Dosarul Zilei, episodul 25: Gruparea Pendiuc

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

26 feb. 2014, 13:16
Dosarul Zilei, episodul 25: Gruparea Pendiuc

Romania a devenit un stat feudal! Aproape fiecare judet este condus de un baron politic in jurul caruia graviteaza oamenii de afaceri importanti. Baronul si camarila sa controleaza administratia, economia, impartirea banilor publici si, in final, viata de zi cu zi a oamenilor.

Cazul pe care il prezentam azi este spectaculos. Vom discuta despre personaje discrete, care in 20 ani au ajuns la un asemenea nivel de bogatie si putere incat putem spune ca au “privatizat” unul dintre cele mai bogate judete ale tarii. Este vorba despre Arges. Haideti sa cunoastem gruparea argesteana condusa de primarul orasului Pitesti, Tudor Pendiuc. Baronul Pendiuc este primar de, atentie, 20 ani, o situatie unica pentru un oras resedinta de judet. Recent, gruparea de la Arges a intrat in lumina reflectoarelor: afaceristul pitestean Valentin Visoiu a fost prezentat ca partenerul de tranzactii imobiliare al viitorului ginere al presedintelui Traian Basescu, un anume avocat Radu Pricop. Visoiu este o piesa importanta intr-un puzzel de afaceri controvesate cu retrocedari de terenuri si imobile, afaceri in domeniul energiei sau al constructiilor publice si asfaltarilor de drumuri. Reteaua este conectata la Primaria Pitesti. Vom prezenta cateva imagini interesante: in centrul fotografiei este primarul Pitestiul Pendiuc, alaturi de Valentin Visoiu (cel din stanga), viitorul partener de afaceri al familiei Ioana Basescu- Pricop. Afacerile lui Visoiu sunt cu bani publici si in domeniul imobiliar. Acesta controleaza compania de constructii CONARG, abonata la contracte cu primaria Pitesti si cu multe institutii publice: societatea a renovat piata agroalimentara si piata centrala a Pitestiului, afacere care s-a lasat cu o cercetare penala inchisa. Visoiu este considerat unul dintre cei mai mari investitori de pe piata imobiliara din Romania: detine 1600 de apartamente in Bucuresti si va dezvolta un proiect imobiliar pe 15 hectare in cartierul Ghencea. In dreapta primarului Pendiuc este afaceristul Virgil Dumitru, asociatul lui Visoiu de la hotelul Ramada Pitesti, o investitie de 20 de milioane de euro. Dumitru este patronul companiei de constructii COMESAD Arges.

Anul trecut, primaria Pitesti i-a atribuit un contract de asfaltare a drumurilor in oras de aproape 2 milioane de euro. Un mizilic, datele publice arata ca societatea Comesad a semnat contracte de asfaltare cu directia judeteana de drumuri de peste 6 milioane de euro. Mergem mai departe cu imaginile: in spatele primarului Pendiuc il vedem pe seniorul Gheorghe Badea, afacerist si prieten de o viata cu acesta. Badea este nasul de cununie al fiicei lui Pendiuc. Milionar in euro, cumatrul primarului controleaza o companie de subansamble auto si a impanzit Pitestiul cu afaceri imobiliare controversate, avizate de primaria Pitesti. In centrul orasului el construieste un imobil de birouri cu 10 etaje in dispretul reglementarilor de urbanism. La un moment dat s-a asociat in afaceri imobiliare chiar si cu primaria Pitesti. In mod natural, Badea este partener de afaceri cu boss-ul Valentin Visoiu intr-un proiect de amplasare a 10 microhidrocentrale pe Valea Argesului. Nimic nu este intamplator la Arges: afaceristi sunt legati intre ei ca ata pe ghem. Oare de unde au facut baietii acestia atatia bani? Cu siguranta primarul Pendiuc nu are habar cu cine sta la masa…

Increngaturile gruparii de la Arges nu se opresc aici: al patrulea as din echipa lui Pendiuc se numeste Liviu Patrascu, om de afaceri si el, fostul partener al aceluias Valentin Visoiu in firma Conarg. Patrascu a fost numit anul trecut presedintele Consilului de administratie al companiei de apa Pitesti. De ce un milionar in euro de anvergura lui Patrascu a decis sa lucreze pentru o companie de stat pe un salariu de nici 500 de euro pe luna ramane si acum un mister?! Compania de apa a atras finantari de circa 240 de milioane de euro pentru dezvoltarea retelei de apa si canal in Arges. Banii acestia trebuiau impartiti in mod inteligent. Patrascu este un vechi partener politic al aceluias primar Pendiuc, de pe vremea in care acesta era consilier local si facea afaceri prin firma Conarg tocmai cu primaria. Patrascu controleaza acum importante afaceri in domeniul exploatarii lemnului la Curtea de Arges. In judetul Gorj, afaceristul a reusit sa obtina prin retrocedare (de fapt a cumparat de la diversi mostenitori) 700 de hectare de padure. Afacerea a intrat in atentia procurorilor DNA, existand suspiciuni ca Patrascu a fost favorizat de judecatori: el trebuia sa primeasca o padure in defileul Jiului dar directia silvica Gorj a fost de acord sa-i retrocedeze padurile din zona Cransa si Tismana.

De fapt toti acesti afaceristi din Arges legati de primarul Pendiuc: Visoiu, Badea, Dumitru si Patrascu nu sunt straini de aceste tipuri de afaceri cu retrocedari de bunuri confiscate de regimul comunist. Aceste afaceri s-au facut in ultimii ani prin intermediul Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor- ANRP. Intamplator sau nu, in ultimii 9 ani, agentia de restituiri a fost condusa de 3 oameni politici originari din Pitesti. Unul dintre ei, PDL-istul Catalin Teodorescu, fost vicepresedinte ANRP nu se rusineaza sa se afiseze in public cu rechinii retrocedarilor din Arges, imbogatiti tocmai de agentia de restituiri. Atat deocamdata despre gruparea Arges, maine aflam reteta miraculoasa prin care statul a pierdut peste 2 miliarde de euro in afacerile Bechtel si Hidrolectrica- o lectie avansata de jaf politic…