DOSARUL ZILEI, episodul 6: Scheletele din dulapul lui Cătălin Predoiu VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

20 ian. 2014, 07:41
DOSARUL ZILEI, episodul 6: Scheletele din dulapul lui Cătălin Predoiu VIDEO

DOSARUL ZILEI: Cine va fi viitorul candidat la presedintie al dreptei? In acest moment avem doi titulari: Catalin Predoiu, fostul ministru al Justitiei din guvernarea PDL si Mihai Razvan Ungureanu, liderul partidului Forta Civica. Haideti sa aflam cateva lucruri interesante despre cei doi. Predoiu este un fost avocat de succes si tehnocratul guvernarii PDL. Initial a fost liberal. Socrul sau este celebrul avocat Calin Zamfirescu, fostul coleg de facultate al presedintelui PNL Valeriu Stoica. Stoica a plecat din PNL pentru a ajunge un apropiat politic al presedintelui Basescu. In timp ce Stoica ocupa scaunul de ministru al Justitiei intre anii 1997- 2000, prietenii sai, Zamfirescu si Arin Stanescu, s-au ocupat de lichidarea celor mai importante banci din Romania, care intrasera in faliment. Scandalurile falimetarii acestor banci au fost imense, oamenii pierzandu-si banii depusi. Pentru lichidarea Bancii Internationale a Religiilor, Stanescu si Zamfirescu au fost cercetati penal dar au scapat de acuzatii. Numirea necunoscutului Predoiu ca ministru al Justitiei in guvernarea Tariceanu a fost o surpriza de proportii. Era omul lui Valeriu Stoica. In 2009, Predoiu ramane ministru in guvernul Boc PSD- PDL, fiind deja un basist convins si chiar varul indepartat al Elenei Udrea. In 2012, rezistentul Predoiu ramane ministru al Justitiei si in guvernul Ungureanu si, surpriza, i se propune sa ramana si in primul guvern Ponta. Predoiu refuza. Tehnocratul face apoi o miscare surpriza, accepta sa devina locotenentul lui Vasile Blaga, cel care l-a sfidat pe Basescu si a preluat conducerea PDL. Acum basistii striga: Predoiu este un tradator incompetent! Este Predoiu un simplu oportunist in politica damboviteana? Cu siguranta nu este politician pur sange. Nu are notorietate, pentru ca a stat in umbra. Sondajele arata ca fostul ministru al Justitiei se afla in spatele PDL ca intentie de vot. Chiar si asa, buldogul Blaga vrea sa-i foloseasca imaginea curata, inca nedistrusa de scandaluri, pentru a veni cu o alternativa in fata alegatorilor tot mai nemultumiti de guvernarea USL. Recent, Predoiu a castigat nominalizarea in interiorul PDL pentru a candida la presedintie. A fost o competitie mimata intre el si baronul local Gheorghe Falca, primarul Aradului, un personaj controversat si lipsit si el de notorietate.

Fara sa fie implicat in scandaluri publice, Predoiu are totusi un punct nevralgic, care, daca nu este gestionat bine, i-ar putea fi fatal. Mult timp, unul dintre prietenii sai apropiati a fost controversatul broker Cristian Sima. Acest Sima a pierdut cateva milioane de euro la Bursa. Acum, el este fugit din tara si, desi este investigat de procurori, se distreaza prin discotecile din Islanda. Intr-un interviu acordat unei televiziuni islandeze, Sima recunoaste ca a jucat la bursa banii ministrului Catalin Predoiu. Sima mai recunoaste ca a jucat banii unor oameni grei din Romania, consilieri de ministri, politicieni si afaceristi controversati. Cel mai periculos client, care l-ar fii amenintat indirect ar fi un anume Radu Dimofte, necunoscut publicului larg, dar care ar detine o avere de circa 400 de milioane de euro. Clientii lui Sima i-au dat bani acestuia sa-i joace la bursa tocmai din conturi offshore, adica din paradisuri fiscale.
Bomba in nebulosul caz Sima este una simpla: Predoiu, ca ministru al Justitiei, a facut mai multe declaratii de avere, din care reiese ca nu a detinut niciodata actiuni pe bursa sau produse financiare. Oare ce fel de tranzactii a facut atunci Sima pentru Predoiu? Sima declara ca nu a tranzactionat actiuni la Bursa de la Bucuresti doar produse financiare derivate pe bursa de la Chicago, adica facea speculatii extrem de riscante! Totusi, intr-o declaratie de avere din 2011, ministrul de atunci declara ca a avut venituri de 78 de mii de dolari din schimburi valutare pe piata monetara. Adica, pe romaneste, a cumparat si a vandut bani, cum procedeaza casele de schimb valutar sau bancile. Vi-l imaginati pe ministrul Justitiei facand speculatii monetare? Acei 78 de mii de dolari insa nu se regasesc in niciu cont bancar ai ministrului. Predoiu inca nu a explicat relatia sa apropiata cu Sima. Acesta va avea multe de spus despre gulerele albe din Romania atunci cand va fi adus in tara.

Marţi, punem lupa pe cariera celuilalt candidat la presedintie al dreptei, Mihai Razvan Ungureanu, si aflam daca este corect si moral ca familia sefului Serviciului de Informatii Externe al Romaniei sa incaseze bani de la o importanta companie din Austria, cu interese enorme in economia romaneasca…