DOSARUL ZILEI, episodul 42: Michael Muresan

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

26 mart. 2014, 07:32
DOSARUL ZILEI, episodul 42: Michael Muresan

Astazi va prezint o poveste despre o spaga de 1 milion de euro, in care sunt implicati politicieni si demnitari cu greutate de la Bucuresti. Daca ati observat, in ultimele luni, valoarea spagilor date in Romania a crescut fulminant. Spagarii adevarati nu se mai multumesc cu firmituri, semn ca, intradevar, a existat o crestere economica sub guvernarea USL. Povestea de azi incepe la Satu Mare, acolo unde un afacerist imobiliar, cunoscut pentru tepele date, se pregatea acum doi ani sa dea marea sa lovitura. Numele sau este Michael Muresan iar porecla lui in lumea samsarilor este POWER. Samsarul Muresan “Power” a cumparat in 2011 drepturile de retrocedare pentru un teren de 2 hectare din centrul orasului Satu Mare. O anume familie Kindris mostenise dreptul asupra acestui teren, care fusese confiscat de comunisti. Pe acel teren s-au construit de-a lungul timpului locuinte si un centru comercial, deci nu putea fi retrocedat in natura. Samasarul Muresan zis Power a platit 100 de mii de euro familiei Kindris pentru acest teren. Ca prin minune, in mai anul trecut, samsarul incaseaza dintr-o lovitura nu mai putin de 5, 2 milioane de euro drept despagubiri pentru teren, de la autoritatea pentru restituirea proprietatilor. Dupa ce incaseaza suma fabuloasa, incepe sa scoata banii cash din banca si sa-i duca inafara tarii. Pe fir intra procurorii, care il suspecteaza de spalare de bani. Era doar inceputul unui mega dosar de coruptie. Cum a fost posibil sa incaseze 5, 2 milioane de euro pentru un teren la Satu Mare? Prin coruptie la nivel inalt!

Zilele trecute, dupa 1 an de la incasarea banilor, samsarul Muresan a fost arestat de procurorii DNA alaturi de un anume Catalin Dumitru, care ocupase functia de vicepresedinte al autoritatii pentru restituirea proprietatilor. Acest Dumitru ar fi incasat o spaga record de 1 milion de euro de la afaceristul din Satu Mare, pentru a plati despagubirile de 5, 2 milioane de euro. Cum au reusit procurorii sa-i prinda? Detaliile acestui dosar sunt extrem de interesante. Cum spuneam, procurorii au observat ca samsarul de la Satu Mare a scos sume imense de bani din banca imediat dupa ce a incasat banii de la ANRP. Apoi, acelasi samsar a inceput sa cumpere in Satu Mare mai multe imobile si masini de lux. Cand i-au perchezitionat casa, procurorii au descoperit o serie de inregistrari facute de Muresan cand negocia spaga cu functionari din cadrul ANRP de la Bucuresti.

Samsarul voia sa se asigure ca nu va fi pacalit de sefii din ANRP si i-a inregistrat cu tehnica de ascultare. Aceste inregistrari i-au condus pe procurori la numele lui Catalin Dumitru. Acesta a fost numit vicepresedinte al ANRP din partea Partidului Conservator si este de profesie avocat. Dumitru a luat spaga de 1 milion de euro prin intermediul fiului sau. Pentru a masca banii primiti ca spaga, vicepresedintele de la ANRP a incheiat mai multe contracte de imprumut. Cu banii luati drept spaga politicianul a cumparat pe numele fiilor sai mai multe masini de lux si imobile. O alta spaga de 500 de mii de euro a fost luata si de un anume Daniel Bran, fost consilier al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, presedintele Partidului Conservator. Acest Bran, consilierul ministrului Constantin, i-a facut legatura samsarului Muresan cu vicepresedintele Catalin Dumitru de la ANRP.

Dosarul de la Satu Mare are asadar legatura cu personaje din conducerea partidului conservator. Insa dosarul mitei de 1 milion de euro este doar la inceput, deoarece samsarul Muresan ar fi facut inregistrari si cu alti functionari si demnitari, sefi din Primaria Satu Mare, politicieni locali si de la Bucuresti, care l-au ajutat in dosarul de retrocedare. In inregistrari ar aparea si numele unor judecatori de la Satu Mare dar si de la judecatoria Sectorului 2 din Bucuresti, care au dat sentinte favorabile in aceasta mega afacere de coruptie. Fireste, va conta si declaratia samsarului Muresan, aflat acum in puscarie la Oradea. Daca samsarul va vorbi cu procurorii, cel putin doi ministri nu vor mai dormi bine noaptea de acum incolo… sau cine stie, vor fi arestati si ei.