DOSARUL ZILEI, episodul 2: Milionarul angajat la stat VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro. 

14 ian. 2014, 12:19
DOSARUL ZILEI, episodul 2: Milionarul angajat la stat VIDEO

Politica din Romania este o moara care macina destine si cariere. Cati dintre cei care au condus sau vor conduce aceasta tara vor ramane nevatamati? Exista o elita de supravietuitori care fac jocurile politice de 20 ani. Pe majoritatea nu-i cunoasteti ! Politicienii acestia nu au ideologie, nu cred in nimic inafara de lucrurile palpabile, ei negociaza, cumpara si vand. Supravietuitorii sunt deasupra partidelor, metoda lor de putere se numeste reteaua. O retea de oameni promovati de-a lungul anilor in ministere, agentii si companii de stat. Pe vremuri, masura coruptiei se cantarea in Romania cu hrebenciucul. O metafora nedreapta adresata deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, acest personaj nu a fost trimis niciodata in judecata pentru coruptie in 20 de ani de politica murdara. Hrebenciuc este un supravietuitor in PSD. Nu este singur, el isi are corepondenti in toate partidele mari. Dan Radu Rusanu, despre care cu siguranta nu ati auzit mai nimic, este supravietuitorul PNL. Rusanu a facut politică din 90 cu discretie si în afara reflectoarelor, acum controleaza cea mai importanta retea de putere din Partidul Liberal. Unii comentatori spun ca de fapt este jupanul neincoronat al partidului.

Intrebare: cum ajunge un contabil al regimului comunist (de la cooperatia de consum) sa fie in 2013 seful celei mai mari agentii guvernamentale de supraveghere financiara, sa fie practic un fel de Mugur Isarescu al bursei de valori, al pietei de capital si al asigurarilor ? Sa gestioneze peste 4 miliarde de euro din pixul sau de sef al autoritatii de supraveghere financiara? Simplu: Pile, Cunostinte si Relatii – PCR – la care s-au adaugat in ultimii ani o avere estimata la zeci de milioane de euro. Rusanu a inceput anii 90 discret: a lucrat tot timpul la Stat dar a avut grija ca in paralel familia lui sa dezvolte afaceri de milioane. In 1994, Rusanu era deja asociat cu Viorel Catarama (un mogul al inceputului de democratie), cu Tariceanu dar si cu George Danielescu, fost sef al fondului de investitii SAFI (o teapa financiara de proportii). Oameni grei pentru vremuri grele ! O perioada, Rusanu a fost directorul financiar al primariei Capitalei in mandatul liberalului Crin Halaicu, a fost apoi sef al finantelor pe Bucuresti, apoi secretar de stat in ministerul de finante in guvernarea Conventiei Democrate, pana in anul 2000. Rusanu era pentru cunoscatori adevaratul ministru de finante al Romaniei. In paralel, a devenit lider al PNL, desi cariera si CV-ul sau nu au nicio legatura ideologica cu acest partid. Unul dintre colegii sai liberali l-a descris scurt: Rusanu a fost intotdeauna omul de incredere al presedintilor partidului national liberal, fie ca s-au numit Valeriu Stoica, Teodor Stolojan, Calin Popescu Tariceanu sau Crin Antonescu.

In baza relatiilor politice, Rusanu a promovat in functii intotdeauna oameni apropiati sau care se aflau intr-o relatie de rudenie cu el. Emblematic este urmatorul episod descris de acelasi coleg liberal: Rusanu suna ministrii si le cerea sa-i angajeze un “nepot”. La un moment dat avea atatia “nepoti” promovati incat s-a ales cu porecla de Unchiul. Astazi, in plina guvernare USL, Rusanu se poate lauda cu cea mai puternica echipa de “nepoti” din Romania (unii sunt cunoscuti si asumati de Rusanu), altii ascunsi in subteranele puterii. Nepotii vizibili ai lui Rusanu sunt: Relu Fenechiu, liderul PNL din Moldova- Rusanu i-a fost nas de cununie, Daniel Chitoiu- actualul ministru de Finante, Gelu Diaconu- actual sef al Fiscului, cel mai apropiat colaborator al lui Rusanu din ultimii 10 ani. Familiile lui Rusanu si Diaconu au avut relatii de afaceri. Alti “nepoti” ai Unchiului sunt Carmen si Liviu Radu. Carmen Radu a fost in guvernarea Tariceanu presedinta bancii de stat Eximbank, pe vremuri, la mijlocul anilor 90, chiar Rusanu conducea aceasta banca. Sotul, Liviu Radu a fost promovat recent seful aeroportului Bucuresti. Toti acesti nepoti au la randul lor alti nepoti promovati in structuri ale statului: o piramida formidabila de putere si influenta!

Datele oficiale ale Registrului Comertului din Romania arata ca familia Rusanu a detinut in ultimii 20 de ani actiuni la circa 13 societati comerciale. Interesant este ca firmele familiei Rusanu (aici bagam un document) au domenii de activitate legate de functiile publice pe care Rusanu le-a avut de-a lungul timpului in ministerul de Finante (familia Rusanu detinea firme de contabilitate, societati de asigurari dar si afaceri in agricultura sau turism). Imaginati-va cum era ca sotia lui Dan Radu Rusanu sa va tina contabilitatea unei firme in timp ce sotul ei era secretar de stat in ministerul de Finante? Mai aveai nevoie de alte garantii că afacerile tale sunt in siguranta, ca sunt protejate? In ultimii ani, Unchiul Rusanu si-a vandut aproape toate actiunile din firme. Prosperitatatea familiei este evidenta, in centrul Bucurestiul familia Rusanu detine aproape in intregime un bloc in vecinatatea Televiziunii Romane.
La fel de oficial, Rusanu a iesit din politica anul acesta, dupa ce si-a dat demisia din Parlament si a preluat conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara- ASF.

In mod neoficial, reteaua sa de nepoti controleaza politic Partidul National Liberal. Presedintele PNL Crin Antonescu este prizonierul unui sistem pe care l-a tolerat si care la un moment dat l-a inscaunat sef al partidului. Acum, reteaua nepotilor controleaza aproximativ 12 organizatii judetene ale PNL, plus jumatate din functiile guvernamentale pe care liberalii le ocupa (secretari de stat, ministrii, directori de companii si agentii). Ministrii liberali Daniel Chitoiu, Mariana Campeanu, Mihai Voicu si Andrei Gerea sunt oamenii noii retele de putere din PNL si nu vor iesirea de la guvernare. Crin Antonescu se afla in pozitia de sah mat in propriul partid si in USL. Premierul Victor Ponta stie acest lucru si priveste cu condescendenta si amuzament sfortarile de rupere ale lui Antonescu. Crin, acel lider carismatic de la alegerile prezindentiale din 2009, si-a facut un titlu de glorie politica din faptul ca nu a avut nicio legatura cu regimul comunist, cu Securitatea sau cu serviciile de informatii, adica cu vechiul sistem. Crin spune acest lucru in gura mare, chiar si acum cand vrea din nou sa ajunga presedintele republicii. Daca presedintele PNL s-ar uita bine in jurul lui, ar vedea cum Sistemul Comunist renascut bea cafea in fiecare zi, cot la cot cu el, in vastele birouri ale puterii.