DOSARUL ZILEI, episodul 46: RODIPET

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

02 apr. 2014, 06:58
DOSARUL ZILEI, episodul 46: RODIPET

In fiecare seara politicienii vin la televizor si se plang ca inca este criza. De aceea nu aveam autostrazi, spitale sau locuri de munca. Politicienii mai spun ca exista evaziune fiscala de peste 30 de miliarde de euro in fiecare an. Economia neagra duduie. Adica, romanii nu platesc taxe si impozite, suntem un popor de hoti, iar Guvernele nu au avut de ales si au imprumutat bani de la FMI pentru a plati pensiile si salariile. O fii asa sau Statul e impotent in lupta cu adevaratii hotii care devalizeaza bugetul?

Am in mana un dosar de evaziune fiscala care contine un teapa de circa 35 de milioane de euro. Este dosarul RODIPET, al fostei companii de stat care se ocupa cu distributia de presa si publicatii in Romania. In aceasta poza, foarte fericit dupa cum vedeti, se afla vinovatul de serviciu din acest dosar, dovedit partial de procurori. Este cetateanul libanez Hasan Awdi. Ia ghiciti unde afla preacinstitul om de afaceri Awdi, cel care a primit prin privatizare de la statul roman compania RODIPET? Awdi se afla bine mersi in Liban, tara sa de bastina. De acolo mai da telefoane si se ocupa de afacerea RODIPET, care se afla in faliment. Awdi este fugit din tara de aproape 5 ani si nimeni nu este interesat sa-l aduca in fata justitiei sau sa incerce sa recupereze tepele date statului. Recent, libanezaul Awdi a fost condamnat alaturi de fratele sau Mehdi la 10 ani de inchisoare de Tribunalul Bucuresti in afacerea CFR Mesagerie, o alta companie de stat privatizata de familia libanezului. Mehdi, fratele lui Hasan Awdi, nu a reusit sa fuga din Romania si a ramas sa plateasca oalele sparte ale acestuia. De fapt, ce s-a intamplat? Intotdeauna avem impresia ca marile tunuri financiare sunt foarte complicate. Istoria jafului companiei Rodipet explica foarte simplu modalitatea de furt folosita in Romania in sute de cazuri. Initial, Awdi a privatizat Rodipet de la autoritatea de privatizare in timpul guvernului PSD- Nastase. Compania era pe profit si, mai important, pentru ca vindea cu amanuntul carti, ziare si reviste avea foarte multi bani lichizi, zeci de milioane de lei incasati zilnic. Apoi, Rodipet mai avea mii de spatii in toata tara si terenuri. Nu mai discutam cum a fost privatizata acesta companie in favoarea unui om de afaceri cat se poate de dubios si cati ani de inchisoare ar trebui sa faca vinovatii. Dupa privatizare, clanul de libanzei Awdi a schimbat numele companiei in Network Press Concept si a mutat activitatea reala pe alte companii pe care le controla. Pe fosta firma Rodipet au pastrat doar angajatii, circa 3500 de oameni. Ca sa ne face o idee, acum, la fosta Rodipet, aflata in faliment, mai sunt angajate doar 10 persoane.

Statul Roman, adica Fiscul, s-a trezit de abia in anul 2010. Atunci, a constatat ca fosta Rodipet nu platise TVA de circa 51 de milioane de lei (peste 10 milioane de euro) si ca societatea fusese capusata prin inventarea unor cheltuieli fictive in valoare de alte 100 de milioane de lei (circa 25 de milioane de euro). Practic, oamenii de paie numiti de Awdi la conducerea fostei Rodipet scoteau bani din firma si ii plasau in conturile altor societati, controlate tot de clanul Awdi. Dupa ce au topit toti banii din conturi si din incasari zilnice, au trecut la jefuirea terenurilor si a miilor de spatiilor comerciale detinute de fosta firma de stat. Povestea este atat de complicata aici incat procurorii si-au prins urechile in tranzactii si documente. Datele oficiale ale Fiscului arata ca jaful la Rodipet a inceput in anul 2005. A trebuit sa treca 5 ani pentru ca cineva sa controleze neregulile. Apoi, au mai trecut 4 ani pana sa se ajunga la o condamnare in Justitie a clanului Awdi, chiar daca pe alta afacere dubioasa – cea de la compania CFR Mesagerie. Odata cu distrugerea companiei Rodipet a fost distrusa si presa scrisa din Romania. In acest moment, publicatiile nu mai pot fi vandute la taraba chiar daca ar mai vrea cineva sa le citeasca. O industrie intreaga cu zeci de mii de angajati a disparut. Fireste, politicienii care apar la televizor nu au nicio vina. Awdi, dupa cum declara acum cativa ani, nu a dat spaga politicienilor, a fost doar o victima a sistemului. O victima putred de bogata acum. Poate ca la scara furtului din Romania, 35 de milioane de euro este un mizilic. Daca aduni acest mizilic cu alte mii de hotii ne dam seama ce am trait in ultimii ani. Ca sa nu uitam hotia acestor ani, in fiecare saptamana o sa va prezentam cate un astfel de dosar…. de capa si spaga…