DOSARUL ZILEI, episodul 39: Cristian Vlădescu

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

20 mart. 2014, 08:36
DOSARUL ZILEI, episodul 39: Cristian Vlădescu

Haideti sa vedem astazi cum unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai presedintelui Traian Basescu s-a ales cu un dosar care miroase foarte… penal

Mai tineti minte cum a scapat puterea din mana Traian Basescu in iarna anului 2012? Cum a pierdut de fapt guvernarea? Simplu: oamenii au iesit in strada dupa un scandal public la televizor unde Basescu l-a acuzat pe medicul Raed Arafat ca se opune privatizarii sistemului de sanatate pentru ca are interese personale. Mai exact, Arafat se opunea privatizarii sistemului de urgenta SMURD pe care el il crease. Sistemul SMURD functioneaza excelent si acum in comparatie cu sistemul nostru de sanatate. Si atunci cine voia de fapt sa privatizeze SMURD-ul, care functiona foarte bine la stat? Basescu? Putin probabil! Ideea privatizarii SMURD a venit din partea a doi consilieri veseli ai presedintelui Basescu: domnii doctori Cristian Vladescu si Virgil Paunescu. Cei doi consilieri se aflau in dusmanie cu doctorul Arafat, din motive pe care usor le putem deduce. Doctorii Vladescu si Paunescu sunt de fapt autorii morali ai pierderii puterii lui Basescu, ei sunt cei care au facut reforma in sanatate pe vremea guvernarii Boc si cei care i-au bagat in cap presedintelui ca doctorul Arafat are interese personale in sistemul de urgenta SMURD. Creierul privatizarii sistemului de sanatate in guvernarea PDL a fost de fapt Cristian Vladescu, cel care ocupa importanta functie de sef al Scolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar. Acesta scoala nationala controla de fapt toate spitalele din Romania. In mod paradoxal, chiar si acum, dupa doi ani de guvernare USL, Vladescu, fostul sfatuitor al lui Basescu, este in continuare seful scolii nationale din subordinea Ministerului Sanatatii.

Insa „scorpionul politic” Traian Basescu a aflat cine l-a implicat de fapt in scandalul cu Raed Arafat. Total intamplator, fostul sau apropiat Vladescu s-a trezit cu un dosar aproape penal de toata frumusetea. Zilele trecute, Agentia Nationala de Integritate a descoperit ca doctorul Vladescu a sifonat peste 50 de mii de euro din bani europeni. Cat timp era seful scolii nationale de sanatate, Vladescu a semnat un contract de finanţare, având ca obiect un proiect european pentru sprijinirea asistentei medicale comunitare. Banii veneau de la Ministerul Muncii prin programul POSDRU. Dupa ce a semnat contractul in numele scolii de sanatate publica, doctorul Vladescu s-a gandit ca merita si el o parte din banii europeni. Astfel ca Vladescu a comis o prostie de zile mari. S-a angajat el pe el, pe persoana fizica, in pozitia de manager al proiectului european, in baza unei conventii civile. Pentru serviciile sale, medicul s-a platit singur cu peste 50 de mii de euro, intre anii 2009 si 2012. Inspectorii agentiei de integritate si-au facut cruce in fata situatiei si au facut o plangere penala impotriva fostului consilier al lui Basescu, pentru infractiunea de conflict de interese.

Cazul lui Vladescu este de-a dreptul halucinant. Asta, pentru ca in timpul guvernarii PDL Vladescu a fost un adevarat baron al sistemului de sanatate: avea bani grei pe mana si putere aproape nelimitata in sistem. Si totusi s-a lacomit sa sifoneze 50 de mii de euro! Vladescu a fost in 2005 si 2006, in timpul guvernarii Aliantei DA, secretar de stat in ministerul Sanatatii si presedintele importantei Case Nationale de Sanatate, apoi direct consilier al presedintelui Traian Basescu. Ca sa ne imaginam influenta in sanatate al lui Vladescu, este suficient sa stim ca, in 2010, Vladescu impreuna cu Lucian Duta, un alt apropiat al presedintelui Basescu, controlau direct Casa Nationala de Sanatate, care avea un buget de peste 4 miliarde de euro. Vladescu aparea apoi ca sef al Scolii Nationale de Sanatate, institutie creata special pentru el dar si ca profesor la facultatile de medicia de la Timisoara si Bucuresti. Tot Vladescu aparea in diverse comitete de lucru ale ministerului Sanatatii, unde isi exercita influenta ca apropiat al lui Basescu

Pe final, lectiile politice de azi sunt simple: Unu: Basescu isi plateste intotdeauna politele si doi: lacomia si puterea pot fi fatale..