DOSARUL ZILEI, episodul 125: Marian Petrache, baronul roşu al PNL

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

04 dec. 2014, 07:38
DOSARUL ZILEI, episodul 125: Marian Petrache, baronul roşu al PNL

Marian Petrache este simbolul baronului local din noul PNL. Fara cultura politica, fara merite deosebite, acest Petrache a pornit dintr-un simplu liberal de la Ilfov – cu modeste afaceri in agricultura – si a ajuns mare secretar general al PNL – adica seful baronilor din partidul condus de Klaus Iohannis. Judetul Ilfov de unde provine Petrache si pe care il conduce in calitate de presedinte este patria samsarilor imobiliari, a tunurilor si tepelor imobilare, a afacerilor cu despaguburi, cu paduri si lacuri. Afaceri din care au mancat de 10 ani toti greii din politica romaneasca.

Petrache nu putea sta departe de mirajul imbogatirii usoare. Documentele pe care le detinem arata cat se poate de clar ca acum 3 ani, in 2011, cand Petrache se afla in opozitie si era seful PNL Ilfov, acesta a dat un tun de zile mari. Detaliile acestei afaceri facute de Petrache nu au iesit inca la suprafata dar, ca si in cazul Alinei Bica, sefa DIICOT, cu siguranta procurorii DNA vor stabili cine si cum a uns acest mega dosar de restituire despre care o sa vorbim in cele ce urmeaza. Documentele probeaza ca, in data de 5 iulie 2011, seful PNL Ilfov a cumparat 3 la suta dintr-un dosar de despagubiri inregistrat la agentia pentru restituiri.

Petrache a platit 75 de mii de euro mostenitorilor unui grof maghiar din Cluj, pe nume Mikes. Groful Mikes detinuse proprietati impresionanate in Ardeal. Familia grofului, stabilita in Austria, a incercat fara succes sa-si recupereze averea. In final a ales sa vanda drepturile de despagubiri catre mai multe persoane fizice. Una era Marian Petrache, alta era omul de afaceri Silviu Cocioran, apropiat al liberalului de la Ilfov. Petrache si Cocioran au primit 15 la suta din dosarul de despagubiri, exact procentul invocat de procurori ca fiind spaga obisnuita in astfel de dosare de restituiri.

Bomba acum urmeaza: dosarul de despagubiri al grofului Mikes a fost evaluat de agentia de restituiri la o suma de plata de atentie 181 de milioane de lei, adica 40 de milioane de euro. Suma este extrem de mare, comparabila cu dosarul in care a fost arestat samsarul Stelian Gheorghe zis Stelu si sefa DIICOT Alina Bica. Facand un calcul simplu rezulta ca liberalul Petrache s-a imbogatit cu suma de 1, 2 milioane de euro dint-o singura semnatura. Cum s-a lipit oare Petrache de acesta mega afacere? Cine i-a facut legatura cu familia grofului Mikes? Cine i-a ajutat sa unga dosarul la ANRP?

Un indiciu ar putea fi legatura de prietenie dintre actualul secretar general al PNL si Dorin Cocos, cel care este acuzat ca a mai luat mita 10 milioane de euro in dosarul Bica, legat tot de despagubiri Bica. Procurorii au indicii ca Dorin Cocos era de fapt creierul si omul care controla marile afaceri cu retrocedari si despagubiri din Romania. Petrache a facut si afaceri cu Dorin Cocos. In 2010, liberalul a cumparat un apartament intr-un bloc construit de Cocos si Elena Udrea, probabil un ajutor amical deoarece familia Udrea- Cocos avea probleme cu creditul de 3, 5 milioane de euro luat de la BRD. Povestea insa nu se incheie aici. Documentele arata asadar ca baronul PNL Petrache s-a imbogatit cu 1, 2 milioane de euro platind 75 de mii de euro in vara anului 2011.

Insa acesti bani, obtinuti din drepturi litigioase, nu apar in declaratia sa de avere din anul 2012 cand a ajuns presedintele Consiliului Judetean Ilfov. Petrache era obligat sa-si declare veniturile si tranzactiile din anul precendent, 2011, cand a parafat tranzactia. Asa ca baronul risca un dosar la ANI pentru ca si-a ascuns banii si risca sa-si piarda functia. Afacerea in sine este la fel de grava ca si modul in care a fost evaluat acest dosar de despagubiri in valoare de 40 de milioane de euro. Procurorii ar putea incepe acest dosar invitandu-l pe Dorin Cocos, din arest, la o discutie despre prietenul sau Petrache…