DOSARUL ZILEI, episodul 25: Vedere din Constanţa

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

18 feb. 2014, 07:32
DOSARUL ZILEI, episodul 25: Vedere din Constanţa

În timp ce la Bucuresti guvernarea USL se prabuseste si ministerele sunt blocate, in tara baronii locali ai PSD, PNL si PDL se duc unul cate unul catre puscarie. Sistemul politic este atat de putred, incat procurorii de abia fac fata dosarelor: Mircea Cosma, baronul de la Prahova a fost retinut, Constantin Nicolescu de la Arges si-a pierdut functia de presedinte al Consiliului Judetean si urmeaza sa intre la inchisoare. Gheorghe Stefan, alias “Pinalti” de la Neamt, tremura de frica beciului. Pana si simbolul baronimii din Romania, Radu Mazare, alaturi de fratele sau politic Nicusor Constantinescu, seful judetului Constanta, au cazut distrusi de dosare. Mazare are inca trei noi cercetari penale, o condamnare iminenta la inchisoare si certitudinea ca nu va mai candida la primarie. Nicusor Constantinescu este grav bolnav, era cat pe ce sa fie arestat intr-un nou dosar, la fel cariera sa politica pare a fi incheiata. De fapt aici este si miza acestor zile! Ce se va intampla cu baronii politici? vor fi inlocuiti de alti baroni mai tineri si mai rai? Avem sanse ca sistemul politic sa se curete prin actiunile justitiei? Din pacate, semnele nu sunt deloc incurajatoare. O sa prezint astazi situatia judetului Constanta, de care aminteam mai inainte. Asadar, presat de justitie si cu sanatatea distrusa, seful judetului, Nicusor Constantinescu, a cedat deja puterea unui nou baronete local.

Se numeste Cristi Darie si este vicepresedintele Consiliului Judetean Constanta din anul 2008. Personajul este fascinant, implicat pana in gat in afaceri ciudate si asociat cu membri clanului Mazare. Este produsul de varf al sistemului politico- economic creat la Constanta. Oficial, Cristi Darie este lider al PSD, la fel de oficial este verisorul dulce al omului de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea. Aici se impune prima intrebare: cum se face ca liderul PSD Nicusor Constantinescu il avea ca om de incredere pe verisorul unui om de afaceri atat de apropiat de Traian Basescu ? Aceasta informatie explica si de ce PSD-isti de la malul marii l-au ajutat de fapt pe Traian Basescu sa castige alegerile prezidentiale din 2009. Haideti sa vedem ce afaceri invarte noul baron al Constantei.

Cristi Darie este partenerul de afaceri al familiei Babus din Constanta. Radu Babus junior este seful tineretului PSD din judet si directorul de patrimoniu al Primariei Constanta. Babus este jupanul vanzarilor si inchirierilor de spatii si terenuri in statiunea Mamaia. Toate restaurantele si spatiile comerciale importante din zona turistica stau in pixul lui. Evident, pixul lui Babus este ghidonat inca de baronul Mazare. Fireste, cei care au cumparat spatii preferentiale, cum ar fi in zona Cazinoului din Mamaia, sunt tocmai partenerii de afaceri ai lui Darie, ai lui Babus dar si ai lui Radu Mazare sau Nicusor Constantinescu. Daca nu faci parte din aceasta retea nu ai cum sa deschizi o terasa sau un restaurant in zona. Si nu ai nicio sansa sa primesti vreo semnatura de la directia de patrimoniu din Primarie. Ce este ciudat la aceasta gasca politica de la Constanta este faptul ca lucreaza la vedere, pe fata, ei sunt asociati intre ei in zeci si zeci de firme. Practic, procurorii si inspectorii agentiei de integritate pot sa-i dovedeasca foarte usor. Astfel, Cristi Darie a fost partener de afaceri cu turcul Husein Ozghen, cu Radu Babus dar si cu unii din asociatii lui Nicusor Constantinescu. La randul lui, turcul Ozghen a fost partener cu Mazare si cu acelasi Babus, dar si evident cu dl Nicusor, etc. Si povestea poate continua la nesfarsit. Desi este mult mai discret decat cuplul Mazare- Constantinescu, noul baronete Darie are si el problemele sale penale. Sotia sa este trimisa in judecata in celebrul dosar al retrocedărilor, în care este inculpat Nicuşor Constantinescu si Mazare.

Una din firmele familiei, Varianta SRL, apare in rechizitoriul procurorilor ca fiind beneficiara unor terenuri retrocedate de Mazare. Practic, primarul Constantei este acuzat ca retroceda terenurile, apoi dupa cateva zile acestea erau cumparate la preturi derizorii de partenerii sai de afaceri sau membri gruparii sale politice. Acelasi Darie mai are pe rol cateva plangeri penale, facute de unii primari din judet pentru ca le-ar fi impus sa atribuie contracte unor firme de casa ale consiliului judetean. In final un raspuns, la o intrebare: ce poate fii mai rau decat un baron local penal? Evident, urmasul acelui baron… cel care i-a deprins toate metehnele si le-a perfectionat…