Dosarul Zilei, episodul 49: Sorin Blejnar

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro. 

08 apr. 2014, 07:34
Dosarul Zilei, episodul 49: Sorin Blejnar

Acest dosar este dedicat tuturor baronilor locali din tara, in special celor de la PSD, care sunt umflati zilnic de procurorii DNA. Problema acestor baroni este un simpla: fura ca prostii si sunt prinsi foarte usor de baietii de la SRI si DNA. Ei trebuie sa se specializeze altfel vor fi nimiciti. Dupa 24 de ani de hotie generalizata, clasa politica romaneasca nu a invatat inca arta superioara a furtului. O sa va prezint astazi niste baieti destepti, specializati in jefuirea bugetului de stat. Avem si astfel de specimene. Dupa cum stiti, pana in mai 2012, marele jupan al circuitelor financiare din Romania nu era nici premierul Boc, nici ministrii sai de Finante, nici macar Traian Basescu. Seful cel mare se numea Sorin Blejnar, un baiat de la Arad, crescut la scoala Garzii Financiare din Bucuresti. Sorinache a fost ceea ce se cheama in limbajul serviciilor de informatii un protejat al sistemului.

Daca presedintele Traian Basescu voia sa afle informatii despre datoriile si problemele financiare ale unei companii, il suna pe Blejnar. Daca presedintele voia sa faca o intelegere intre compania petroliera Rompetrol si statul roman, apela tot la Sorinache Blejnar. Toti greii PDL apelau la cel supranumit “regina”, fie ca trebuiau numiti oameni in sistemul vamal, fie la Garda sau la ANAF. Cand spui Blejnar, numesti de fapt o platforma de relatii politice si de afaceri fenomenale, care duc spre judetul Arad, acolo de unde provin oameni puternici ai serviciilor de informatii. Ei bine, Blejnar stia o regula de aur a combinatiilor politice, pe care baietii de la PSD si PNL nu o cunosc. Motiv pentru care intra la puscarie ca papagalii, pe banda rulanta. Regula de aur este: combinatiile le faci printr-un singur om. Un singur om de incredere, care rezolva problemele speciale. In cazul lui Blejnar omul sau de incredere se numea Codrut Marta. Acest Marta, pentru cei care au avut onoarea sa-l viziteze pe Blejnar la birou, statea in antecamera presedintelui ANAF. Un baiat grasut si jovial. Cand ieseai de la Blejnar din birou, Codrut te prelua la discutie. Cu el stabileai detaliile tehnice ale combinatiei pe care trebuia sa o faci. Procurorii DNA se chinuie, la propriu, sa inteleaga sistemul coruptiei, gandit si pus in practica de acest Codrut Marta si de asociatii sai. El este disparut de aproape 2 ani. Parca l-a inghit pamantul. Procurorii investigheaza inclusiv scenariul in care Marta sa fi fost asasinat. Recent, oficialii FBI din Statele Unite au prins un fir al marelui dosar de coruptie, in care sunt implicati Codrut Marta si mai multi oameni de afaceri romani, care se ocupau de comertul cu petrol. In casa lui Marta procurorii au gasit actele unor companii offshore infiintate de seful de cabinet al lui Blejnar.

Companiile se numesc Corallys Investments si Mainard Investmets si au fost inregistrate in Insulele Virgine Britanice. Aceste companii au fost descoperite apoi de FBI pe teritoriul Statelor Unite, unde erau administrate de afaceristul cu petrol Radu Nemes, prietenul lui Marta. Nemes a transferat peste 35 de milioane de euro din Romania in conturile acestor firme, folosind banci din Dubai. Banii furati sunt insa mai multi: peste 50 de milioane de euro. FBI l-a arestat pe Nemes si pe sotia acestuia, care erau si ei fugiti din Romania, inca din 2012. In America, sotii Nemes pozau in prosperi oameni de afaceri, aveau vile si iahturi, masini de lux si o retea de restaurante. Daca acest pion Nemes va vorbi, clasa politica de la Bucuresti va sari la propriu in aer. Legatura dintre el si Codrut Marta este dovedita. Tot Nemes a fost folosit de reteaua Marta, in anii 2011 si 2012, in rolul de finantator al televiziunii Realitatea TV, controlata de afaceristul Elan Schwartenberg. Din banii furati de Nemes, circa 13 milioane de dolari ascunsi in Dubai au fost folositi pentru ca Schwartenberg sa finanteze postul de televiziune. La fel ca prietenii sai de pahar, Elan a fugit, el sta ascuns in Israel, de unde nu poate fi se pare extradat de serviciile noastre de informatii. Aici trebuie sa facem o precizare, tot pentru baronii locali ai PSD care nu stiu sa fure. O alta regula a furatului in Romania spune ca din banii furati trebuie sa-ti platesti scaparea: trebuie sa investesti in sistemul de putere, ai nevoie de televiziuni si oameni care sa te protejeze.

De aici si interesul retelei Marta de a controla Realitatea TV. In final, o ultima informatie. Oare de ce a cazut reteaua Marta- Blejnar daca tot era atat de puternica? Cine l-a schimbat pe Blejnar din functie? Tocmai Mihai Razvan Ungureanu, primul ministrul venit de la sefia serviciului de informatii externe. Ce s-a intamplat apoi cu Ungureanu? A fost dat jos repede din functie… semn ca banii retelei Marta- Blejnar au ajuns unde trebuia. O sa vedem in curand, in aceste luni de razboi politic, cine a incasat milioanele reginei de la ANAF…Un indiciu, este vorba de o alta regina, una blonda…