Dosarul Zilei, episodul 30: Ion Prioteasa, baronul de Dolj VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

27 feb. 2014, 07:33
Dosarul Zilei, episodul 30: Ion Prioteasa, baronul de Dolj VIDEO

Procurorii DNA au dat o lovitura de proportii in fieful PSD de la Craiova. Aici, de doi ani, PSD-istii se afla in plin razboi intern: pe de-o parte se afla clanul baronului Ion Prioteasa, presedinele consiliului judetean Dolj, de cealalta parte este echipa PSD-istilor tineri, condusi de primarita Craiovei, Olguta Vasilescu. Prioteasa a ajutat-o in 2012 pe Olguta Vasilescu sa castige primaria, dar a fost apoi executat politic si schimbat de la sefia organizatiei PSD. Prioteasa fusese timp de 8 ani baronul incontestabil din Banie. La fel ca la Craiova, in acest moment, in interiorul PSD se dau lupte crancene pentru preluarea organizatiilor judetene de catre oamenii tineri, sustinuti de premierul Victor Ponta. Tinerii vor sa scape de baronii locali, care nu vor sa lase partidul si banii publici din mana. In mod surprinzator, lupii tineri din PSD primesc ajutor tocmai din partea procurorilor anticoruptie- jumatate din baronii PSD au dosare penale.

Baronul Prioteasa a fost si el pus sub urmarire penala pentru luare de mita si abuz in serviciu. Acesta, alaturi de angajati ai consiliului judetean Dolj, ar fi trucat peste 10 licitatii in favoarea unor firme, care au castigat apoi contracte de zeci de milioane de euro. Sumele fraudate sunt uriase. Marea greseala a echipei baronului Prioteasa a fost ca s-a atins de bani europeni, licitatiile trucate facand parte din mai multe proiecte europene. Multi baroni au aflat pe propria piele ca este foarte complicat sa furi bani europeni fara sa te prinda procuratura. Dosarul DNA de la Craiova scoate la iveala o adevarata retea infractionala, bine pusa la punct, in care sunt implicati oameni de afaceri cu greutate dar si oameni din zona primariei. Una din piesele de baza ale echipei acuzate ca trucarea licitatiei este Ileana Majina, sefa biroului de fonduri europene din Consiliul judetean Dolj. Primele suspiciuni sunt legate de contractul pentru modernizarea muzeului de arta din Craiova, castigat de firma Romconstruct Bucuresti, detinuta de controversatul afacerist Vasile Turcu, fostul actionar al clubului de fotbal Dinamo. Procurorii DNA sustin negru pe alb in rechizitoriu ca Prioteasa, baronul Doljului, a primit o suma de bani de la unul din actionarii firmei, care a castigat licitatia. Insa nu se spune exact cati bani au fost dati ca mita si nici de catre cine! Valoarea contractului a fost de 4, 5 milioane de euro. Alte licitatii suspectate ca fiind reglate au fost cele pentru extinderea aeroportului din Craiova si pentru infiintarea unui centru SMURD in aeroport. Procurorii au descoperit ca firmele castigatoare sunt aceleasi in ambele proiecte: societatea de constructii Atlas SA si firma de proiectare Aedilia Proiect. Aceasta ultima companie este detinuta de un important lider PNL, pe nume Emilian Stefarta. Acest Stefarta este consilier local si arhitect, el controleaza comisia de urbanism a primariei Craiova, dar in paralel realizeaza proiectele pentru cele mai importante investitii imobiliare din judet, investitii pe care apoi el le aproba in cadrul primariei Craiova. Stefarta se afla si el in atentia procurorilor.

Un alt tun dat de echipa baronului Prioteasa este modernizarea spitalului judetean Dolj de catre firma Remex SRL, detinuta de afaceristul craiovean Costin Stefanescu. Acest Stefanescu a facut afaceri tocmai cu Adrian Majina, fiul Ilenei Majina, sefa fondurilor europene si mana dreapta a baronului Prioteasa. Aceeasi Majina este suspectata de procurori ca a perceput comisioane pentru atribuirea contractului de realizare a unui centru regional impotriva dezastrelor.

Lista banilor sifonati de la consiliul judetean este impresionanta. In vara anului 2013, scolile si spitalele din judet au fost modernizate iar lucrarile au fost castigate tot de o firma apropiata de baronul Prioteasa. Desi procurorii DNA sustin ca au probe ca baronul Doljului a luat mita, acesta inca nu a fost inca arestat. Ca si in cazul dosarului baronului de la Prahova, Mircea Cosma, procurorii strang in continuare declaratii si dovezi care sa duca la arestare. De obicei, prima data anchetatorii ii retin pe pionii mai putini importanti care, in mod previzibil, ii toarna pe adevaratii rechini din dosare. Un lucru este cat se poate de vizibil si clar in acest an: clasa politica va fi curatata cu forta de justitie – prin arestari si condamnari la inchisoare. Frica a fost intotdeauna singurul mijloc prin care poporul roman a putut fi educat de-a lungul istoriei. Cam trist, dar foarte adevarat.