Dosarul zilei, episodul 127: Sasul SCHMIDT s-a lipit de KLAUS IOHANNIS

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

09 dec. 2014, 04:14
Dosarul zilei, episodul 127: Sasul SCHMIDT s-a lipit de KLAUS IOHANNIS

Vom incepe dosarul de astazi cu o lectie de istorie recenta. Vom prezenta cateva personaje extrem de discrete si influente din Romania ultimilor 20 de ani. Vom face cateva legaturi extrem de utile. Si vom explica ascensiunea fulminanta a primului om in stat: Klaus Iohannis. Povestea incepe in 1997. 

In Romania existau doua personaje care trageau sforile in serviciile de informatii. Emil Constantinescu era presedintele Romaniei. Fusese si el ales pe un val de simpatie populara imens. Seful Administratiei Prezidentiale din acea perioada se nume Dorin Marian. Nu era politician dar avea o relatie personala stransa cu Emil Constantinescu. Dorin Marian este clujean, originar din micul orasel Gherla. In timpul campaniei prezidentiale din 1996 a fost aghiotantul lui Emil Constantinescu. Relatia dintre Dorin Marian si presedinte a fost descrisa de presa locala din Ardeal astfel: in timpul campaniei, Dorin Marian era cel care ii calca camasile viitorului presedinte Constantinescu. Ajuns sef al administratiei prezidentiale in 1997, Dorin Marian va deveni interfata lui Constantinescu in relatia cu serviciile de informatii si cu partidele politice. Dorin Marian era de fapt seful informal al SRI si SIE. Celalalt personaj influent era Catalin Harnagea, prietenul lui Dorin Marian, seful serviciului de informatii externe. Exact in acea perioada isi facea un rost in viata, adica razbatea in afaceri, si cetateanul german de origine saseasca Michael Schmid, cel care va deveni reprezentantul de vazari al BMW in Romania. 

Schmid plecase din Romania inainte de 90. In 1997 a construit prima reprezentanta BMW in Romania. Deloc intamplator, Schmidt a inceput sa vanda masini BMW catre seviciile de informatii, SIE si catre serviciul de paza si protocol. A fost debutul sau in afaceri de mare anvergura. Seful SIE, Harnagea, conducea cu mandrie in acei ani ultimul model BMW. Dorin Marian, Harnagea si Schmidt au devenit asadar buni prieteni. Dupa caderea regimului Constantinescu, in 2003, Dorin Marian devine partener de afaceri cu Schmidt. Cei doi deschid o reprezenta BMW la Baia Mare, Mara Motors SRL. La randul lui, Harnagea devine si el partener cu Schmidt in firma Oltenia Motors SRL, tot o reprezentanta BMW. Insa afacerile cu masini nu erau de nivelul celor doi. 

Dorin Marian si Catalin Harnagea intra in sistemul de influenta a magnatului Dinu Patriciu. Cei doi, in baza experientei legate de servicii, devin consultantii lui Dinu Patriciu in afaceri sensibile. Numele lor apar in afacerea creantei Libia, unde Patriciu a incasat o suma colosala de la statul libian. Marian si Dinu Patriciu apar intr-o celebra fotografie alaturi de teroristul Omar Hayssam. In 2007, Dorin Marian si Harnagea ajung prin intermediul lui Patriciu in anturajul premierului Tariceanu, prieten la randul sau cu Patriciu. Dorin Marian devine tocmai seful cancelariei primului ministru. Dupa plecarea lui Tariceanu din functie, Dorin Marian este angajat de Dinu Patriciu la compania de exploatarea a sondelor maritime – Marine Resources Exploration. Ei, si de aici povestea devine din ce in ce mai interesanta. 

In 2009, noul sef al PNL devine Crin Antonescu. El candideaza la presedintia Romaniei fiind sustinut financiar de catre bunul sau prieten, acelasi Dinu Patriciu. In anturajul lui Crin Antonescu apar din nou Harnagea si Dorin Marian. Apoi, in decembrie 2009, Crin Antonescu face un anunt socant – primarul Sibiului, Klaus Iohannis, este propus ca premier in viitorul guvern PSD – PNL, in cazul in care Mircea Geoana ar fi castigat alegerile. Crin Antonescu nu avea nicio relatie cu Iohannis, nu se cunosteau, nu aveau un trecut comun, nu lucrasera impreuna iar Iohannis nu era membru PNL. Oare cine i-a pus pe masa numele lui Iohannis liderului PNL Crin Antonescu? Sa fi fost Dinu Patriciu? 

In 2013, Crin Antonescu il face sef la PNL pe Iohannis, apoi acesta ii ia functia si devine presedintele Romaniei in locul lui. Deloc intamplator, in 2014, principalul finantator al campaniei lui Klaus Iohannis a fost sasul Michael Schmidt, reprezentantul BMW, prietenul lui Dorin Marian si Harnagea. Schmidt si Iohannis sunt la randul lor foarte buni prieteni de la mijlocul anilor 2000. Schmidt i-a pus la dispozitie lui Iohannis un apartament de lux in Bucuresti si, evident, o masina BMW. 

Problema este ca sasul Schimdt, cel care se invarte in jurul serviciilor de informatii romanesti, in special SIE, este casatorit cu o cetateanca din Republica Moldova. A carui frate, rusul Renato Usatai este politician la Chisinau si apropiat al FSB – fostul serviciu sovietic KGB. Si asta este doar inceputul povestii…o poveste care se scrie chiar in aceste momente.