Dosarul Zilei, episodul 40: Aurelia Cristea

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

24 mart. 2014, 07:40
Dosarul Zilei, episodul 40: Aurelia Cristea

Dupa cativa ani buni, clujenii au din nou un ministru in Guvern. Asta fara sa-l luam in calcul pe celebrul Ioan Rus, fost ministru de Interne in doua mandate, ultima data acesta plecand din functie dupa scandalul demiterii lui Traian Basescu din 2012. Ioan Rus nu mai vrea sa fie ministru, sta pe tusa la Cluj, unde partenerii sai de afaceri se imbogatesc pe zi ce trece in frumoasa guvernare PSD. Ca asa este regula cand esti la putere. Ceva – ceva tot face Ioan Rus! Impreuna cu strategul Vasile Dancu, fost si el ministru PSD, au impus-o in scaunul de ministru pe o anume doamna Aurelia Cristea. Clujeanca este noul ministru pentru Dialog Social, o functie neinsemnata in Guvern, care poate fi insa o trambulina pentru o viitoare cariera politica. Rus si Dancu vor sa o ajute pe doamna Cristea sa ajunga tocmai primar al Clujului in 2016, in locul lui Emil Boc. Doamna Aurelia are insa un trecut agitat, desprins parca din filmele americane. A plecat de jos, foarte de jos, de la tejgheaua de vanzatoare dintr-un magazin alimentar. Povestea doamnei ministru incepe in micul oras Huedin, la cooperativa de consum Alianta, apoi la societate de “curatenie” Nufarul. Presa din Cluj o alinta pe Aurelia Cristea cu numele de “aprozareasa”. Se angajeaza apoi la diverse firme de asigurari si se implica in politica. Intre timp, a devenit extrem de bogata din afaceri neclare cu asigurari. Iubitul ei oficial este fostul sef al Politiei Cluj, un apropiat al aceluiasi Ioan Rus. Ca orice politician care se respecta, doamna Cristea si-a imbunatatit din pix CV-ul profesional inventandu-si o cariera de profesor universitar, care nu exista in realitate. Presa clujeana a descoperit ca Aurelia Cristea si-a trecut în CV calitatea de profesor asociat al universităţii BB din Cluj.

Oficialii universitatii au facut-o de rusine pe doamna ministru, precizand ca nu apare pe statul de plata al universitatii, deci nu este profesor asociat. Cristea era de fapt doctoranda la UBB si a tinut seminarii neplatite in numele unui profesor care ii indruma teza de doctorat in domeniul securitatii. Pana sa ajunga “profesoara”, Aurelia Cristea si-a construit un sistem de relatii si pile politice extrem de eficient, atat la Cluj cat si la Bucuresti. Cristea si-a facut un renume din faptul care are intrari si informatii la cel mai mare nivel in domeniul asigurarilor din Romania. Fiicele sale sunt asociate intr-o firma cu presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan. Iubitul sau oficial, Teodor Pop Puscas, fostul sef al Politiei Cluj, a fost si el lider important al PSD Cluj, dar acum se ocupa de afaceri in domeniul pazei si protectiei. Puscas era pe vremea guvernarii Nastase un locotenent fidel al ministrului Ioan Rus. Puscas a facut si el afaceri in domeniul asigurarilor, la fel ca si iubita sa. Intamplator sau nu, Ioan Rus detine si el o companie de asigurari.

In 2006, Aurelia Cristea aparea ca administrator al companiei de brokeraj in asigurari ASICONS Cluj. Asta desi Cristea era deja membru in conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, fiind nominalizata aici din partea PSD. Pentru a scapa de incompatibilitate, Cristea si-a cedat pe hartie firma de asigurari fiicelor sale. Aici, de la comisia de asigurari, Aurelia Cristea incepe sa tinteasca sus de tot, ea se imprieteneste cu controversatul Daniel Tudor, cel care este acum cercetat in dosarul de coruptie de la ASF. In acest dosar exista inregistrari ale convorbirilor telefonice dintre actuala ministra pentru Dialog Social si Daniel Tudor pe tema afacerilor din asigurari. Timp de 4 ani, Aurelia Cristea trage sforile in domeniul asigurarilor, alaturi de Daniel Tudor si de Angela Toncescu, o alta doamna fatala a asigurarilor din Romania. In final, Aurelia Cristea ajunge deputat PSD in 2012 si preia neoficial conducerea organizatiei PSD din Cluj, fiind in acest moment sefa informala a pesedistilor clujeni. Bineinteles, seful cel mare a ramas tot Ioan Rus. Acum, fara nicio urma de misoginism, povestea doamnei de la Cluj este mult mai complicata decat poate fi spusa la televizor, din motive evidente. Si din lipsa de probe materiale. O sa va citez doar un fragment relevant (pentru doamne mai ales) dintr-un mesaj al ministrei Aurelia Cristea, ea zice asa: nu consider ca datorez nimanui o justificare legata de cum a decurs viata mea, singurele care au dreptul sa ma judece sunt fiicele mele, care au fost crescute de o mama singura. Evident, o mama singura este indreptatita sa faca orice pentru a-si creste fiicele. Insa cand ajungi ditamai ministru, adica ii reprezinti pe toti romanii, nu te poti ascunde dupa fustele copiilor, indiferent de cat de grea ti-a fost viata..