DOSARUL ZILEI, episodul 132: Lista baronilor PENALI

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

17 dec. 2014, 09:51
DOSARUL ZILEI, episodul 132: Lista baronilor PENALI

Astazi, dupa doi ani de cand realizeaz aceasta emisiune in care am prezentat zi de zi dosarele politicienilor, facem un bilant. Mare parte din informatiile prezentate de noi s-au transformat in dosare penale. Informatiile noastre provin din surse publice ce pot fi gasite usor, daca stii unde sa cauti. Procurorii DNA au confirmat in ultimele luni ceea ce noi spunem de doi ani: coruptia in Romania este generalizata. Coruptia baronilor locali este cvasigeneralizata: nu exista judet in tara in care, fie primarul resedintei de judet fie seful de judet sa nu aiba probleme cu legea. Nu mai vorbim de cazuri intamplatoare de coruptie. Clasa politica este in faliment total. Modul in care se face politica trebuie schimbat, in caz contrar tara asta saracita va intra si ea in faliment.

Incepem azi bilantul nostru de sfarsit de an cu Radu Mazare si Nicusor Constantinescu. Cei doi PSD-isti din Republica Constanta sunt parintii fondatori ai baronizarii Romaniei. Mazare si Constantinescu calaresc judetul din anul 2000. Dupa 14 ani, sunt cercetati in 5 dosare penale, sunt acuzatii de luare de mita si abuzuri multiple in serviciu. Viitorul lor politic este incheiat. Judetul Constanta este blocat administrativ si distrus de coruptie. Clujul este macinat la randul lui de 4 ani de scandaluri de coruptie. Horia Uioreanu, presedintele CJ Cluj, a fost in arest preventiv peste jumatate de an pentru mita de sute de mii de euro. Sorin Apostu, fostul primar si protejat al lui Emil Boc face si el inchisoare in urma unei condamnari. Judetul Arges a fost distrus si el de coruptie. Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, cel mai vechi primar de mare oras in functie, a fost retinut pentru mita alaturi de fiica sa. Baronul Constantin Nicolescu, fostul sef al consiliului judetean a fost condamnat deja pentru coruptie, el fiind subiectul unor multiple dosare penale.

Gheorghe Stefan, primarul de la Piatra Neamt, mare baron al PDL si omul Elenei Udrea se afla in puscarie de luni bune pentru spagile din dosarul Microsoft. Pinalti a condus cu mana de fier Nemtul timp de 10 ani. Colegul sau portocaliu, Gabriel Boriga, primarul orasului Targoviste a fost condamnat deja pentru coruptie si si-a pierdut mandatul. Boriga este locotenentul lui Florin Popescu, fostul sef al judetului Dambovita, pus si el sub acuzare pentru luare de mita.

Anul acesta, 4 mari rechini din PNL au fost pescuiti de DNA. Liberalii mai au putin si raman fara oameni in judete. Mircea Molot, seful judetului Hunedoara a fost arestat pentru mita si abuz in serviciu in atribuirea de contracte publice. Datele pe care le-am prezentat la dosarul zilei despre afacerile lui Molot s-au confirmat la cateva saptamani dupa emisiune. Alt liberal, Aristotel Cancescu, presedintele CJ Brasov, a fost retinut si apoi pus sub arest la domiciliu. Inaintea lui, Romeo Stavarache, primarul liberal de la Bacau, fusese arestat pentru aceleasi acuzatii: cei doi luau spaga de la oameni de afaceri carora le dadeau contracte. In final, zilele trecute a fost arestat in flagrant cand lua mita si baronul Cristinel Bigiu de la Buzau. Bigiu a migrat de la PNL la PSD acum doua luni insa a sfarsit tot in arest.

Baronii rosii ai PSD din Oltenia si Muntenia au fost insa cei mai decimati. Recent a fost retinut Titu Bojin, presedintele CJ Timis, un PSD-ist greu, bagat in afaceri cu bani publici prin firmele familiei sale. Adrian Duicu, seful CJ Mehedinti a fost prima vedeta a arestarilor din PSD. Duicu este acuzat de spagi si abuz in serviciu. PSD-istul se comporta ca un vataf pe o plantatie de sclavi. A urmat Mircea Cosma, presedinte CJ Prahova, care, aflat la o varsta venerabila, bolnav fiind, a scapat de pucarie. Ion Prioteasa, jupanul de la CJ Dolj, cel mai PSD-ist judet al tarii, se confrunta cu acuzatii de luare de mita din contracte publice. Spre norocul lui Prioteasa, nu a fost arestat. La fel a scapat de arest si Silvian Ciuperca, presedintele consiliului judetean Ialomita, PSD-ist cu state vechi de plata, acuzat de abuz in serviciu si implicarea in afaceri locale dubioase. Alti doi baroni PSD nu sunt atat de norocosi: Marian Oprisan, longevivul baron de Vrancea asteapta o decizie a instantei de la Cluj intr-un dosar de corupie. Colegul sau, Gheorghe Bunea Stancu de la Braila si-a pierdut deja functia de presedinte de consiliu judetean si face fata unor dosare penale de abuz in serviciu si conflict de interese. Bunea Stancu lua bani prin firmele sale tocmai de la CJ Braila. Un alt PSD-ist cu greutate este Constantin Boscodeala, primar de 4 mandate la Buzau, trimis in judecata deja in dosare de abuz in serviciu. Baronul Paul Stanescu seful judetului Olt este prezent in dosarul fraudarii Referendumului din 2012, unde este trimis in judecata si vicepremierul Liviu Dragnea. Asupra lui Stanescu se fac cercetari cu privire la afacerile facute la CJ Olt dar si pentru finantarea echipei de fotbal FC Olt. Nici baronii UDMR nu au scapat de dosare. Alexandru Kiss a fost seful judetului Bihor ani la rand, acum este vicepresedinte al CJ Bihor dar in continuare este baronul neincoronat al judetului. Kiss este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu si spalare de bani. Baronul de la Covasna, Borboly Csaba, a fost retinut si el pentru luare de mita si risca sa faca puscarie. Aceasta este lista completa, la zi, de baroni locali cu dosare. Vor urma si altii, in curand. Maine, vedem lista jupanilor locali aflati sub supravegherea procurorilor si care se pregatesc de arestari.