DOSARUL ZILEI, episodul 19: Baronii deszăpezirilor (II)

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

07 feb. 2014, 08:31
DOSARUL ZILEI, episodul 19: Baronii deszăpezirilor (II)

Continuam astazi prezentarea listei de baieti destepti care vor incasa circa 100 de milioane de euro din afacerea deszapezirii. O parte din bani vor fi platiti din bugetele consiliilor judetene. Hadeti sa vedem cui au impartit baronii locali banii de deszapezire. In fieful lui Marian Oprisan, mega baron de Vrancea, contractele au fost castigate de compania Sotirex. Valoarea dezapezirii, peste 1 milion de euro. In 2013, compania Sotirex a castigat aprope toate contractele de asfaltare din judetul Vrancea. La fel ca si in anii precedenti, compania a apartinut initial deputatului PSD Victor Roman. Acesta este mana dreapta lui Oprisan in judet. Pentru a masca afacerile de milioane de euro cu consiliul judetean Vrancea, deputatul a cedat actiunile unei anume Angela Munteanu, o fosta partenera de afaceri. In decembrie anul trecut, Roman a fost gasit incompatibil de agentia nationala de integritate deoarece acesta detinea in acelasi timp si functia de presedinte al unei societati comerciale cat si cea de deputat. La Galati, judetul vecin, seful judetului este doctorul Nicolae Bacalbasa. Consiliul Judetean Galati a alocat banii de deszpezire mogulului Corneliu Istrate, cel care controleaza compania de constructii Vega 93. Compania deruleaza contracte importante in zona Moldovei cu institutii publice. Un alt baron local cu greutate al PSD este Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges. Nicolescu este condamnat la inchisoare pentru fapte de coruptie si asteapta lunile acestea o sentinta definitiva a judecatorilor. Interesant este ca unul dintre contractele de deszapezire din aceasta iarna a ajuns la compania Proiect Infra 2005, detinuta de o anume Ecaterina Pletoiu.

Doamna cu pricina este colega de dosar penal cu baronul Nicolescu, cei doi fiind trimisi in judecata pentru fraudarea de fonduri europene. Va spuneam in episodul anterior ca drumurile nationale din judetul Braila au fost deszapezite de o companie apropiata de presedintele CJ Bunea Stancu. Acea companie, Tancrad, a castigat si licitatia pentru deszapezirea drumurilor judetene. La fel s-a intamplat si la Teleorman, unde prietenii vicepremierului Liviu Dragnea au ras toate contractele de deszapezire, drumurile judetene si cele nationale. Cele mai interesante deszapeziri politice au fost insa la Buzau. Chiar daca PSD si PNL nu se mai inteleg la Bucuresti, alianta de guvernare merge ca unsa la Buzau. Aici liberalul Cristian Bagiu a acordat contractele de deszapezire pe drumurile judetene, licitate de consiliu, unor firme de casa ale PSD. Companiile Nikost Impex si Petroconsind vor incasa aproape 1, 5 milioane de euro din pixul PNL-istului Bagiu. Firma Nikost este detinuta de afaceristul Neculai Cojocaru, apropiat de senatorul PSD Victor Mocanu, fostul preşedinte CJ Buzău. Cei doi sunt inruditi. Mocanu si Cojocaru apar impreuna intr-o ancheta in care sunt acuzati ca au deturnat bani europeni in proiectul Drumul Vinului din Buzau. A doua companie care a deszapezit la Buzau este PetroConsind, detinuta de Emil Popa, un apropiat al familiei lui Dumitru Dobrica, fost consilier judetean PSD si prieten al aceluiasi Mocanu. Mergem mai departe in fieful PSD de la Tulcea, unde sef este necunoscutul Horia Teodorescu. Deszapezirea drumurilor judetene a fost castigata de compania Mega Edil pe o durata de 4 ani, la valoarea de 8, 7 milioane de euro. Intamplarea face că acesta companie a apartinut de fapt deputatului PSD de Buzau Marian Ghiveciu, colegul de partid al lui Teodorescu, cei doi fiind prieteni. Deputatul Ghiveciu este trimis in judecata pentru abuz in serviciu. Cu probleme penale este si patronul companiei Vita Via Constructii, Sorinel Duducea. Acuzat de evaziune fiscala de milioane de euro, el a fost arestat anul trecut. Duducea a castigat deszapezirea in judetul Mehedinti – condus de baronul PSD Adrian Duicu. In fine, in Ardeal consilierul judetean PSD de la Salaj, Gavril Biris, a castigat contractul de deszapezire. Acest Biris este un apropiat al lui Tiberiu Marc, presedintele CJ Salaj. Dupa cum vedeti, politicienii si-au luat inca o data partea leului din banii publici. Ca de fiecare data, in cateva saptamani, Romania va fi lovita de inundatii dupa ce se zapada se topeste. O ocazie buna de furat alte contracte de lucrari. Intrebarea zilei, de bun simt, suna asa: cand aveti de gand sa va opriti dragi baroni ? azi maine trebuie construite puscarii noi pentru voi si prietenii vostri.