Dosarul Zilei, episodul 55: Victor Mocanu

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

23 apr. 2014, 06:33
Dosarul Zilei, episodul 55: Victor Mocanu

Romania se imparte politic in doua tabare. O parte plange pe umerii sarmanilor baroni locali arestati de “justitia lui Basescu”. Cealalta tabara ii crucifica in piata publica pe “ticalosii” care au distrus tara, acesti baroni a caror nume este sinonim cu spaga si hotia. Acum, in aceste momente de ura sociala intensa, cel mai sanatos este sa te uiti la fapte si documente cand judeci ceea ce se intampla cu baronii locali. Atacurile pline de mizerie de la televizor, in care fiecare isi da cu parerea, nu valoreaza o ceapa degerata. Astazi o sa va povestesc o parte din istoria penala a baronului Victor Mocanu, de la Buzau. Mocanu nu se imbraca asemenea lui Mazare in ofiter nazist, motiv pentru care nu-l cunoaste o tara intreaga. Nu are notorietate, astfel ca nu este bun de aratat la televizor. Insa, pentru cei din judetul Buzau, numele de Mocanu este sinonim cu puterea absoluta. Mocanu este acum senator PSD. Inainte de asta, din 2004 pana in 2012, a fost presedintele consiliului judetean Buzau. Fiul sau, Adrian Mocanu, este si el deputat PSD. Mocanu nu este doar baron, este de fapt intemeietorul unui adevarat clan politic de Buzau, in care este implicata toata familia. Initial Mocanu a fost lider al partidului democrat, apoi a devenit PSD-ist. Toate partidele au avut nevoie la Buzau de influenta si banii baronului Mocanu. Povestea sa incepe din perioada in care a condus 10 ani Directia Finantelor Buzau. La Buzau isi avea cartierul general celebrul Omar Hayssam. Ani de zile, afacerile dubioase ale sirianului au fost lasate in pace de inspectorii financiari. Sotia lui Mocanu lucreaza inca la Directia de Finante si, pana recent, conducerea institutiei era asigurata de un anume Dan Morisca, un apropiat al baronului.

Dupa 24 de ani de putere si afaceri dubioase, Mocanu a fost trimis in judecata de DNA, pentru abuz in serviciu in afacerea constructiei unei maternitati la Buzau. Mocanu este judecat acum de inalta curte de justitie. Maternitatea, finantata din banii consiliului judetean Buzau, a costat aproximativ 15,5 milioane de euro. Procurorii au descoperit ca Mocanu a cheltuit 130 de mii de euro pentru a achiziţiona şapte echipamente medicale de la firma bucureşteană Medical Finance Projects. Pentru echipamente nu s-a facut licitatie, banii au fost dati prin incredintare directa. Cu toate acestea, maternitatea nu putea functiona, deoarece nu avea toate dotarile necesare. Motiv pentru care, aceeasi firma a mai primit un contract scandalos, de circa 700 de mii de euro pe an, pentru a inchiria restul de echipamente, adica 50 de mii de euro pe luna. Desi maternitatea nu era functionala, Consiliul Judetean Buzau platea lunar chiria de 50 de mii de euro firmei de echipamente medicale. Afacerea maternitatii de la Buzau este doar un episod dintr-un lung sir de scandaluri de coruptie din perioada in care Mocanu conducea judetul. Clanul Mocanu era cunoscut in judet pentru bogatia afisata: la nunta juniorului Adrian Mocanu au fost invitati toti liderii de marca ai PSD in frunte cu Mircea Geoana. Nunta, cu peste 1000 de invitati, a costat peste 1 milion de euro. Mocanu senior se plimba intr-o limuzina de lux audi A8, cumparata din banii institutiei. Alte doua dosare cu iz penal ii bat la usa actualului sentor PSD. In iarna anului 2009, un scandal public a scos la iveala ca la Buzau milioanele de euro pentru deszapezire au ajuns la firma Conferic SRL, societate care nu nu detinea suficiente utilaje de deszăpezire. Restul de masini au fost subcontractate de la compania Baum Construct SRL, unde era asociat Daniel Drăgan, ginerele baronului Victor Mocanu. Familia Mocanu avea de fapt experienta in acest tip de suveica cu bani publici. Inspectorii antifrauda ai Uniunii Europene de la DLAF au descoperit ca ginerele lui Mocanu a beneficiat de bani europeni in proiectul numit “Drumul vinului”. Licitatia a fost castigata de un apropiat al baronului Mocanu prin firma Nikost, iar ginerele acestuia a primit lucrari prin subcontractare. Banii directionati catre familia baronului ar fi fost de circa 1, 6 milioane de euro.

Chiar daca va fi condamnat la inchisoare, Victor Mocanu si-a asigurat viitorul familiei. Fiul sau, Adrian Mocanu, cel care in 2008 a ajuns deputat la varsta de 25 de ani, fara sa aiba nicio calitate de a fi deputat, va prelua conducerea clanului politico -economic de la Buzau. Pe viitor, copii lui Adrian Mocanu vor deveni si ei parlamentari sau sefi la Buzau. Comunistii aveau o vorba care se aplica bine si in democratie: ordaslele sefilor vor fi sefii copiilor nostri…