DOSARUL ZILEI, episodul 23: Tragedia aviatică şi incompetenţa funcţionarilor

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

13 feb. 2014, 07:37
DOSARUL ZILEI, episodul 23: Tragedia aviatică şi incompetenţa funcţionarilor

Astazi va prezint informatii si documente in exclusivitate despre tragedia aviatica din Muntii Apuseni, in care si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion. Zilele acestea, procurorii fac investigatii la Ministerul Transporturilor pentru a afla cum a fost posibil ca Adrian Iovan sa piloteze un avion depasit din punct de vedere tehnic pentru conditiile meteo din acea zi. Acest avion nu trebuia lasat sa decoleze iar Iovan si copilotul sau nu aveau voie sa-l piloteze, deoarece in ultimele sase luni nu mai facusera zboruri pe acel tip de avion. Cheia acestui dosar se afla la ministerul Transporturilor, in curtea unei institutii care se numeste foarte pomopos: Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatei Civile – CIAS. Cu ce se ocupa acest CIAS? Este singura institutie calificata pentru a investiga si a afla adevarul despre motivele tehnice ale prabusirii avionului. Directorul CIAS se numeste Nicolae Stoica. Misiunea sa este extrem de dificila, deoarece, daca isi va face datoria pana la capat, Stoica va zgudui din temelii ministerul Transporturilor si va scoate la lumina incompetenta criminala a angajatilor de acolo.

Inainte de toate va pot spune un lucru: in domeniul aviatei civile din Romania exista un sistem ticalosit, fie ca vorbim de afacerile din aeroporturi sau cele de la compania Tarom, exista o adevarata increngatura de interese pe mize de milioane de euro. Haideti sa vedem cine este responsabil de faptul ca Iovan a zburat pe acel avion si care sunt personajele cheie in aceasta afacere. Regulile aviatei civile spun asa: orice planificare de zbor trebuie aprobata de directorul general si de directorul de zbor al Scolii Superioare de Aviatie Civila din Romania. Aceasta scoala de aviatie se afla in subordinea ministerului Transporturilor, mai exact in subordinea directorului general din minister, care se ocupa de domeniul aeronautic si naval. Acest director se numeste Constantin Voicu. Voicu a fost numit in functie in noiembrie anul trecut si este vicepresedinte al filialei PNL – Sector 5 din Bucuresti. El este si presedintele clubului oamenilor de afaceri ai PNL.

Voicu este un adevarat dinozaur al sistemului aviatei civile si are interese directe de afaceri in acest domeniu. El este patronul companiei Aerotaxi si fost director al Aeroclubului Romaniei. Odata pus in functie, Voicu a inceput sa traga sforile in domeniu. Pentru inceput, Voicu a girat schimbarea directorului Scolii de Aviatei Civila si numirea lui Stefan Sirbu in functie. Pana sa ajunga sef, Sirbu era un simplu instructor de zbor in cadrul scolii, fara studii superioare. La randul lui, Sirbu l-a schimbat pe directorul de zbor al scolii de aviatie. Acesta functie este cheia afacerii accidentului din muntii apuseni. Noul director de zbor se numeste Ioan Zaporojanu, este membru PNL si protejatul aceluiasi baiat destept al sistemului aviatiei civile, pe nume Voicu. Zaporojan este cel care a semnat documentele prin care Iovan a putut face zborul soldat cu accidentul tragic. Iovan nu avea voie sa zboare din doua motive: nu pilotase acest tip de avion in ultimele 6 luni si, conform Manualului de Operare al scolii de aviatie, trebuia sa execute cateva zboruri de recunoastere a aparatului, alaturi de un pilot care zburase de curand pe acel model de avion. Apoi, cei de la scoala de aviatie stiau ca aeronava prabusita a zburat pana in februarie 2013, dupa care a fost oprita la sol pentru reparatii pana in decembrie 2013 cand a executat un singur zbor tehnic. Miroase de la o posta a incompetenta: Zaporojanu a cazut initial examenele pentru a ocupa functia. Pentru a fi director de zbor al scolii de aviatie, trebuie sa primesti avizul autoritatii aeronautice civile. Cu greutate Zaporojanu a primit un aviz pe doua luni pentru a ocupa functia si asta pentru ca seful autoritatii aeronautice civile, un anume Petrescu, este prietenul aceluiasi Voicu. Mizeria din aviatia civila iese incet dar sigur la suprafata, din pacate, peste cadavrul pilotului Iovan.

In acest moment, Constantin Voicu, directorul directiei aero- navale din Ministerul Transporturilor este tocmai cel care coordoneaza investigatia legata de accidentul aviatic din Muntii Apuseni. Adica, lupul s-a facut paznic la oi. Voicu a stiut sa arunce foarte bine vina pe regia ROMATSA, cea care supravegheaza zborurile si care ar fi trebuit sa dea coordonatele prabusirii avionului, insa a scos din ecuatie, deocamdata, responsabilitatea scolii de aviatie si a autoritatii aeronautice, unde el personal are interese. Tragedia din Muntii Apuseni vorbeste de fapt despre cum functioneaza statul: functionarii sunt promovati politic si de regula sunt incompetenti. Cand are loc o tragedie, aceiasi functionari se chinuie sa o musamalizeze, vinovatii dispar in ceata iar noi trebuie sa acceptam ca destinul este de vina intotdeauna pentru ce ni se intampla.