DOSARUL ZILEI, episodul 18: Baronii deszăpezirilor

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

06 feb. 2014, 07:36
DOSARUL ZILEI, episodul 18: Baronii deszăpezirilor

Iarna nu-i ca vara! Asta pentru ca vara politicienii fac bani din asfaltari de drumuri iar iarna fac bani din deszapeziri. Acum, ca nebunia ninsorilor a mai trecut, este vremea ca baietii destepti din domeniul “afacerilor cu zapada” sa-si incaseze zecile de milione de euro. Iar anul acesta, polticienii si prietenii lor au avut mare noroc cu zapada inalta de 3-4 metri, cu starea de alerta si codul rosu. Banii pentru deszpeziri au fost impartiti astfel: de compania nationala de drumuri, care a platit deszapezirea drumurilor nationale dar si de baronii locali, care au incheiat contractele pentru dezapezirea drumurilor judetene.

Dupa ce a nins teribil zilele trecute, a urmat o adevarata lectie de sifonat banii de la stat. Pana in prezent, compania nationala de drumuri a refuzat sa ne puna la dispozitie datele oficiale si banii cheltuiti pentru deszapezire. Totusi, datele partiale arata ca exista deja cativa afaceristi si politicieni, foarte fericiti in ultimele zile. Incepem cu autostrada Bucuresti – Pitesti, care a fost deszapezita de necunoscuta companie Euro Strada din Brasov. Compania a castigat un contract pe doi ani in valoare de 3, 1 milioane de euro. Euro Strada SRL este detinuta de familia Tibre din Brasov. Vasile Tibre este nimeni altul decat fostul sef al Finantelor Publice Brasov si director al Fiscului din judet. Tibre este sustinut politic de baronul PSD Constantin Nita, ministrul Energiei. Cealalta autostrada a patriei, Bucuresti – Constanta, a fost deszapezita partial de compania Selina Oradea, detinuta de regele asfaltului din vestul tarii, Beniamin Rus. Ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova, care este sef si peste compania nationala de drumuri, l-a acuzat pe directorul Selina Oradea ca a incercat sa-i dea mita in timpul unei delegatii in China. Dosarul a ramas in coada de peste, insa compania Selina castiga contracte pe banda rulanta la compania de drumuri. Pentru baronii PSD, deszpezirea drumurilor nationale a fost o adevarata mana cereasca, mai ales ca se apropie alegerile si este nevoie de bani la partid. Drumurile nationale din judetul Teleorman au fost deszapezite de compania Tel Drum, detinuta de colegii de facultate ai vicepremierului Liviu Dragnea. Drumurile nationale din judetul Braila au incaput pe mana companiei Tancrad din Galati, detinuta de familia Stancic. Compania Tancrad este abonata de ani de zile la lucrari din bani publici in judetele Braila si Galati.

La Braila, compania isi are sediul intr-un sediu detinut de baronul local Gheorghe Bunea Stancu, presedintele CJ Braila. In judetul Buzau, umbra baronului Victor Mocanu nu a apus, drumurile nationale din judet sunt dezapezite de firma Mecan Construct, detinuta de Dumitru Dobrica, consilier judetean PSD si apropiat al clanului Mocanu. Interesant este ca, alaturi de firma PSD-istului Dobrica, la Buzau a lucrat si compania Via Carpatia, unde este angajata sotia unui important director din compania nationala de drumuri, pe nume Florin Dascalu. In Vrancea, firma care s-a ocupat de dezapezire apartine lui Adrian Teodorescu, fratele directorului de achizitii din compania nationala de drumuri. Fara comentarii! La Dambovita, drumurile nationale au fost deszapezite de apetisantele fotomodele din Bistrita, surorile Loredana si Cosmina Salanta, cele care detin firma “societatea de constructii de drumuri si autostrazi Bucuresti”. Firma este controlata de fapt de un anume Alin Stefan, fostul om de incredere al baronului Nelu Iordache, arestat pentru ca a fraudat fonduri europene in constructia de sosele. Centura Bucurestiului, dar si la Giurgiu, in fieful baronului PSD Niculae Badalau, drumurile au fost asfaltate de compania Gecor, detinuta de un cumatru al fostului senator penal Catalin Voicu. Badalau si Catalin Voicu se cunosc foarte bine din vremurile de glorie ale PSD. Badalau, supranumit senatorul ficatel, este cercetat penal intr-un dosar de evaziune fiscala. In final, va prezint urmatorul indiciu care lamureste partial modul in care au fost atribuite contractele de dezapezire din sudul Romaniei: noul sef al Directiei Regionale de Drumuri Bucuresti se numeste Marian Mina si este originar din Giurgiu. Mina a fost promovat director de catre senatorul ficatel Badalau la sustinerea ministrului Dan Sova. Informatiile nu se opresc aici, in episodul urmator va prezint lista cu firmele de deszapezire care au lucrat pe drumurile judetene din tara, firme in care baronii locali ai PSD si PNL au pompat, la fel, milioane de euro…