DOSARUL ZILEI, episodul 130: Reţeaua buzoiană de partid şi şpagă

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

12 dec. 2014, 07:33
DOSARUL ZILEI, episodul 130: Reţeaua buzoiană de partid şi şpagă

Jumatate din sefii de judete au probleme cu legea. Inca 2 ani si ii vedem pe toti baronii locali la puscarie. Jihadul DNA a ajuns la Buzau. Baronul Cristinel Bigiu a fost arestat in timp ce lua mita 10 mii de euro. O suma modica in comparatie cu adevaratele spagi vehiculate in politica. Bigiu este seful Consiliului Judetean Buzau si este singurul baron prins in flagrant de procurori in ultimii ani. Asta pentru ca majoritatea politicienilor cat de cat intregi la cap au inteles ca nu mai pot lua spagi in parcare. Bigiu nu s-a putut abtine insa si a fost prins.

Asta pentru ca, atentie, venea Mos Nicolae si baronul avea nevoie de banuti pentru cadouri (flagrantul s-a petrecut chiar in ziua de Mos Nicolae). Acum, pentru a intelege exact cum functiona mafia politica de la Buzau o sa va prezint cateva informatii interesante despre cum se imparteau banii consiliului judetean condus de acest Bigiu. Discutam de o adevarata retea de furat banii publici. Ca o paranteza fie spus, Bigiu nu era cunoscut tocmai ca un baron local, desi influenta lui la Bucuresti era foarte mare in special pe langa fostul presedinte PNL Crin Antonescu.

Asadar, fiecare baron local si-a dezvoltat o metoda personala de furat si de luat spaga. Fiecare, cat il duce capul evident. In cazul lui Bigiu acesta avea urmatoarea metoda: intotdeauna lua banii prin intermediari, prin oameni de incredere sau rude prin alianta. Spaga venea de la firme care primisera contracte de la consiliul judetean Buzau. Pentru a nu atrage atentia asupra sa, baronul Bigiu nu facea licitatii publice. Daca de exemplu avea de dat un contract de 100 de mii de euro el impartea suma in 4 bucati si facea 4 proceduri de incredintare directa. Legea permite pentru sume mai mici de 35 de mii de euro ca institutiile publice sa nu faca licitatii. Daca nu sunt licitatii evident nu sunt nici contestatii iar firmele isi iau banii direct si in siguranta. Datele oficiale pe care le-am obtinut in exclusiviatate arata ca Bigiu a incredintat fara licitatie in ultmii doi ani si jumatate o suma de peste 10 milioane de euro.

De exemplu, consiliul judetean a cumparat servicii de consultanta pentru diverse proiecte de circa 100 de mii de euro de la o asociatie fantoma din Calarasi. Suma a fost impartita in 3 contracte. Din aceste contracte Bigiu a luat spaga de 10 mii de euro pentru care a fost arestat. O alta firma abonata la contracte la Buzau este Consberg SRL, care a primit 4 contracte fara licitatie de circa 60 de mii de euro. O alta firma din Ploiesti a castigat 200 de mii de euro pentru consultanta si studii, desi avea doar 3 angajati si detine un restaurant. Chiar daca se afla la primul mandat de sef al judetului, baronul Bigiu stia sa manevreze bugetul pentru jocuri politice. Astfel, a incredintat fara licitatie contracte de modernizare si intretinere a drumurilor judetene catre politicianul buzoian Dumitru Dobrica, de la PSD. Acest Dobrica este un fel de magnat al constructiilor de drumuri din judet si apropiat al liderului PSD Constantin Boscodeala, primarului orasului Buzau. Liberalul Bigiu i-a dat 7 contracte de constructii firmei PETRO CONSID SRL controlata de PSD-istului Dobrica in valoare totala de 1, 5 milioane de euro. Banii au fost dati fie direct, fara licitatie, fie fara anunt de licitatie, prin negociere directa. Acelasi Dobrica a mai primit alte 1, 5 milioane de euro pentru lucrarile de dezapezire din judetul Buzau in iernile precedente, bani luati prin compania MECAN CONSTRUCT. Alte contracte politice oferite de Bîgiu celor de la PSD Buzau au fost date companiilor de constructii Nikost SRL si Conferic SRL, apropiate de familia lui Victor Mocanu, actual senator PSD si fost sef al CJ Buzau si el. Nikost SRL a castigat intre 2012 si 2014 contracte de circa 600 de mii de euro iar compania Conferic alte 1, 5 milioane de euro pentru diverse lucrari de drumuri si dezapeziri. Drept rasplata pentru serviciile facute PSD-istilor, acum 2 luni Bigiu a migrat la PSD alaturi de primarii liberali de la Buzau si de aproape intreaga organizatie PNL. Insa, revenind la bani si contracte, personajul cel mai apropiat de baronul Bigiu, care s-a imbogatit si el din banii CJ Buzau, este un anume Cristinel Pascu, patronul companiei de constructii Gecotrans SRL. Intamplator, Pascu si Bigiu sunt foarte buni prieteni, sotia lui Pascu a fost chiar sefa de cabinet a lui Bigiu in vremea in care baronul era prefect al judetului. Folosindu-se de aceeasi metoda a incredintarii directe, Bigiu a dat contracte de peste 1, 2 milioane de euro companiei Conferic SRL detinuta de amicul sau Pascu.

 Asadar, baronul Bigiu s-a facut remarcat in ultimii doi ani prin milione de euro impartite clientelei politice de la PSD si PNL Buzau intr-un mod netransparent. Evident, aceasta spoliere a judetului nu se facea pe de gratis. Spaga mergea unsa catre baron. Problema este ca metodele lui Bigiu de furt sunt aplicate de majoritatea sefilor de judete din Romania. Spaga baronilor este o banalitate de zi cu zi. In aceste zile, romanii traiesc anihilarea clasei politice de care va vorbeam in repetate randuri aici la dosarul zilei. Nu va ramane piatra pe piatra din constructia politica a ultimilor 25 de ani. Maine continuam baroniada cu judetele Botosani si Satu Mare, sa vedeti cum se fac banii grei din influenta politica…