DOSARUL ZILEI, episodul 32: Cum s-au turnat liberalii la DNA VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

03 mart. 2014, 07:31
DOSARUL ZILEI, episodul 32: Cum s-au turnat liberalii la DNA VIDEO

Vin vremuri grele pentru politicieni. Zi de zi vedem cum procuratura curata la varf clasa politica. Cad ministrii ca mustele! Evident, o parte din opinia publica striga ca acestea sunt dosare politice comandate de Traian Basescu. Presedintele sta probabil la Palatul Cotroceni si se amuza teribil: odata ce ai dat drumul la procurori pe urmele politicienilor, asemenea cainilor de vanatoare, nimic nu-i mai poate opri. Haosul politic va continua cu dosare grele de coruptie! A cazut zilele trecute si marele Radu Rusanu, supranumit Unchiul, asa cum va spuneam la rubrica Dosarul zilei acum cateva saptamani. Rusanu a fost retinut 24 de ore de procurorii DNA, apoi eliberat in „dosarul ASF”. Rusanu este liberal cu vechi state de plata si a fost numit anul trecut in importanta functie de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Fiscala.

Functia lui Rusanu era mai importanta decat orice post de ministru din Guvern, pentru ca gestiona o piata financiara de peste 10 miliarde de euro. Rusanu este acuzat ca a initiat o ordonanta de urgenta pentru a elimina din conducerea ASF un personaj care nu-l asculta. Adica, l-a concediat ilegal cum ar veni. Lucrurile sunt atat de complicate in acest dosar, incat nimeni nu intelege ce s-a intamplat cu aceasta autoritate de supraveghere fiscala. Iata faptele pe care noi le-am pus cap la cap si care demonstreaza ca afacerea ASF este o lupta pentru putere si bani in interiorul Partidului National Liberal. Asadar, Rusanu a initiat o ordonanta de urgenta pentru a-l elimina din functia de vicepresedinte al ASF pe un anume Daniel Tudor. Personajul cu pricina este un adevarat rechin al afacerilor cu asigurari din Romania, a condus societatile de asigurari ARDAF si RAI.

Tudor este si el apropiat al PNL: sotia sa este deputat PNL de Buzau, pe vremuri Tudor a fost nasul de cununie al fostului ministru PNL al Apararii, Teodor Atanasiu. Tudor este apropiat asadar de tabara lui Crin Antonescu din interiorul PNL. Aceasta tabara l-a impus in functia de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si apoi de vicepresedinte al ASF. O functie extrem – extrem de importanta, de care depind afaceri de miliarde de euro. In scurt timp, Daniel Tudor a intrat in conflict cu Unchiul Radu Rusanu. Greul Rusanu n-a acceptat ca Daniel Tudor sa isi faca de cap in interiorul ASF. Scandalul dintre cei doi a devenit public in interiorul PNL, Rusanu la randul lui era extrem de influent pe langa Crin Antonescu. In final, razboiul dintre liberalii Daniel Tudor si Rusanu s-a mutat la DNA. Tudor a facut plangere penala impotriva lui Rusanu, pentru ca l-a dat afara din ASF.

Metoda a fost simpla: la cererea Fondului Monetar, Rusanu a initiat o lege prin care fiecare membru ASF sa aiba 9 ani vechime in domeniul financiar bancar iar membri familiei sa nu aiba functii de demnitar (ministrii sau parlamentari). Acest Daniel Tudor nu avea echivalate studiile facute in strainatate iar sotia sa era deputat.

Pe aceste motive a fost dat afara rapid. Tudor s-a dus apoi si l-a reclamat pe Rusanu la procuratura pentru ca ar fi oferit protectie companiei de asigurari Carpatica. Procurorii au fost foarte fericiti si i-au arestat in urma plangerii pe patronul Carpatica, Ilie Carabulea, dar si pe cativa angajati ai ASF, unul fiind si protejatul lui Rusanu. Numai ca, la fel ca in proverbul „cine sapa groapa altuia, cade primul in ea”, procurorii au inceput urmarirea penala si impotriva lui Daniel Tudor, pe care l-au acuzat ca a musamalizat un raport de control, tocmai asupra activitatii companiei de asigurari Carpatica. Exact ca in filme, Daniel Tudor s-a autodenuntat la DNA, crezand ca va scapa de dosar dar nu a scapat! Procurorii insa au primit toate plangerile de la cele doua tabere, apoi i-a executat cu sange rece pe toti cei implicati in dosarul de coruptie. Scandalul ASF nu s-a oprit aici: Rusanu impreuna cu Banca Nationala a introdus in procedura speciala de administrare cea mai mare companie de asigurari din Romania – ASTRA – detinuta de Dan Adamescu, un apropiat al presedintelui Traian Basescu. ASTRA avea mari probleme cu neplata politelor de asigurare. Presedintele a iesit public apoi si a acuzat „cloaca de ASF”. In scurt timp, Rusanu a fost arestat.
Desi povestea ASF seamana cu un scenariu de film cu mafioti, din pacate ne arata adevarul trist din Romania acestor zile. Anul acesta, razboiul politic va duce tara pe marginea prapastiei.