Dosarul Zilei, episodul 51: Gheorghe Falcă, legături primejdioase cu Georgică Cornu VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

10 apr. 2014, 08:33
Dosarul Zilei, episodul 51: Gheorghe Falcă, legături primejdioase cu Georgică Cornu VIDEO

Astazi o sa discutam despre bogatie, politica si afaceri cu statul. Dar mai ales o sa discutam despre cum functioneaza justitia din Romania, in functie de partidul din care faci parte si, de ce nu, in functie de noroc. Mergem la Arad, in fieful baronul Gheorghe Falca, primarul orasului de 10 ani. Falca este, mai nou, simpatizant al noului partid Miscarea Populara. Deci s-a (re) convertit la religia politica numita basism. Deci nu prea are probleme cu legea. Am sa va prezint pentru inceput doua frumoase vile din orasul Arad, situate pe malul raului Mures. Cele doua proprietati sunt aproape identice, sunt contruite in sistem duplex, si au aceleasi tip de finisaje. Frumoasele proprietati erau estimate in 2012 la 800 de mii de euro bucata.

Locatia este deosebita, in cel mai nou si luxos cartier al Aradului. Fiecare vila are 500 de metri patrati si este compusă din subsol, parter, etaj şi mansardă, având opt camere. Proprietarii sunt oameni putrezi de bogati. Un politician si un om de afaceri care face afaceri, indirect, ce sa vezi, cu domnul politician. Una din vile apartine familiei baronului Ghita Falca, primarul Aradului, cealalta a apartinut lui Florin Pasca, supranumit regele asfaltului din Arad. Practic, cele doua vile au o singura intrare si au fost construite in acelasi timp. Evident, primarul Falca si afaceristul Pasca au fost prieteni multi ani pana sa-si ridice vilele unul langa altul. Dar prietenia nu este singurul lucru care ii leaga. La mijloc sunt contracte de constructii de zeci de milioane de euro dar si numele altui om de afaceri controversat: Georgica Cornu, adevaratul rege al asfaltului din Vestul tarii. Pe Cornu il cunoastem din imaginile recente, cand a fost saltat de procurori pentru acuzatii de evaziune fiscala. Cornu este suspectat ca a sifonat circa 13 milioane de euro folosindu-se de firmele tiganilor de la Strehaia. Cornu platea facturi false catre firmele tiganilor apoi banii erau scosi la sacosa din banci. In mod ciudat, spre deosebire de alti evazionisti, Cornu scapa de arestul preventiv. Cornu nu este un simplu patron de firma de constructii, el este inventia politica a grupului PDL Arad. In guvernarea portocalie, grupul PDL Arad taia si spanzura: aveau ministru de Interne in persoana lui Traian Igas si multi, multi oameni in Guvern. In acea perioada au fost derulate ample investitii in infrastructura judetului Arad. Majoritatea contractelor au fost castigate de Georgica Cornu, fie direct, fie in asociere. Reprezentantul lui Cornu in judetul Arad in relatia cu Primaria si Consiliul Judetean, de unde veneau grosul banilor, era acest afacerist Florin Pasca, vecinul si prietenul primarului Falca. Evident, combinatiile de afaceri pe filiera Cornu- Pasca- Falca au ajuns sa fie cunoscute de tot Aradul. In final, in martie 2012, procurorii DNA si-au facut curaj si au descins la Primaria Arad, de unde au ridicat contractele firmei lui Georgica Cornu.

In vizorul anchetatorilor se afla contractul de reabilitare a retelei de apa si canal din orasul Arad. Apoi, dupa acest episod, s-a asternut tacerea pe subiect. Primarul Falca nu pare a avea probleme penale. Acum, daca folosim logica simpla si informatiile publice, afaceristul Cornu facea evaziune fiscala tocmai cu banii incasati de la Primaria si Consiliul Judetean Arad. De exemplu, Cornu a semnat contracte de lucrari de zeci de milioane de euro pentru reteaua integrata de apa si canalizarea a judetului Arad dar si pentru sistemul integrat de deseuri. Alte milioane au fost incasate pentru lucrari de drumuri. Cornu a castigat un contract similar pentru deseuri si in judetul Cluj, condus atunci de PDL-istul Alin Tise, finul lui Emil Boc. Adunate la un loc, toate contractele oferite de institutiile publice controlate de PDL lui Georgica Cornu se ridica la peste jumatate de miliard de euro. Asa, doar la o prima cautare. Acum, colac peste pupaza, dupa ce PDL a iesit de la guvernare, afaceristul Cornu si-a bagat in insolventa aproape toate firmele, dupa ce a incasat miliardele de la stat. Asadar: prinde hotul, scoate-i ochii! Ce observam este ca anii trec si peste afacerile lui Georgica Cornu si ale gruparii PDL Arad se asterne linistit un strat de praf foarte gros. Semn ca intotdeauna in politica functioneaza regula: hotii nostri sunt mai cinstiti decat hotii lor…