Dosarul Zilei, episodul 13, Gruparea Falcă

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

31 ian. 2014, 07:53
Dosarul Zilei, episodul 13, Gruparea Falcă

Cine este de fapt la putere si cine se afla de fapt in opozitie in Romania? Regula este una simpla: politicianul care controleaza banii se afla la putere, indiferent daca partidul sau se afla in opozitie. Noua vedeta politica a PDL este baronul Aradului, Gheorghe Falca, primar de trei mandate si finul presedintelui Traian Basescu. Falca a fost achitat de instanta in dosarul de coruptie care i-a blocat cariera politica timp de 7 ani. Falca a fost singurul PDL-ist care a avut curajul sa candideze in interiorul partidui pentru a fi desemnat candidat la presedintie, desi stia ca nu are sanse in fata lui Catalin Predoiu. Falca a dat astfel un mesaj clar: vrea sa conduca partidul alaturi de Predoiu, in ciuda presedintelui Vasile Blaga. Baronul PDL a pus pe picioare la Arad o adevarata grupare politica, extrem de bogata. Haideti sa-i cunoastem pe baietii lui Ghita Falca!

Mana dreapta a baronului Falca este acum fostul deputat Iustin Cionca. Acesta controleaza primarii portocalii din Arad. Cionca a fost interceptat de SRI in dosarul coruptiei din vamile aflate in Vestul tarii. Slobod la gura, deputatul Cionca explica la telefon mecanismul prin care angajatii Vamii, apropiati PDL, erau promovati in functii cu ajutorul lui Sorin Blejnar, seful Fiscului, originar din Arad. Cionca a lucrat in ultimii ani la stat, fiind un simplu primar de comuna, apoi deputat, el este insa putred de bogat. Detine nu mai putin de 120 de hectare de teren in comuna Pecica, case, spatii comerciale, conturi, zeci de mii de euro dati imprumut si afaceri. Sotia lui Cionca are una dintre cele mai moderne clinici medicale private din Arad. De fapt, ceea ce ii uneste pe toti membrii gruparii Arad este bogatia. Falca sustine ca este sarac si cinstit, insa in jurul lui roiesc o serie de afaceristi, fini si prieteni, care s-au imbogatit suspect, unii avand legaturi directe sau indirecte cu primaria Arad. De exemplu, un fost angajat al sotiei lui Falca are in proprietate un trust de presa, vecinul sau de vila reprezinta companii care lucreaza cu primaria, un alt fin castiga contracte publice la consiliul judetean Arad. Ela, sotia lui Falca detine un cabinet de arhitectura iar proiectele imobiliare importante ale orasului sunt realizate de compania familiei, Pro Arhitectura SRL. Proiectele sunt aprobate in Consiliul Local Arad, controlat de Falca insusi. Socrul lui Falca, fostul vicepremier Gheorghe Seculici, prieten al presedintelui Basescu, detine si el o companie de proiectare, implicata in afaceri cu primaria Arad. Increngaturile clanului sunt halucinante. Un alt personaj important din anturajul lui Falca este Lucian Rivis Tipei, fost deputat si el. Apropiată de Tipei, familia Borlovan detine compania WTG Securitate, care asigura paza unor obiective din subordinea primariei Arad.

Alt lider al gruparii Arad este deputatul PDL Eusebiu Pistru, fostul secretar de stat in ministerul Transporturilor. Pistru este un prosper om de afaceri, care s-a imbogatit cu Statul. Sotia sa a fost viceprimar al Aradului. Gianina Pistru este acum presedintele organizatiei municipale a PDL Arad. Deputatul Pistru a fost pus recent sub acuzare intr-un dosar de evaziune fiscala, in care prejudiciul imputat este de 9 milioane de euro. Alt pion, om important al gruparii lui Falca, este fosta deputata si ministru al Muncii, Claudia Boghicevici. Sotul dansei este fost angajat al SRI Arad si un prosper afacerist din contracte cu institutii publice. Familia Boghicevici presteaza servicii de curatenie la compania de apa a judetului. Boghicevici detine proprietati imobiliare impresionante, cum ar fi acest imobil de birouri.

La fel de prosper este si Nicolae Iotcu, presedintele Consiliului Judetean Arad. Iotcu este practic milionar in euro si a fost locotenentul lui Falca. Acum, relatiile dintre ei s-au racit, dupa ce Iotcu a incercat sa-i fure lui Falca sefia partidului. Cum era de asteptat, afacerile urat mirositoare ale gruparii de la Arad au intrat in atentia procurorilor DNA Timisoara. Cheia dosarelor este controversatul afacerist Georgica Cornu, baronul asfaltarilor din Vestul tarii. Procurorii insa nu sunt foarte grabiti sa incheie dosarele, fapt pentru care gruparea de la Arad doarme inca linistita. Azi- maine, echipa lui Falca ajunge la putere si vor numi in functii ministrii de Interne, sefi la Fisc si directori de servicii de informatii.