Dosarul Zilei, episodul 129: Moş Crăciun şi cadoul lui Marian Vanghelie

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

11 dec. 2014, 06:54
Dosarul Zilei, episodul 129: Moş Crăciun şi cadoul lui Marian Vanghelie

Problemele lui Marian Vanghelie, primarul care este la sectorul 5, se agraveaza pe zi ce trece. Vanghelie a intrat in programul de „supraveghere medicala” al Directiei Nationale Anticoruptie – DNA si risca sa fie operat la mandatul de primar prin arestarea sa preventiva. Acum doua luni, procurorii au identificat o retea de evaziune fiscala care sifona bani de la primaria sectorului 5; banii erau scosi din tara prin firme offshore, infiintate in insulele Seychelles si Noua Zeelanda. Evazionistii au spalat peste 17 milioane de euro. Dupa ce procurorii au ridicat documente de la primaria sectorului 5, a cazut bomba!

Tocmai locotenentii si prietenii cei mai buni de pahar si chefuri ai primarului Vanghelie au fost arestati pentru 30 de zile in acest dosar de evaziune. Asadar, total intamplator, prietenii lui Vanghelie, erau cei care „ciordeau”, ca sa folosim o expresie din Ferentari, banii primariei lui Vanghelie. Cei doi retinuti sunt afaceristii Marin Dumitru, poreclit Marian Cocosatu si Petrica Paraschiv, poreclit „Patrik”. Marian Cocosatu detine hotelul de lux Premier Palace de langa stadionul Steaua din Bucuresti dar si alte restaurante si sali de evenimente.

Cocosatu este de fapt un crasmar devenit milionar din afaceri cu primaria sectorului 5. Vanghelie este recunoscut pentru chefurile monstru cu lautari, pe care le organizeaza in localurile lui Marian Cocosatu. Un alt loc de petrecere preferat de Vanghelie este restaurantul Casa Latina, detinut de celalalt amic arestat, Paraschiv – zis Patrik. Vanghelie are la dispozitie un separeu retras si la Teatrul Elisabeta – un alt stabiliment detinut de acelasi Patrik unde Vanghelie isi face intalnirile de taina. Bogatia acestor doi crasmari, Patrik si Marian Cocosatu, este halucinanta pentru cat ii duce mintea si ce afaceri desfasoara la vedere, in mod legal. Nu poti deveni milionar in euro din restaurante dar cu siguranta te poti imbogatii din afaceri imobiliare si din contracte cu primaria sectorului 5. Ceea ce Patrik si Marian Cocosatu, prietenii lui Vanghelie, au si facut. Interesant este ca proprietatile si averile celor doi amici de pahar ai lui Vanghelie sunt detinte de firme offshore (firme fatoma), deci au proprietari necunoscuti. De unde si speculatiile pe subiect. Cine este adevaratul proprietar al zecilor de terenuri din Bucuresti, al hotelului de 5 stele de langa stadionul Steaua si peste firmele care au in conturi milioane de euro? Oare proprietarii reali sunt carciumarii Patrik si Marian Cocosatu? Sau cei doi sunt doar niste bidoane?

Începând din anul 2008, Marian Cocosatu, prin firma Imob Lux SRL a primit de la Vanghelie lucrarile de reparatii ale trotuarelor din sector, a amenajat spaţii verzi între blocuri, locurile de joaca si a executat lucrări de sistematizare şi amenajare a străzilor. Presa a relatat ca Marian Cocosatu a incasat contracte in valoare de peste 8 milioane de euro. In ultimii ani, firma Imob Lux a fost preluata de un locotenent a lui Marian Cocosatu, un tinerel pe nume Victor Tene. Dupa ce Tene a luat afacerea, firma IMOB LUX a fost pusa sa faca reabilitarile termice ale blocurilor din sectorul 5. Pentru aceste anvelopari au fost platite de la primaria lui Vanghelie peste 20 de milioane de euro. Lucrarile au fost facute, evident, in bataie de joc. Apoi, prin firma de construcţii Dioma International, acelasi Marian Cocosatu a mai tapat inca 20 de milione de euro pentru „lucrări de infrastructură stradală (apă, canal si drumuri). Celalalt prieten de pahar al primarului Vanghelie, Patrik Paraschiv, are o poveste si mai interesanta. Crasmarul Patrik, seful restaurantului Casa Latina, a fost promovat de Vanghelie in 2009 in importanta functie de director al Agentiei Nationale pentru Locuinte – ANL. Din acea perioada, Patrik a lasat o declaratie de avere din care rezulta ca detine compania de tiparituri Tipart Group. Tipografia lui Patrik a realizat materialele publicitare si bannerele din campaniile electorale ale primarului Vanghelie dar si pentru PSD. Patrik era de fapt unul din sponsorii principali ai PSD din epoca Geoana, el avand de recuperat si acum cateva milioane de euro de la partid. Craciumarul Patrik mai declara ca are credite luate de la banci de peste 1 milion si jumate de euro si multe proprietati imobiliare si terenuri. Prin arestarea celor doi afaceristi din sectorul 5 primarul care este a primit sah mat.

Vremurile in care Vanghelie se intalnea cu Mos Craciun in parc si acesta ii dadea dosare cu informatii despre familia lui Basescu a apus. Acum, Mos Craciun ii poate aduce in decembrie o mare surpriza, niste clopotei zanaganitori, rotunzi si care se pun la maini…