Dosarul Zilei, episodul 48: Adrian Duicu, baronul de Mehedinţi

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

07 apr. 2014, 06:37
Dosarul Zilei, episodul 48: Adrian Duicu, baronul de Mehedinţi

Operatiunea „mainile curate in politica” continua in forta. Traian Basescu calca victorios pe cadavrele politice ale baronilor PSD. Asa cum va spuneam, nu trece o saptamana fara ca procuratura sa mai dea o lovitura de proportii. Peste 20 de baroni politici sunt agatati in acest moment in diverse dosare si procese. A venit timpul ca DNA si SRI sa-l execute in sfarsit si pe baronul de Mehedinti, Adrian Duicu. Desi este doar de doi ani presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, numele lui Duicu fusese vehiculat in numersoase scandaluri de coruptie si afaceri controversate. Acuzatiile care i se aduc acum sunt numeroase. Practic, Duicu este suspectat ca impreuna cu Stefan Ponea, seful Inspectoratului Judetean de Politie, au transformat Mehedintiul intr-o feuda proprie: au facut afaceri cu statul, au concesionat terenuri, au facut angajari pe pile in diverse institutii publice, au fortat oameni de afaceri sa faca contracte de sponsorizare. Toate faptele sunt parca desprinse din filmele cu mafioti. Procurorii DNA au luat cu asalt, la propriu, judetul Mehedinti si au perchezitionat sediul Consiliului Judetean, casa baronului Duicu, hotelul Palace – detinut de familia acestuia – dar si sediul Politiei si locuinta sefului politiei. Dosarul este unul extrem de complex si vizeaza toata increngatura de relatii si afaceri din judet. In vizorul procurorilor au intrat si oamenii de incredere ai baronului Duicu, prin care acesta controla judetul. Un astfel de locotenent este si Constantin Popescu, presedintele PSD din localitatea Orsova. Duicu este nasul de cununie al fiului lui Popescu. Popescu junior este seful directiei de protectie sociale din CJ Mehedinti. O piesa importanta din dosarul de coruptie este si Doina Boruga, sefa spitalului din Turnu Severin. Boruga a condus si Casa de Asigurari de Sanatate Mehedinti, in perioada in care Adrian Duicu facea afaceri cu institutia.

Duicu s-a imbogatit dupa ce, in calitate de consilier judetean PSD, a reusit sa instaleze un aparat RMN in incinta spitalului judetean. Toate analizele si radiografiile bolnavilor se faceau la cabinetul sau medical. Doina Boruga era cea care ii deconta de la casa de sanatate analizele firmei detinute de baron, in valoare de sute de mii de euro. Aceasta afacere sta de fapt la baza dosarului sau de coruptie. Baronul a fost investigat pe aceasta afacere si de agentia de integritate, care l-a declarat incompatibil. Practic, daca va scapa de puscarie, lucru putin probabil, Duicu nu va scapa de dosarul de incompatibilitate. In ambele variante, isi va pierde functia de presedinte al consiliului judetean. Un alt element important din dosar este legat de judecatoarea Adina Ponea, sora sefului Politiei Mehedinti, care este presedinte al Sectiei de Contencios Administrativ de la Curtea de Apel Craiova dar si de procurorul Elisabeta Ponea, sotia comisarului-sef Ponea. Cele doua magistrate sunt suspectate ca au protejat reteaua de coruptie a baronului Duicu din Mehedinti. Presa locala din Craiova a relatat ca baronul Duicu a reusit sa castige in mod ciudat procesul cu agentia de integritate, tocmai la Curtea de Apel Craiova.

In atentia anchetatorilor au intrat si contractele de asfaltari in valoare de zeci de milioane de euro din judet, obtinute de afaceristul Constantin Izvoranu, un personaj arestat pentru evaziune fiscala. Un alt afacerist, Sorinel Duducea patronul companiei Vita Via Constructii, arestat si el pentru evaziune fiscala, a castigat de la Consiliul Judetean Mehedinti contractele de deszapezire. Ramificatiile acestui dosar duc practic in toate institutiile importante din judet.

Ceea ce se intampla la Mehedinti nu este un caz iesit din comun. In fiecare judet controlat de baroni politici s-au creat adevarate retele de coruptie. Administratia locala din Romania este paralizata de baroni si folosita pentru a produce bani si avantaje in favoarea camarilei politice care o conduce. Ceea ce se intampla acum in Romania este fara precedent: judecatorii si procurorii, alaturi de serviciile de informatii, se lupta pe fata cu clasa politica. Cine va castiga din acest razboi va guverna tara 10 ani de acum incolo.