DOSARUL ZILEI, episodul 131: Mogulul Mirel Vlas

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

16 dec. 2014, 06:43
DOSARUL ZILEI, episodul 131: Mogulul Mirel Vlas

Baroniada merge mai departe azi la dosarul zilei. Va spuneam in decursul acestui an ca exista sanse ca, pana in 2016, toti baronii locali din Romania sa dispara din politica. DNA si Agentia de Interitate ancheteaza sau a pus sub acuzare deja jumatate din sefii de judete si un numar important de primari de mari orase. Curatenia se anunta a fi totala. Motivul acestor anchete penale, care parca nu se mai termina, este furtul din bani publici. In Romania se fura mult pentru a alimenta campaniile electorale.


Continuam asadar baroniada mergand in micul si saracul judet Botosani. De aici vom devoala o retea de interese economice si politice care duc spre judetele Suceava si Satu Mare si apoi pana in Guvernul Romaniei. De data asta, personajul principal este un om de afaceri necunoscut la Bucuresti. El este legat insa, evident, de baronii politici locali. Afaceristul se numeste Mirel Vlas si patroneaza un grup de companii de constructii. In ultimii 3 ani, de cand USL a ajuns la putere, Vlas castiga aproape toate licitatiile importante din Nordul tarii: la Botosani, Satu Mare si Suceva. Acum 6 ani, afacerile lui Vlas erau modeste. Se multumea de exemplu sa carpeasca strazile in localitatea Ipotesti din Botosani, acolo unde primar era prietenul sau, un anume Verginel Gireada. Firma sa avea sediul intr-un sat sarac din Botosani, la Catamarasti- Deal. Acum, afaceristul Vlas se plimba cu elicopterul personal. Prietenul sau Gireada este ditamai deputat PNL. Vlas este in acest moment cel mai puternic mogul al drumurilor din nordul Romaniei. 

Nici o mare companie de constructii nu se poate atinge de judetele Botosani, Satu Mare si Suceava, unde Vlas castiga licitatiile pe banda rulanta. O sa va dau cateva cifre despre firma acestuia, care se numeste Tehnic Asist SRL, apoi o sa vorbim despre baronii politici care il sustin. Tehnic Asist SRL a castigat contracte cu statul, conform datelor oficiale, de peste 1, 1 miliarde de lei in ultimii 6 ani, adica undeva la 300 de milioane de euro. Aceasta este lista oficiala a contractelor publice ! Multe insa dintre aceste contracte nu sunt declarate in sistemul public de achizitii. 

De exemplu, mogulul Vlas a castigat in 2013 contractul de modernizare a aeroportului din Suceava pentru suma de 100 de milioane de lei, circa 25 de milioane de euro. Alte contracte recente vizeaza introducerea retelelor de apa in judetele Satu Mare si Botosani pentru sume ce se ridica la 20 de milioane de euro: banii sunt platiti de companiile de apa subordonate consiliilor judetene. La Satu Mare, Vlas are relatii apropiate cu Mircea Govor- seful PSD – dar si vicepresedinte al consiliului judetean. Vlas a construit si autostrada Tarii Oasului, un drum judetean in Satu Mare, pentru alte 13 milioane de euro. In acest proiect Vlas este asociat cu societatea Tel Drum din Alexandria, apropiata de vicepremierul Liviu Dragnea. Vlas participa la evenimente publice, merge in excursii inafara tarii, alaturi de PSD-istul Govor dar si de seful judetului Satu Mare, Radu Stef. Vlas intretine relatii apropiate si cu Dorel Coica, primarul orasului satu Mare, lider PSD si el, dar si cu Dan Stegerean seful companiei de apa a judetului Satu Mare. Compania de apa, cum spuneam, lucreaza direct cu societatea afaceristului Vlas. 

Pe scurt, Tehnic Asist castiga toate contractele importante in judetul Satu Mare iar relatiile lui Vlas in mediul politic local sunt de notorietate. De cealalta parte, la Botosani, afaceristul Mirel Vlas are relatii stranse cu baronul Florin Turcanu, presedintele Consiliului Judetean. Vlas si Turcanu apar public la evenimente. Aici, in imagine, Vlas partica la nunta baronului Turcanu din anul 2013. Vlas castiga luna de luna in ultimii ani lucrarile importante scoase la licitatie de CJ Botosani, de la modernizarea de drumuri la introducerea de retele de apa si canal. O alta relatie apropiata o are cu deputatul Verginel Gireada de la PNL. Gireada i-a vandut clubul de fotbal din localitatea Ipotesti pe vremea cand era primar in comuna respectiva. Gireada a ajuns in parlament si cu ajutorul prietenului sau Vlas. Pe acelasi tipar, Vlas a inceput sa-si extinda afacerile si la Suceava, unde a castigat contracte de reabilitare de drumuri. Sistemul de relatii pe care vi l-am prezentat, in care un singur om de afaceri ghidoneaza aproape toti banii de investitii a doua judete si are in anturajul sau politicienii locali importanti se numeste baronizare. Vestea proasta pentru Vlas si prietenii sai politici este ca procurorii au pus lupa pe ei. Intr-o buna zi, nu va fi nicio surpriza daca mascatii vor asalta feudele baronilor de la Satu Mare si Botosani. Este, in definitiv, o problema de timp… ceasul ticaie domnilor!