Dosarul Zilei, episodul 52: Corin Romanescu

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

14 apr. 2014, 06:36
Dosarul Zilei, episodul 52: Corin Romanescu

Primavara aceasta la moda sunt arestarile de baroni locali. Insa afacerile baronetilor din teritoriu palesc in fata tunurilor date la Bucuresti. La Bucuresti se afla adevaratii bani de furat. Capitala, cu cele 6 sectoare, reprezinta de fapt peste 40 la suta din volumul afacerilor care sa fac in Romania. Bugetul unui sector din Bucuresti este mai mare decat orice buget al unui mare oras din tara. In Bucuresti exista peste 10 mii de angajati in cele 6 primarii de sector, plus primaria generala a Capitalei.

O birocratie iesita din comun, in care regulile si afacerile le fac smecheri necunoscuti publicului larg. Astazi mergem in „republica generalului Ontanu”, primarul sectorul 2 din Bucuresti. Acest Ontanu este tartor si primar in sectorul 2 de 14 ani legati. El este bine infipt in sistemul politic dambovitean. A fost pe rand PSD-ist, apoi a trecut in tabara lui Traian Basescu, pentru ca in final sa devina UNPR-ist. Ca orice baron din administratie, generalul- primar Neculai Ontanu are si el locotenentii sai care se ocupa de bunul mers al afacerilor din sectorul 2. Un astfel de locotenent este Corin Romanescu, angajat oficial in functia de director al directiei de fond imobiliar din primarie. Romanescu supervizeaza toate afacerile cu terenuri, imobile, scoli si licee din sectorul 2. Toate autorizatiile, de la simple autorizatii de constructie la avizarea panourilor publicitare, la concesiunea de terenuri, inchirierea de spatii, toate acestea se fac din pixul lui Romanescu. Evident, Romanescu a inteles ca nu poate trai toata viata dintr-un salariu de functionar public. El lucreaza in administratia locala din Bucuresti inca din anul 1997. Pe atunci, cand era tanar si neexperimentat, Romanescu a fost arestat pentru luare de mita. Insa a scapat de acuzatii pentru simplu fapt ca flagrantul nu a fost executat bine de politisti. Romanescu nu apucase sa puna mana pe bani. Dosarul a fost inchis. Dupa ce a scapat de puscarie Romanescu s-a razbunat. Desi a avut salarii modeste, cum se intampla de regula la stat, in 10 ani, familia directorului Romanescu a devenit, ce sa vezi, multi- milionara din euro. Si asta cat se poate de oficial. Miracolul acesta capitalist, in care functionarii publici devin milionari in euro este posibil numai in Romania. Haideti sa vedem din ce face bani familia lui Romanescu, ca sa intelegem de ce locotenentul lui Ontanu se chinuie sa ramana angajat la stat. Cumnatul si fratele directorului Romanescu controleaza compania de publicitate Royal Media Trading, care detine sute de panouri publicitare in tot Bucurestiul. De aici se incaseaza sute de mii de euro. Autorizatiile pentru panouri publicitare se dau, normal, de catre primarie.

Soacra lui Romanescu era si ea afacerista in domeniul publicitatii stradale, detinand compania Media Advertising Inedit. Socrul directorului Romanescu a fost mai inteligent, el a facut cateva milioane de euro doar din pix. Socrul controla compania Inedit Construcţii Imobiliare SRL care, surpriza, facea afaceri tocmai cu firma care primea contracte de la primaria sectorului 2, unde directorul Romanescu semna ca primarul. Prin aceasta firma de constructii (care de fapt nu construia nimic, doar incasa bani de la diverse firme), socrul lui Romanescu a cumparat si vandut diverse vile si terenuri in Bucuresti.

Unele imobile au fost tranzactionate chiar cu sotia lui, soacra lui Romanescu. La un moment dat, socrul si-a vandut firmei lui un teren agricol de 1000 de metri patrati cu, atentie, 950 de mii de euro. O chestie absolut halucinanta, care miroase cat se poate de clar a spalatorie de bani, nu de rufe, in familie. Practic, in familia Romanescu se plimbau milioane de euro intre soacra, socru si ginere, ca la bursa imobiliara. Intrebarea de bun simt, cand vezi asa ceva, este simpla : de unde atatea milioane de euro in familia directorului Romanescu, fara ca in spate sa fie vreo afacere solida, fara sa aiba angajati, fara ca oamenii acestia sa produca ceva palpabil inafara de tranzactii imobiliare dubioase. Mai in gluma mai in serios, faptul ca in Romania se mai pot face astfel de combinatii, si sa scapi de puscarie, este unul dintre motivele pentru ca economia noastra reusesete sa creasca intr-o Europa lovita de criza. S-ar putea ca spaga sa ne salveze in final…