DOSARUL ZILEI, episodul 12: Bogdan Badea

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

30 ian. 2014, 07:34
DOSARUL ZILEI, episodul 12: Bogdan Badea

Agricultura si afacerile cu energie reprezinta sansa de dezvoltare a Romaniei. Politicienii au inteles repede ca se pot face bani grei din aceste doua domenii si au inceput sa le capuseze puternic. Afacerea terenului agricol de la Nana a familiei presedintelui Basescu sau spaga de 4 milione de la compania de stat Hidrolectrica sunt doua dovezi clare ale implicarii politicienilor in agricultura si energie. Nou infiintatul minister al energiei este in acest moment cel mai important portofoliu din Guvern, condus din pacate de unul dintre cei mai slabi ministri, Constantin Nita de la PSD. Liberalii nu au stat mai prejos si l-au promovat in ministerul Economiei – de unde s-a desprins de fapt departamentul de energie – pe un adevarat baiat descurcaret in “afacerile energetice”.

Numele sau este Bogdan Badea, are 36 de ani, si este secretar de stat. Badea a fost sustinut pentru functie de organizatia PNL Valcea, condusa de baronul liberal Cristian Buican, secretarul Camerei Deputatilor. Badea este atat om de afaceri cat si un exponent politic al gruparii Chitoiu din interiorul PNL. Conform datelor oficiale, juniorul Badea a condus pana in iunie 2013 o companie de consultanta, care realiza proiecte de energie din surse regenerabile, parcuri eoliene, solare sau centrale electrice pe biomasa. Badea nu s-a grabit sa ajunga in minister, desi USL preluase puterea inca din mai 2012. Mai avea de inchis afaceri grele, tocmai cu ministerul Economiei. In octombrie 2012, Badea da o adevarata lovitura: semneaza o finantare europeana cu ministerul Economiei pentru realizarea unei centrale electrice pe biomasa in orasul Horezu, judetul Vâlcea- locul sau de bastina. Banii europeni atrasi au fost 10 milioane de dolari, prin programul cresterea competivitatii economice. Badea era managerul acestui proiect. Ministrul Economiei era atunci liberalul Daniel Chitoiu iar responsabilii de fonduri europene din minister erau si ei liberali. Evident, primarul Ilie Fartat de la Horezu este si el un coleg liberal si prieten al actualului secretar de stat. Asadar, proiectul centralei de biomasa de la Horezu nu avea cum sa nu fie aprobat. Informatiile spectaculoase vin acum: compania unde lucra secretarul de stat Badea se numeste KDF Energy din Bucuresti si este detinuta de un adevarat rechin al afacerilor cu energie pe nume George Brailoiu. Desi extrem de discret, acest Brailoiu a devenit celebru recent dupa ce la o licitatie organizata la Paris a cumparat cu 400 de mii de euro manuscrisele originale ale lui Emil Cioran. Apoi le-a donat statului roman.

Informatiile despre trecutul lui Brailoiu sunt spectaculoase, a lucrat in Turkmenistan pentru compania nationala de gaze, a doua ca marime din lume, este pasionat de yahting si a facut speculatii la bursa. Brailoiu a facut insa avere din vanzarea de certificate de carbon. Cumpara ieftin certificatele de la companiile care polueaza, in special de la stat, cu preturi ridicole de 2 eurocenti bucata si le vinde cu, atentie, 15 – 16 euro bucata. Totul se face pe sub masa, fara ca aceste certificate sa fie vandute prin bursa. Afaceristul a aterizat parca din neant si in cativa ani a ajuns la o avere de cateva zeci de milioane de euro. In 2009, compania lui Brailoiu avea deja o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro si si-a crescut incasarile de 100 de ori intr-un an. Interesele lui Brailoiu fata de deciziile Guvernului sunt evidente. In 2010, Brailoiu a blocat in justitie o decizie a comisiei de valori mobiliare, prin care certificatele de carbon ar fi trebuit sa se vanda prin bursa. Senin, omul de afaceri si-a explicat succesul intr-un interviu: agenda lui de telefon, cercul lui de prieteni şi agresivitatea. Adica, omul a facut bani din PCR – pile cunostinte si relatii. Eu nu stiu sa fac nimic, am angajat oameni care se pricep. Asa a ajuns actualul secretar de stat de la ministerul Economiei, Bogdan Badea, angajatul magnatului Brailoiu. Practic acesta are usa deschisa oricand la fostul sau subaltern, in contextul in care are interese imense in domeniul energiei si la minister. Chiar daca nu este un conflict de interese inca dovedit, prezenta lui Badea in minister ridica mari semne de intrebare. De fapt, in ultimii in Romania s-a impamantenit o practica: oameni grei din afaceri si-au pus apropiatii in pozitii din Guvern. In 2009 de exemplu, magnatul Ion Nicolae negocia sa cumpere functia de director al Romgaz. Din functiile cumparate, chiar daca tu nu stii sa faci nimic cum spunea Brailoiu, oamenii promovati de tine se descurca si te fac si pe tine multimilionar in euro…