DOSARUL ZILEI, episodul 30: Mircea Drăghici

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

24 feb. 2014, 07:56
DOSARUL ZILEI, episodul 30: Mircea Drăghici

Haideti sa vedem astazi cum se toarna politicienii unii pe altii la DNA! Partidele politice sunt distruse de scandaluri, coruptie si incompetenta. Criza politica din Romania este una de substanta si va dura multi ani de aici incolo. Opozitia reprezentata de PDL si de Traian Basescu nu s-a reformat. Coruptia portocalie, taierile de pensii si salarii sunt inca vii in memoria publicului. Interesant este ca o mare parte din controversatii lideri ai PDL au reusit sa scape de dosare penale, cel putin pana acum. De cealalta parte, in mod paradoxal, desi se afla la putere doar de 2 ani, PSD si PNL au mari probleme cu acuzatiile de coruptie. Scandalurile si arestarile se tin lant zi de zi, parca am fi in Italia anilor 90, atunci cand procuratura anti mafia a arestat aproape toata clasa politica din peninsula. Astazi o sa va prezint un caz clasic, in care politicienii se baga unii pe altii la puscarie, din cauza dorintei de putere si bani. Se intampla chiar in interiorul celei mai importante organizatii PSD din tara. Va spuneam zilele trecute ca la Arges baronul Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean, si-a pierdut functia in urma unui dosar al agentiei de integritate. Nicolescu era seful PSD dar se afla in relatii proaste cu celalalt baron PSD, primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc. Cei doi conduc impreuna Argesul de peste 10 ani si, cum se intampla adesea in Romania, au ajuns sa se certe. Acum, Nicolescu va trebui sa se retraga din politica, insa si-a desemnat un succesor, un om de incredere in persoana deputatului PSD Mircea Draghici. Insa si primarul Pendiuc vrea sa-si impuna un apropiat sef la PSD Arges si la Consiliul Judetean in persoana altui deputat, pe nume Catalin Radulescu, cel supranumit Berlusconi de Arges sau deputatul playboy. Evident, intre acest Radulescu si Draghici a inceput un scandal politic monstru: care dintre ei sa devina viitorul sef al judetului Arges, un nou baron local. Presa locala a relatat ca PSD-isi au inceput sa se toarne intre ei la DNA.

Deputatul Draghici este cercetat inca din 2011 intr-un dosar de coruptie alaturi de baronul Nicolescu iar deputatul Radulescu a intrat in atentia procurorilor DNA acum cateva zile, pentru combinatii facute cu o firma de asfaltare de drumuri. Radulescu a declarat ca stie cine si cum i-a pus la cale dosarul penal si ca altora trebuie sa le fie frica de ceea ce va spune el. Ambii deputati au facut afaceri pe bani publici cu primariile din judetul Arges, conduse de primari PSD. Fiind colegi de partid, fiecare stia despre celalalt ce combinatii a facut si cati bani a luat. Interesant este ca procurorii DNA Pitesti ii ancheteaza in paralel pe cei doi deputati PSD. Adica, joaca la doua capete si primesc informatii de la ambele tabere. In ziua in care procurorii au perchezitionat sediul firmei deputatului Radulescu, in celalalt dosar, al deputatului Draghici, au inceput in forta audierile de martori. Draghici este acuzat ca a determinat 26 de primari sa semneze contracte de consultanta pentru studii de fezabilitate cu o firma din Bucuresti. Coincidenta face ca societatea EPC Management SRL sa fie detinuta pana in anul 2010 chiar de deputatul Draghici. Procurorii arata ca, dupa ce primarii au platit studiile de fezabilitate firmei deputatului, au primit bani de la consiliul judetean, adica de la Nicolescu, seful lui Draghici, pentru a repara scolile din localitati. Contractele de lucrari au fost castigate de firma de constructii Zeus SA, firma care a sponsorizat campaniile electorale ale PSD. La mijloc in aceste dosare sunt dovezi evidente ale afacerilor pe bani publici facute de cei doi deputati PSD, intarite de declaratiile martorilor care au cedat si au vorbit in fata procurorilor DNA. Situatia din PSD Arges este asadar tragi comica: ambele tabere vor ajunge cel mai sigur in instanta de judecata. Se vor baga la puscarie unii pe altii din lacomie si prostie politica. Una din temele preferate ale politicienilor cand apar la televizor este sa spuna ca sunt victimele unor dosare politice. Ceea ce in majoritatea cazurilor este perfect adevarat: politicienii se torna unii pe altii la procuratura, dupa care tot ei se vaita ca intra la puscarie..