DOSARUL ZILEI, episodul 24: Băieţii deştepţi de la Sănătate

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

14 feb. 2014, 07:31
DOSARUL ZILEI, episodul 24: Băieţii deştepţi de la Sănătate

Crin Antonescu ar vrea sa scoata PNL de la guvernare dar are o mare problema: de unde va face rost de bani pentru campania electorala prezidentiala? Seful PNL este presat de oamenii apropiati si de baronii partidului sa ramana inca 2- 3 luni la putere pentru a strange banii de alegeri. Una din vacile de muls ale liberalilor este Ministerul Sanatatii. Aici, ministrul Eugen Nicolaescu, care a devenit omul de incredere al lui Antonescu, si-a adus o echipa de baieti destepti, care, zilele acestea, se pregatesc sa dea un tun greu. Este vorba de o licitatie de 200 de milioane de euro, pentru furnizarea de materiale sanitare. Deocamdata licitatia este blocata. Teoretic Nicolaescu va deveni ministru de Finante iar in locul sau la Sanatate va ajunge medicul Cristi Busoi, fostul sef al Casei Nationale de Sanatate. Aici se afla a doua miza financiara imensa pe care o vaneaza liberalii: Casa Nationala de Sanatate gestioneaza un buget imens, de 5 miliarde de euro. Insa, pentru a putea exploata aceasta resursa, trebuie sa ai si un sef priceput la afaceri in domeniul medical. Si asa a aparut in ecuatie Adrian Neacsu, presedintele organizatiei PNL sector 2 din Bucuresti. Nicolaescu trage sforile in PNL pentru ca Neacsu sa ajunga seful casei de sanatate. Daca nu va fi acceptat la Casă de premierul Ponta, lui Neacsu i se pregateste sefia Agentiei Nationale de programe de Sanatate. Acesta agentie gestioneaza la randul ei cateva sute de milioane de euro, toti banii pentru programele nationale de cancer, diabet etc. Neacsu este pregatit sa-si demonstreze calitatile manageriale, calitati cunoscute deja de toti medicii din Bucuresti, in urma unor scandaluri publice de amploare. Haideti sa vedem cu ce s-a ocupat medicul ginecolog in toti acesti ani, pentru a intelege de ce vrea sa aiba pe mana 5 miliarde de euro, toti banii de sanatate ai romanilor.

Acesta este dosarul penal al lui Adrian Neacsu. Procurorii il cerceteaza pe liberal pentru ca a capusat prin intermediul unei firme spitalul judetean Ilfov. Afacerea era simpla, banoasa si nesimtita in acelasi timp: firma Promedica SRL a incheiat un contract de ascociere cu Spitalul Judetean Ilfov. Contractul prevedea ca 10 la suta din incasari revin spitalului iar 90 la suta firmei Promedica. La data la care s-a semnat contractul, firma Promedica nu avea angajati declarati la Finante. Firma ar fi trebuit sa asigure, daca va vine sa credeti, servicii hoteliere pentru sectia de ginecologie a spitalului. In realitate, spitalul suporta toate cheltuielile cu angajatii, utilitatile, medicamentele si materiale sanitare. Cand un bolnav se externa din spital, o asistenta taia factura in numele firmei private. In acest fel, firma a incasat toti banii pentru ca in contabilitatea spitalului nu s-a facut vreo plata. Un jaf incredibil, facut pe fata, la lumina zilei. In anul 2008, la momentul in care se derula aceasta afacere, firma Promedica SRL era detinuta de medicul Adrian Neacsu, care culmea, era si seful sectiei de ginecologie a spitalului Ilfov. Tot Neacsu era si directorul directiei de sanatate Bucuresti. Neacsu lucra la stat, in sistemul de sanatate public, dar in acelasi timp detinea firme private implicate in afaceri medicale diverse. O situatie care miroase clar a incompatibilitate. Neacsu controla companiile Neomed Consult, Binafarm, policlinica Vitan dar si asociatia Medicala Sfantul Andrei. Toate firmele aveau acelasi sediu intr-o casa din sectorul 2 din Bucuresti, unde locuia chiar medicul Adrian Neacsu. In ultimii ani, firmele au fost preluate de oamenii sai de incredere, un anume Ciprian Stafie, de Madalina Macavei, medicul sau de familie, dar si de alti colaboratori de la directia de sanatate Bucuresti. Reteaua de interese a medicului Neacsu a revenit in forta in afaceri dupa ce PNL a ajuns la putere in 2012, iar Eugen Nicolaescu, protectorul medicului Neacsu, a redevenit ministrul Sanatatii. Crin Antonescu are asadar o mare dilema zilele acestea: daca va tine in continuare PNL la guvernare cateva luni, baietii destepti din sistemul medical vor face bani frumosi., sau vor fi arestati. Daca scapa insa, nu exista garantia ca acestia vor aduce banii furati la partid, pentru campania electorala. Se vor grabi cel mai sigur sa-i duca acasa la neveste, la amante sau ii vor ascunde in conturile din strainatate. Si atunci ce va face Crin, mai sta sau iese de la guvernare? ca oricum nu are bani de campanie…