DOSARUL ZILEI, episodul 124: Dan Şova, dosare penale şi incompatibilitate

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

03 dec. 2014, 06:53
DOSARUL ZILEI, episodul 124: Dan Şova, dosare penale şi incompatibilitate

Dan Sova a fost ministrul Transporturilor pana in vara acestui an. Sova venise cu planuri mari la minister, avand de gand sa construiasca mii de kilometri de autostrazi. Dupa ce a prezentat la televizor autostrazile pe hartie, Sova a inceput sa faca jocuri politice la ministerul Transporturilor. A inceput sa dea oameni afara aducandu-si in loc prietenii. PSD-istii lui Sova stiau ca banii adevarati la ministerul Transporturilor se fac la companiile de stat – adevarate vaci politice de muls. Daca societatile CFR – de transport feroviar – sunt practic in faliment, alte companii, cum ar fi Portul Constanta sau Aeroportul International Bucuresti, sunt profitabile, deci bune de jefuit.

Sova a atacat direct problema: a transmis celor din conducerea Aeroportului Bucuresti sa-si dea demisiile din functii, pentru a-si pune oamenii in loc. Insa, Aeroportul Bucuresti era condus de Radu Merica, presedintele Camerei de Comert Romano- Germane, un om de afaceri extrem de bine conectat in Germania si recunoscut pentru profesionalism. Merica fusese numit presedinte al consiliului de administratie la aeroportul Bucuresti prin concurs in baza legii managerilor privati – lege ceruta de Uniunea Europeana tocmai pentru a opri jaful companiilor de stat de catre politicieni. Merica nu s-a lasat intimidat de amenintarile lui Sova.

In luna mai, Sova s-a enervat si a venit personal, in forta, la aeroport la sedinta de conducere a companiei. Documentele arata ca Sova a prezidat personal sedinta adunarii generale a actionarilor in numele ministerului. Asta pentru ca nimeni din minister nu a avut curaj sa faca un abuz si sa-l dea afara pe Radu Merica. Ditamai avocatul Sova a semnat ca un biet student de la facultatea de drept hotararea prin care a schimbat conducerea aeroportului, nestiind ca legea interzice ministrilor sa faca parte din conducerea companiilor de stat.

Sova s-a bagat singur in incompatibilitate cu propria lui semnatura, fortand un abuz pentru care va trebui sa raspunda! Daca va fi gasit incompatibil, Sova isi pierde calitatea de senator si nu va mai putea fi ministru in urmatorii ani. De ce si-a riscat Sova cariera? Ce interese erau de fapt la aeroportul Bucuresti?- cel mai mare si profitabil aeroport din Romania! Tot documentele ne arata ca Sova l-a numit in conducerea aeroportului pe Dan Plaveti, un personaj care in guvernarea PDL- Boc a condus Agentia de Reglementare in Domeniul Energiei. Plaveti este apropiat de gruparea PDL Ilfov – implicata in afaceri imobiliare si restituiri de proprietati.

Sova l-a numit directorul aeroportului pe Sorinel Ciobanu. Ciobanu mai fusese director acum 10 ani, este omul lui Miron Mitrea si a fost cercetat de procurorii DNA pentru afaceri dubioase. Interesant este ca tanarul Dan Sova era inconjurat la minister aproape in totalitate de oamenii dinozaurului Miron Mitrea, fostul ministru PSD al Transporturilor din guvernarea Nastase. Sova incepuse astfel sa capete putere si influenta in PSD – a curatat ministerul Transporturilor, si-a plantat oamenii peste tot si se visa viitorul presedinte al PSD. In 5 luni a pierdut tot.

Procurorii DNA l-au pus sub acuzare in 2 dosare penale: un dosar vizeaza contractele de avocatura facute la complexele energetice Turceni si Rovinari iar in celalalt este cercetat alaturi de Viorel Hrebenciuc pentru trafic de influenta. Sova i-a promis lui Hrebenciuc ca daca il ajuta sa ajunga presedintele PSD va influenta aprobarea legii gratierii si va modifica legea de functionare a DNA. Hrebenciuc avea nevoie sa scape de acuzatiile de coruptie si eventual de puscarie.

Necazurile lui Sova nu sunt deloc pe terminate: sursele de presa spun ca Sova este vizat si de ancheta legata de privatizarea companiei CFR Marfa. Sova a deblocat 10 milioane de euro in favoarea afaceristului Gruia Stoica, cel care a castigat licitatia, dar nu a mai venit cu banii. Cele 10 milioane reprezentau garantia platita de Gruia la licitatie si, in mod normal, acesta ar fi trebuit sa piarda banii. Cu toate aceste multe probleme, Sova a capatat in sfarsit profilul unui PSD-ist de viitor. Caci la PSD, daca nu ai dosare penale in justitie, este foarte greu sa fi sef. Aproape imposibil…