DOSARUL ZILEI, episodul 67: Mogulii din agricultură

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

15 mai 2014, 06:35
DOSARUL ZILEI, episodul 67: Mogulii din agricultură

Scandalul terenurilor cumparate de familia presedintelui Basescu in comuna Nana scoate la iveala o increngatura de interese imense in agricultura din Romania. Ultimii ani au adus profituri imense pentru mogulii din agricultura, motiv pentru care familia Basescu a decis sa investeasca in acest domeniu. Nu intamplator, consilierii lui Basescu in aceasta afacere de la Nana au fost Adrian Radulescu, fost secretar de stat si Stelian Fuia, fost ministru, ambii la ministerul Agriculturii. Radulescu si Fuia au si ei interese directe in agricultura, dupa cum vom vedea imediat.

Revenind la interese, in acest moment exista 4 moguli care exploateaza impreuna aproape tot pamantul fertil al Romaniei. Numele lor sunt: Ioan Niculae, patronul Interagro, Culita Tarata, baronul din Insula Mare a Brailei, Adrian Porumboiu de la Vaslui si Stefan Poienaru jupanul din Balta Ialomitei. O sa prezint astazi un dosar ce contine o frauda de zeci de milioane de euro din bani europeni, pusa la cale de mogulul Stefan Poienaru din Ialomita. Incepand cu anul 2007, Uniunea Europeana acorda agricultorilor romani subventi pentru terenurile cultivate. Banii se dau prin agentia de plati din ministerul Agriculturii. Vorbim de sute de milioane de euro anual. Pentru a incasa acesti bani, trebuie sa faci dovada ca ai in exploatare terenuri agricole si ca le cultivi in mod real. Europenii si-au dat seama repede ca romani sunt inventivi cand vine vorba de frauda, astfel ca, in 2012, au declansat o serie de controale pentru a vedea daca mogulii din agricultura au incasat in mod legal subventiile. Astfel, a intrat in scena Departamentul pentru lupta antifrauda – DLAF, care este un fel de DNA al Uniunii Europene.

Stefan Poienaru de la Ialomita este un astfel de mogul agricol, specializat in a sifona bani europeni. Anul trecut, inspectorii DLAF, alaturi de procurorii DNA, au facut verificari cu privire la subventiile primite de compania Agrofam Holding din Fetesti, detinuta de Poienaru. Acesta a cerut subventii pentru o supfarata de 6.300 de hectare de teren agricol pentru anii 2012 si 2013. Europenii insa, cand fac controale, se dovedesc foarte insistenti. Astfel, au descoperit ca Poienaru a declarat o mie de hectare in plus, teren pe care nu l-a cultivat si pe care de fapt nu-l detinea legal. Pentru a lua banii europeni, reprezentantii lui Poienaru au depus la agentia de plati diverse contracte si acte false. Poienaru este cercetat acum de procurori. Teapa data Uniunii Europene de firma Agrofam urmeaza a fi calculata din 2007 pana in prezent, de cand Poienaru a primit subventiile agricole. Vorbim de milioane de euro. Poienaru nu este singurul mogul agricol anchetat, in curand vor urma si altii, pentru ca aceasta metoda de fraudare este clasica: mogulii agricoli declara suprafete imense de teren, pe care nu le lucreaza, dau spaga functionarilor de la agentiile de plati pentru ca acestia sa nu faca verificarile in teren, apoi incaseaza banii europeni. De fapt, profiturile din agricultura se fac din subventiile de la stat nu din ceea ce recoltezi. Personajul Poienaru este unul de referinta in domeniu. El este tocmai unul dintre protejatii lui Adrian Radulescu, consilierul presedintelui Basescu in domeniul afacerilor agricole. Poienaru a facut afaceri si cu fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, de la care a cumparat chimicale necesare culturilor. Fuia este protejat si el de Basescu. Informatiile arata ca, in anii 90, Poienaru a pus mana pe o parte din terenurile din Balta Ialomitei, fie le-a preluat direct prin metode neortodoxe, fie le-a concesionat de la agentia domeniilor statului fara licitatie. Ca si in proverbul „nu ma intreba cum am facut primul milion de dolari”, nimeni nu l-a intrebat pe Poienaru cum a ajuns jupan agricol. Apoi a devenit milionar in euro, o vedeta a topurilor de bogatasi din agricultura. Poienaru obisnuia sa sponsorizeze cartile publicate de Virgil Magureanu, fostul sef al serviciului roman de informatii. De aici i s-a dus legenda ca este omul baietilor cu ochi albastrii. De fapt, in jurul mogulilor din agricultura, planeaza suspiciuni de legaturi cu fosta Securitate, cel mai cunoscut caz fiind al lui Ioan Nicolae de la Interagro, fost ofiter al Securitatii. Epoca in care mogulii controlau ministerul agriculturii si agentia domeniilor statului se apropie de sfarsit. Fosta Securitate va pierde inca o felie consistenta din economia de tranzitie, pe care tot ea a creat-o…