DOSARUL ZILEI, episodul 45: Emilian Frâncu

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

01 apr. 2014, 06:46
DOSARUL ZILEI, episodul 45: Emilian Frâncu

Un cantec popular amuzant spune asa: “moara macina faina si morarul toarna-n cos, morarita cantareste si da boabe la cocos”. Cam asa se intampla cu politicienii condamnati la puscarie. Morarul- adica procurorul de la DNA macina, alaturi de SRI, apoi morarita- adica judecatorul te trimite la cocos, adica la inchisoare. Iar moara macina zilele acestea, la capacitate maxima, destinele politicienilor.

Astfel, cea mai proaspata condamnare merge la Partidul Liberal. Dupa 1 an de zile de procese, primarul de Ramnicu Valcea, Emilian Francu, a fost condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu executare. Liberalul a fost prins in flagrant cand negocia spaga de 10 mii de euro pe care a incasat-o apoi printr-un intermediar. Cazul lui Francu este spectaculos, deoarece a fost povestit cu lux de amanunt tocmai de unul dintre denuntatorii de la DNA. Dosarul acestuia este o lectie despre coruptia din interiorul primariilor din Romania, unde nu exista contract sau licitatie importanta care sa nu fie vamuita. Haideti sa vedem cum se ia spaga in Romania. Povestea incepe asa: in iunie 2012, USL era pe val, astfel ca la Ramnicu Valcea liberalul Emilian Francu a iesit primar fara emotii.

Francu era presedintele PNL Valcea, prietenul lui Crin Antonescu de pe vremea Aliantei Civice si fusese deputat intre anii 2004 si 2012. Francu controla din umbra si o televiziune locala. Imediat dupa ce liberalul a ajuns primar, o firma de arhitectura din Bucuresti a castigat un contract de proiectare pentru amenajarea spatiilor din centrul orasului. Valoarea contractului era de 180 de mii de euro. Cand arhitectii au mers sa-l cunoasca pe noul primar de la Ramnicu Valcea, acesta le-a spus ca trebuie sa vorbeasca cu un amic de-al sau despre contract. Amicul lui Francu le-a explicat arhitectilor cum sta treaba: acestia ar fi trebuit sa se implice in falsificarea unei licitatii pentru lucrarile de constructie ce urmau a fi realizate in oras. Adica, arhitectii au facut proiectul iar firma de constructii care realiza efectiv lucrarile ar fi trebuit sa apartina primarului Francu. Arhitectii au refuzat. Apoi a urmat o adevarata vanatoare: primarul Francu a inceput sa dea telefoane insistent si le-a explicat acestora ca el este cel care le plateste facturile din contract si ca trebuie sa dea o spaga de 10 la suta, altfel nu-si mai vad banii. Evident, banii de la primaria Ramnicu Valcea intarziau sa vina, pentru ca spaga nu era livrata. Primarul le-a explicat arhitectilor ca va fii generos, astfel ca a marit valoarea contractului la 200 de mii de euro, iar diferenta de 20 de mii de euro trebuia sa-i fie data lui direct. Arhitectii s-au dus in final la DNA, unde au facut un denunt. In aprilie 2013, primarul a fost filmat si inregistrat intr-un hotel din Bucuresti, cum a negociat personal modul de plata al spagii. O prima transa de 10 mii de euro a fost dusa la sediul televiziunii locale din Ramnicu Valcea, controlata de primarul Francu. In acel moment, primarul si directorul televiziunii au fost arestati. Din acest moment, dosarul de la Valcea ia o intorsatura halucinanta.

Dupa cateva luni, primarul Francu este condamnat de Tribunalul Bucuresti la 4 ani de inchisoare, cu suspendare insa. Este eliberat din arest si merge direct la primarie unde isi reia activitatea. Apoi, ii suna pe arhitectii care i-au dat spaga si le explica ca puterea este la el, pentru ca a ramas in continuare primar. Interesant este ca, desi a fost prins in flagrant, judecatoarea care l-a eliberat initial pe primarul Francu avea sotul condamnat tot pentru coruptie, tot in urma unui dosar DNA. In final, Curtea de Apel Bucuresti l-a executat, primarul liberal de la Valcea fiind condamnat zilele trecute la inchisoare cu executare. La prima vedere, cazul lui Emilian Francu este unul banal. La cata spaga se da si se ia in Romania, primarul face puscarie pentru 10 mii de euro. Becali de exemplu, face tot 4 ani, pentru o hotie de milioane de euro. Interesant este altceva: desi aproape zilnic in Romania ultimilor ani procurorii aresteaza politicieni pe capete, acestia nu vor sa se linisteasca. Primari, sefi de judete, parlmentari, toti sunt in general putred de bogati dar nu vor sa se opreasca din furat. Pot trage o singura concluzie: fie sunt toti prosti, fie sunt atat de lacomi, incat le-a disparut simtul de autoconservare…