lucru Gazprom? Cine este in spatele afacerii ACOMIN?

Oficial, compania de constructii ACOMIN este una din multele firme ingrasate cu sute de milioane din contracte cu statul- ACOMIN a construit domeniile skiabile din Parang, de la Vartop si Ursoaia dar si Transalpina sky- resort cu bani europeni si de la ministerul dezvoltarii. ACOMIN este catalogata ca fiind o firma de casa a PDL. Patronul companiei, un anume Dan Faur, este apropiat al familiei Iacob- Ridzi (a fostului ministru Monica Iacob Ridzi si a primarului de la Petrosani Tiberiu Ridzi). Faur are legaturi stranse si cu alti importanti lideri PDL. Odata cu schimbarea puterii, Dan Faur, asemenea tuturor afaceristilor crescuti de guvernarea portocalie, a inceput sa aiba probleme financiare. Nu mai primea banii repede si foarte usor.

Asa a ajuns Faur sa lucreze pentru rusii de la Gazprom, care l-au angajat sa construiasca benzinarii si l-au girat sa ia imprumuturi pentru a nu da faliment. Cum a ajuns Faur sa fie executantul rusilor? Prezenta lui Faur in combinatia Gaprom – Nis Petrol nu este intamplatoare. Un indiciu este faptul ca primul director al Nis Petrol Romania, moldoveanul Mihai Corbu, are legaturi puternice in zona PDL. Corbu a lucrat initial pentru Lukoil si a fost cel care a angajat-o pe Ioana Basescu, fiica presedintelui, drept notar oficial al Gazprom – Nis in Romania. Toate achizitiile rusilor se faceau prin cabinetul notarului Ioana Basescu. Acest Corbu a cumparat mai multe bezinarii de la diversi afaceristi din judetul Sibiu, afaceristi conectati si ei in zona PDL, apropiati ai fostului ministru PDL al Economiei, Ion Ariton. Acest Ariton este omul de incredere al presedintelui Basescu, intre cei doi existand relatii de familie.

Benzinarii sibieni apar si in diferite dosare de trafic cu petrol si evaziune fiscala in care a fost vehiculat si numele lui Sorin Blejnar. In jurul Gazprom – Nis Petrol graviteaza asadar puternice interese de afaceri portocalii. Maine am sa pun pe masa un document care arata legatura directa intre Gazprom si cel mai important om de afaceri imbogatit in regimul Basescu – cel supranumit mogulul presedintelui….